Voor de één geen probleem, voor de andere een drama; het naar bed brengen van de kinderen. Het begint voor sommigen al na het avondeten. Wanneer je je kind eigenlijk wilt laten douchen en tandenpoetsen begint het uitstelgedrag van je kindje. Dit kan in alle vormen en smoesjes zijn. Een tandje dat los zit, spontane buikpijn, angst voor monsters onder hun bed, of gewoon nog even dat ene programma op tv willen kijken. Zelfs wanneer je de kids eindelijk in bed hebt, blijven ze eruit komen en gaat dit ten koste van hun slaap. Jonge kinderen hebben, afhankelijk van hun leeftijd, zo’n tien tot veertien uur slaap nodig. Je wilt ze dus op tijd in bed hebben, maar hoe pak je dit aan? Hieronder vijf tips om de slaap van je kind te verbeteren.

Tip 1: Voorbereiding

Zorg ruim van te voren dat het bij je zoon of dochter duidelijk is dat het bijna tijd is om naar bed te gaan. Geef van te voren ook aan welke tijd ze naar bed moeten en geef het laatste kwartier elke vijf minuten een seintje. Hierdoor is je kind voorbereid op wat er komen gaat en kan hij of zij zich er vooraf op instellen. Ook meteen een goede manier om te leren klokkijken!

Tip 2: Naar bed gaan leuk en aantrekkelijk maken

Om het naar bed gaan zelf wat aantrekkelijker te maken voor je kinderen kun je verschillende dingen toevoegen aan het bed-ritueel zoals voorlezen of een slaapliedje zingen. Stel hierbij duidelijk grenzen, zodat je niet uren verhaaltjes aan het lezen bent. Een andere manier om slapen aantrekkelijker te maken voor kinderen is door hun slaapkamer mooi te maken. Dit kan al met enkel een dekbedovertrek die je zoon of dochter mogelijk zelf heeft uitgezocht. Zorg er overigens ook voor dat het bed lekker ligt voor je kind. Er zijn een heleboel matrassen waar je uit kunt kiezen, dus informeer van tevoren goed wat het beste bij hem/haar past.

Tip 3: Monsters verdrijven

Veel ouders zullen dit herkennen. De angst die kinderen hebben om alleen, in het donker, in hun kamer achter te blijven. De monsters liggen opeens op de loer en al snel staat je zoontje of dochtertje weer naast je. Om je kind gerust te stellen kun je een aantal dingen doen. Plaats vooraf een klein nachtlampje in de kamer zodat het niet helemaal donker is. Geef ook duidelijk aan dat er niets is om bang voor te zijn en vermijd ook overdag grapjes en verhalen over enge dingen. Bij kinderen blijven dit soort verhalen langer hangen dan je denkt. Daarnaast kun je je kind duidelijk maken dat je in de buurt bent en dat het niet nodig is om uit bed te komen.

Tip 4: Consistentie

Om het voor je kindje simpel te houden kun je het beste vaste slaaptijden en een standaard bed-ritueel hanteren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om in een bepaald vast ritme te komen waaraan ze gewend raken. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen mogelijk, maar leg dan ook aan je kind uit waarom die dag een uitzondering is. Met een standaard bed-ritueel wordt bedoeld dat een kind elke avond bepaalde stappen uitvoert tot aan het slapengaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: tandenpoetsen, pyama aantrekken, boekje lezen en dan het licht uit. Als uw kind wat ouder wordt kan het ook zelf een boekje lezen voor t slapengaan.

Tip 5: Niet laten beïnvloeden

Met elke keer dat je kind zonder reden uit bed komt en hij aandacht daarvoor krijgt, beloon je hem of haar eigenlijk. Vooral rond de twee à drie jaar zitten kinderen in een uitprobeerfase en zullen ze testen hoe ver ze kunnen gaan. Zorg ook hier dat je dit consistent aanpakt. Als dit gebeurt breng je zonder veel ophef je kind terug naar bed. Wanneer je kind bij je komt als je al in bed ligt, sta dan ook niet te vaak toe dat je kind bij je in bed verder slaapt. Als je dit wel doet, gaat je kind dit als normaal ervaren en wil hij steeds minder graag in zijn eigen bed slapen. Hierdoor zal uiteindelijk ook je eigen nachtrust verstoord worden.

Uitgelichte afbeelding: Child in bed from Shutterstock/Liderina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.