Vorige maand gaf ik al 7 tips voor kinderen om veilig te internetten. Vandaag wil ik het met jullie hebben over hoe je zelf veilig bent op het internet. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar overal internetbankieren, zeker niet als het om een open verbinding gaat. En online daten, dat is ook niet altijd even betrouwbaar. Ik deel 4 tips met jullie, alleen nu gericht op volwassenen.

#1 Veilig internetten als je onderweg bent
Er zijn verschillende manier om buitenshuis met een mobiel apparaat gebruik te maken van het internet. Indien je een abonnement hebt kun je gemakkelijk gebruik maken van het 3-G of 4-G netwerk. Door de verspreiding via zendmasten is dit in het gehele land overal beschikbaar. Dit is een veilige manier om buitenshuis te internetten; je kunt dus met een gerust hart internetbankieren. Een andere manier om onderweg gebruik te maken van het internet is via Wifi, een draadloze internetverbinding. Veel mensen hebben zo’n verbinding thuis (uiteraard is dit wel een veilige optie) maar ook op steeds meer openbare plekken kun je er gebruik van maken. Het is een handige oplossing, maar veilig is het helaas niet. Surf gerust wat rond terwijl je verbonden bent met een openbare Wifi-spot, maar laat internetbankieren voor wat het is. Het handigste is gewoon om een abonnement met internet af te sluiten, zodat je altijd gebruik kunt maken van de diensten die je nodig hebt.

#2 Beveilig je apparaten
Het is van groot belang dat je je iPad, laptop en mobiele telefoon goed beveiligd. Indien je er ooit eentje verliest (of het wordt gestolen) dan kan er niet zomaar in je gegevens gekeken worden. Zorg ook voor een goede virusscanner en firewall, het is nou eenmaal erg vervelend als je apparatuur niet meer werk vanwege een virus, of een hack.

#3 Datingfraude is een serieus probleem
De Fraudehelpdesk krijgt jaarlijks ruim 300 meldingen van datingfraude. De totale schade ligt elk jaar rond de 2,5 miljoen euro. Vooral 45-plussers blijken het slachtoffer te zijn. Heb je iemand leren kennen via internet, houd dan altijd rekening met de mogelijkheid dat je te maken hebt met een fraudeur. Natuurlijk is hoeft het niet zo te zijn dat dit het geval is, maar laat in ieder geval nooit teveel over jezelf los op het internet. Oplichters speuren datingsites en sociale media af op zoek naar potentiële slachtoffers. Vooral weduwnaars, weduwen en gescheiden personen zijn een gewild doelwit. Wapen jezelf tegen fraude; betaal nooit geld aan mensen die je via internet kent, wees voorzichtig met buitenlandse dates, als er Engels gesproken of geschreven wordt, is er vrijwel altijd sprake van fraude en vraag om een actuele foto met bijvoorbeeld een krant van die dag.

#4 Phishing
Iedereen denkt, dat overkomt mij niet, maar helaas worden ook de phishing-mails van tegenwoordig een stuk beter en geloofwaardiger. Onder de verzamelnaam ‘internetfraude’ (Phishing) vallen nogal wat zaken: valse e-mails, nepshops, spookfacturen, noem het maar op. Criminelen zijn uit op geld, persoons- en inloggegevens, jouw e-mailadres of telefoonnummer.Twijfel je of een mail wel echt is? Stuur hem dan door naar het bedrijf waar deze vandaan lijkt te komen. Klik in ieder geval nooit op links die onbetrouwbaar lijken, delete het liever meteen om problemen te voorkomen. Heb je toch geld overgemaakt aan een partij die niet te vertrouwen is? Doe dan altijd meteen aangifte van oplichting bij de politie.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.