Campagne #ikkijknietweg roept op om vermoedens kindermishandeling te melden

task1‘Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling’. Deze oproep doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik met de online campagne #ikkijknietweg in de door haar georganiseerde Week tegen Kindermishandeling. Deze week vindt plaats van 14 t/m 20 november. Bij de start  op maandag 14 november presenteert de Taskforce ook haar eindrapportage met daarin een advies om het aantal mishandelde kinderen (ieder jaar 119.000) fors terug te dringen.

task2Mishandelde kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en hier melding van maken, zegt Eberhard van der Laan, naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Taskforce. “We weten uit cijfers dat helaas nog te veel mensen niets doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo komt 45% van de Nederlanders bijvoorbeeld pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dat is erg jammer, want de meeste vermoedens  blijken achteraf terecht”, geeft Van der Laan aan. Naast onzekerheid over het eigen gevoel zijn er nog andere drempels om niet in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld angst voor de consequenties om in te grijpen. “Het zijn allemaal begrijpelijke onzekerheden, maar ik roep iedereen op toch over die drempels heen te stappen. Kijk niet weg en kom in actie. Hiermee kun je de wereld van een mishandeld kind compleet veranderen. Voor advies of hulp kun je altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Daar krijg je een hulpverlener aan de telefoon die samen bekijkt welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem”, aldus Van der Laan.

Kick off campagne #ikkijknietwegtask3
De start van de Week tegen Kindermishandeling vindt plaats op maandag 14 november (van 11.00 tot 12.00 uur) in het Eye Filmmuseum (IJpromenade 1, Amsterdam) in het bijzijn van voorzitter Eberhard van der Laan en de andere leden van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de Taskforce haar eindrapportage. Hierin blikt zij terug op de afgelopen vier jaar en kijkt zij vooruit naar wat er de komende jaren nodig is om het aantal mishandelde kinderen fors naar beneden te krijgen. Ook wordt de campagne  #ikkijknietweg gestart met onder meer de première van een 360 gradenYouTube-film waarin twee scènes zich tegelijkertijd afspelen voor de kijker. Ook hebben meer dan 20 prominenten uit de entertainment, politiek en sport – zoals bijvoorbeeld Peter R. de Vries, Ruben Nicolai, Isa Hoes, Kim Feenstra, Danny Blind en de meeste fractievoorzitters van de politieke partijen – zich zichtbaar verbonden aan de online-campagne. Met de campagne beoogt de Taskforce alle omstanders, buren, ooms en tantes te bewegen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.

Over de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik ingesteld om de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting te geven. De Taskforce startte in september 2012 en stopt aan het einde van dit jaar. Meer weten over de Taskforce: www.taskforcekinderenveilig.nl  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.