Het is een steeds terugkerende discussie onder ouders: hoe krijg je je kinderen achter die schermpjes vandaan en laat je ze weer ouderwets buiten spelen? Een lastige discussie vooral, omdat de “schermpjes” de toekomst zijn en kinderen vaak niks anders meer willen. Uit onderzoek blijkt echter dat kinderen die regelmatig buiten spelen in een groene omgeving blijer én gezonder zijn. Om dit te stimuleren is er natuurlijk ook nog de optie om deze twee werelden te combineren. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan buiten spelen mét techniek. Wedden dat jouw kinderen op deze manier maar wat graag de hele middag buiten willen spelen?

Wanderwatch
De Wanderwatch is een nieuwe ontwikkeling speciaal voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 6 tot 11 jaar. Deze watch is erop gericht om kinderen buiten te laten spelen en gebruik te laten maken van interactie bij hun spellen. Bijvoorbeeld met de geluiden-app: wanneer je politie en boefje speelt, is natuurlijk niets zo leuk als aan komen rennen met echte sirene geluiden. Meer fan van paardje spelen? Dan kun je ook voor hoefgetrappel kiezen. Daarnaast hoort bij de Wanderwatch ook de magische steen, die je buiten kunt verstoppen en met behulp van bluetooth kunt opsporen. De manieren om buiten spelen interactief te maken zijn eindeloos en uit de eerste resultaten blijkt dat kinderen er dol op zijn!

Ook voor ouders heeft dit een toegevoegde waarde. De Wanderwatch beschikt namelijk ook over een chatfunctie, waarmee kinderen via tekst-, tekeningen-, of voiceberichten kunnen communiceren met het thuisfront. Ook kunnen de ouders via GPS tracking altijd kijken waar hun kind is. De mogelijkheden zijn eindeloos! Geen gedoe met te dure smartphones, die zonder telefoonhoesjes bovendien zo kapot zijn, maar een degelijk apparaat dat ook nog eens betaalbaar is.

Pokémon Go
Oké, oké: de trend is weer overgewaaid. Maar dat betekent niet dat de app niet meer bestaat. Nog steeds speelt een grote groep mensen dit spel dat in de zomer van 2016 immens populair was. Het eigenlijk zo simpele spelletje trekt kinderen naar buiten, laat ze sociale contacten bouwen nu de app is uitgebreid met een groepsversie en laat ze natuurlijk bewegen. Uiteraard hebben kinderen hier wel een smartphone voor nodig. Is je kind daar nog te jong voor, maar mag ‘ie wel jouw smartphone gebruiken voor Pokémon Go? Zorg dan wel dat binnen en buiten duidelijk gescheiden zijn. Doe bijvoorbeeld een apart Pokémon hoesje, dat je zelf kunt ontwerpen, om je smartphone wanneer je kind met jouw smartphone naar buiten gaat om Pokémon Go te spelen. Je kind weet dan zodra dat hoesje eraf gaat, het speeluurtje voorbij is. Duidelijke regels zijn bij smartphones nu eenmaal een must.

Troovie
Troovie is een gratis app die kinderen op een supergave speurtocht stuurt. Het makkelijkste van alles? Je kunt de speurtocht zelf inrichten, dus het kan écht overal. Stippel een route uit in je eigen wijk, in een park, of op weg naar de supermarkt. Bepaal de lengte van de speurtocht en met hoeveel personen je op pad gaat om een geschikte route te vinden. Troovie heeft allerlei kant-en-klare opdrachten verwerkt in de app, die je op de route kan zetten. Je kunt bijvoorbeeld samen met Professor Pruttel monsters vangen, of met kapiteit Kack McTroovey op zoek naar de geheime schat. De app is erg simpel opgebouwd, zodat ook de kleintjes mee kunnen doen.

Je kunt de app zelfs voor een kinderfeestje gebruiken. De app Troovie is helemaal ingericht op de wilde fantasie van kinderen en daarom zijn er ook speurtochten waarin de kinderen mee worden genomen in een verhaal en zo de speurtocht lopen. Regel zelf een leuke prijs, zoals zakjes snoep of een leuk hebbedingetje en jij hebt een supermakkelijk kinderfeestje. Vergeet niet je selfie stick mee te nemen, want dit kinderpartijtje wordt gegarandeerd één groot feest!

Los in ’t bos
Lekker op zondag met je kids naar het bos. Er zijn weinig ouders die dat zonder mokken bij hun kinderen voor elkaar krijgen. Met de app Los in ’t bos gaat dat een stuk makkelijker worden. Deze app maakt gebruik van Augmented Reality, waardoor er als het ware een extra laagje op de werkelijkheid komt. Als je dan in het bos loopt zie je dus de omgeving, maar zie je ook virtuele dieren die overal kunnen zitten. Het spel wordt geleid door een boswachter die opdrachten geeft en vragen stelt. Soms moeten de kinderen 30 meter rennen, andere keren moeten ze juist muisstil zijn. Door de vragen goed te beantwoorden en de opdrachten te volbrengen, kunnen sterren verdiend worden. Genoeg sterren verdiend? Dan kun je jouw eigen virtuele boom in het bos plaatsen. Wedden dat jouw kind volgende week zondag staat te springen om een boswandeling te maken?

Afbeeldingen: Pixabay

2 gedachten over “Buiten spelen mét schermpjes!

  1. Ik vind het erg leuk om zo dan toch zoals je zegt deze twee werelden te combineren. Troovie is inderdaad een leuke app, wij schreven er eerder ook al een blog over, en dan over speurtochten in het algemeen zowel georganiseerde als speurtochten die je makkelijk zelf kon plannen met behulp van Troovie ? Kortom, ik ga je artikel gezellig delen via Facebook, Twitter en Pinterest ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.