Dat is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Je merkt dat je kind anders is dan de andere kinderen in zijn of haar klas, hij lijkt hele andere interesses te hebben dan zijn leeftijdsgenoten en je hebt het idee dat je kind de leerstof allang beheerst en toe is aan uitdaging. De leerkracht ziet dit echter niet of je kind heeft zich na een paar weken op school al aangepast aan zijn klasgenoten en laat niet meer zien wat hij nou echt kan. Om te bewijzen dat je kind wel degelijk tot meer in staat is bestaat er de mogelijkheid om hem of haar een intelligentietest te laten doen. Maar hoe moet je dat dan regelen en welke testen zijn er?

Op het moment dat je besloten hebt dat je het toch wel belangrijk vindt om je kind een intelligentietest te laten doen is een van de eerste dingen waar je aan denkt de kosten hiervan. Soms kan er via de school en het samenwerkingsverband iets geregeld worden en kan de test op school worden afgenomen. Dan kost het je niets. Als dit niet mogelijk is of de school hier niet aan mee wil werken dan moet je de afname van de test zelf regelen. Op het moment dat er op school ook sprake is van andere problemen, zoals gedragsproblemen, dan is het soms mogelijk om een intelligentietest via de jeugdwet vergoed te krijgen. Soms ben je dan wel verplicht om de intelligentietest via een bepaald bureau of een bepaalde instelling te laten doen en hier zijn vaak lange wachtlijsten voor. Wanneer er geen andere problemen spelen dan moet je de kosten van een intelligentietest als ouder zelf betalen. Deze kosten kunnen variëren van 350 euro tot 800 euro.  Je kunt dan wel zelf op zoek gaan naar een erkende psycholoog of orthopedagoog of een onderzoeksbureau om de test te laten afnemen. Als je het zelf betaald, dan kun je soms al op korte termijn met je kind terecht.

Wat hierbij belangrijk is om te vermelden is dat naast de kosten het van belang is om te kijken wie de test zal gaan afnemen. Op scholen of GGZ instanties worden de intelligentietesten soms afgenomen door psychologen of orthopedagogen zonder specifieke kennis van hoogbegaafdheid. Hierdoor bestaat het risico dat het gedrag en de antwoorden van je kind tijdens de test en de resultaten die voortkomen uit de test verkeerd geïnterpreteerd worden.  Daarnaast is het ook belangrijk dat je kind zich tijdens de test op zijn gemak voelt bij de tester en in de testomgeving. Dit kan namelijk ook de testuitslag beïnvloeden.

Er zijn in Nederland diverse intelligentietesten die afgenomen kunnen worden afhankelijk van de leeftijd van je kind. Allereerst zijn er de Wechsler-testen. Voor kinderen van 2 jaar en 6 maanden tot 7 jaar en 11 maanden is er de WPPSI-III.  De hoogste IQ score die deze intelligentietest kan meten is 145. Deze test is geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Voor kinderen van 6 jaar tot 17 jaar is er de WISC-III of de in december verschenen WISC-V (deze wordt nog niet overal aangeboden). Deze testen zijn bedoeld voor kinderen die wel al kunnen lezen en kunnen daardoor een uitgebreider beeld geven. De hoogste IQ scores die deze testen kunnen meten zijn 145 bij de WISC-III en 160 bij de WISC-V. Naast de Wechsler-testen zijn er ook de RAKIT-2 en de SON-R testen. De Rakit-2 is geschikt voor kinderen tussen de 4 en de 12 jaar. Ook deze test kan meten tot een IQ van 145. Over de Rakit-2 wordt gezegd dat hij geschikter zou zijn voor beelddenkers. Van de SON-R is er een versie geschikt voor kinderen van 2,5 tot 7 jaar en een versie geschikt voor iedereen tussen de 6 en 40 jaar. Deze testen zijn beide non-verbaal en worden vooral gebruikt wanneer een verbale test (nog) te moeilijk is.

Er zijn nog meer Nederlandse intelligentietesten die afgenomen kunnen worden, maar bovenstaande testen worden het meeste gebruikt. Al deze testen zijn door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) goedgekeurd. De afname van deze intelligentietesten duurt ongeveer tussen de 1 en 2 uur. Dit is ook afhankelijk van hoe ver een kind komt en hoeveel pauzes er tussen verschillende onderdelen gepland worden. Een kind is tijdens de test altijd alleen met de tester. Als de test buiten de school plaatsvindt dan mag je als ouder wachten in een nabijgelegen ruimte en je kind kan tijdens de pauzes ook naar je toe komen als het dat wil. Lees hier verder….

/Sigrid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.