Allebei mijn jongens hebben een speen gehad. Dante gooide hem, toen hij 7 maanden was, uit bed en heeft er daarna nooit meer naar omgekeken. Kian nam afscheid toen hij net 1 jaar geworden was. Super relaxed natuurlijk voor ons, want dan hoeven we het niet af te bouwen. Ik realiseer me wel, dat het niet altijd zo gemakkelijk gaat, vandaar dat ik een aantal tips met jullie wil delen!

Waarom geven de meeste ouders een speentje aan hun kind eigenlijk? Dit heeft alles te maken met de zuigreflex die pasgeboren baby’s zo sterk hebben. Ook schijnt een speen de kans op wiegendood te verkleinen. <bron> Als het kind deze fase voorbij is, is het eigenlijk niet meer nodig om een speen aan te bieden. Het doet namelijk eerder kwaad dan goed. Bij het lang gebruiken van een speen wordt de kans dat de mond gaat openstaan groter: de mondspieren worden namelijk slapper. Doordat het kind door de mond ademt, wordt de kans op flinke verkoudheden en ontstekingen groter. Door deze ontstekingen kan het zo zijn, dat het kind minder goed kan horen en dat kan dan weer effect hebben op de spraak.

Behalve dat bovenstaande al behoorlijk heftig kan zijn, kan door het zuigen aan een speen een ruimte tussen de boven-en ondertanden ontstaan. Hierdoor kunenn de tanden niet goed op elkaar en gaat het kind op een andere manier slikken. Enne, kennen jullie de term overbite? Nou, dat zijn dus flink vooruitstekende boventanden. Niet echt charmant en al helemaal niet handig.

#1 Bouw het op een rustige manier af

Besef je heel goed dat afscheid van een speen nemen, voor een kind bijna voelt als een amputatie. Vaak is de speen het kind zijn/haar grote liefde en wordt er veel troost gevonden door het gebruik ervan. Geef de speen alleen op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Probeer hem overdag niet te geven, beperk het echt tot het minimale.

#2 Leg je kind uit waarom hij/zij het speentje niet krijgt

Kinderen begrijpen veel meer dan dat wij als volwassenen denken. Leg je kind op een rustige manier uit waarom je het speentje niet geeft. Vertel dat hij/zij een grote jongen/meid wordt zonder de speen en dat de mond op deze manier een stuk schoner blijft.

#3 Maak er iets leuks van

Maak een beloningskaart, waarop je kind bij kan houden hoe lang hij/zij al zonder speen slaapt. Je kunt deze gemakkelijk maken op een grote A4 en beplakken met allemaal gezellige dingetjes. Ook kan het kindje zelf de kaart versieren. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk stickers drukken die het kind op kan plakken na een goede nacht. Is de kaart vol, dan is het tijd om naar de speelgoedwinkel te gaan om iets leuks (kleins) uit te kiezen.

#4 Wacht op een rustig moment

Het is heel erg belangrijk dat je niet in een hectische tijd het kind afscheid laat nemen van de speen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, een overlijden, of het krijgen van een broertje of zusje.

#5 Neem afscheid van de speen

Stuur de speen met een ballon de lucht in. Vertel het kind, dat de speen uiteindelijk terecht komt bij een klein kindje dat het speentje nodig heeft. Hang er een mooie tekening aan (misschien leuk om je adresgegevens erop te zetten, wie weet waar hij terecht komt).

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.