Zodra een kind 18 jaar wordt gaat er een heleboel veranderen. Als ouder ben je vanaf dat moment niet meer financieel verantwoordelijk voor hem/haar. Vanaf dat moment kan hij/zij bijvoorbeeld zonder toestemming abonnementen afsluiten en eventuele aankopen of leningen die hij/zij afsluit kun je als ouder(s) niet meer terugdraaien. Hij/zij is zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten. Wel blijf je als ouder(s) zijnde onderhoudsplichtig totdat hij/zij 21 jaar wordt. Dat houdt in dat je nog steeds verantwoordelijk bent voor het bieden van onderdak, kleding, voeding, scholing en indien nodig medische hulp. Er zijn echter wel wat zaken die door het kind zelf moeten worden geregeld.

Wat moet er allemaal worden geregeld?

Er zijn een heleboel dingen die er moeten worden geregeld als het kind 18 jaar wordt. Zorg ervoor dat hij/zij onderstaand lijstje zo zorgvuldig mogelijk afgewerkt en help je kind waar nodig.

Administratie regelen

Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt komen er een aantal administratieve zaken om de hoek kijken. Verzamel al je administratie op één plek en werk deze regelmatig bij. Zorg dat je voor de papieren administratie een multomap (of meerdere hebt). Deze koop je gewoon bij de HEMA, want goed hoeft echt niet duur te zijn. Maak voor de digitale administratie aparte mappen in je mailbox aan, zodat je goed overzicht hebt en houdt. De post die je bijvoorbeeld gaat ontvangen is onder andere van de Belastingdienst, je zorgverzekeraar, je eventuele werkgever en van DUO, als je bijvoorbeeld nog een studie volgt.

Vraag je persoonlijke DigiD aan

Je hebt een persoonlijke DigiD nodig om in te loggen op websites van de overheid, gemeente, Belastingdienst en (vaak ook) van de zorgverzekeraars. Met een DigiD kun je bijv. ook studiefinanciering aanvragen. Een DigiD aanvragen doe je hier.

Zorgverzekering afsluiten

Wanneer je 18 jaar wordt ben je officieel volwassen. Volgens de overheid is iedereen in dit land verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is dus heel belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Lees je goed in over wat er allemaal wel en niet binnen de verzekering valt en vergelijk zorgverzekeringen. Je wilt tenslotte niet teveel betalen, zonde van je geld!

Uitvaartverzekering

Als je 18 jaar wordt dan ben je ook niet meer verzekerd tegen de kosten van je uitvaart op de polis van je ouders. Je kunt dan zelf een uitvaartverzekering afsluiten. Het is verstandig om dit meteen te doen als je 18 jaar geworden bent aangezien de premie welke je gaat betalen dan nog erg laag is. Hoe langer je wacht hoe hoger de premie zal worden. Als je meer wilt weten over het afsluiten van een uitvaartverzekering dan kun je terecht op Uitvaartdirekt.nl. Hier kun je lezen waar je rekening mee moet houden en wat de voorwaarden van de verschillende soorten verzekeringen zijn.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je 18 jaar wordt kun je vaak zorgtoeslag aanvragen, dit is een bijdrage vanuit de overheid in de zorgkosten. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen heb je hier recht op. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag en dit dan meteen aanvragen, neem dan een kijkje op de website van de Belastingdienst.

Studiefinanciering en OV kaart aanvragen

Mogelijk heb je recht op studiefinanciering en/of een OV-chipkaart, vergeet deze niet aan te vragen. Meer informatie en aanvragen kan via de DUO website.

Schrijf je in bij de woningbouwvereniging

Voor een sociale huurwoning welke via een woningbouwvereniging loopt zijn vaak hele lange wachtlijsten. Hoe langer je ingeschreven bent, hoe eerder je in aanmerking komt voor een woning. Schrijf je daarom in bij een woningbouwvereniging in de gemeente waar je mogelijk wilt gaan wonen.

Overige verzekeringen

In sommige situaties moet je vanaf je 18e verjaardag zelf een verzekering afsluiten. Ga je op kamers? Dan vallen niet alle verzekeringen onder de verzekering van je ouders.

  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Zolang je voor studie uitwonend bent, ben je verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders (als de polis op gezinsdekking staat). In alle andere gevallen moet je zelf een verzekering afsluiten.
  • Inboedelverzekering:
    Ben je uitwonend, dan is je inboedel niet verzekerd onder de inboedelverzekering van je ouders. Sluit hiervoor een nieuwe polis af.
  • Reisverzekering:
    Je bent tot je 27e jaar verzekerd op de polis van je ouders, daarna moet je zelf op zoek naar een passende reisverzekering. Buitenlandse stage of (langdurige) reis? Bekijk of je doorlopende reisverzekering voldoet.

Wat verandert er voor de ouder(s)?

Voor ouders verandert er ook een hoop als het kind 18 jaar wordt;

  • Aan het eind van het kwartaal waarin het kind 18 jaar is geworden, stopt de kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de betaling verzorgt, stelt je ruimschoots van tevoren op de hoogte.
  • Het zogenaamde ‘kindgebonden budget’ (een aanvulling op de kinderbijslag voor ouders met de laagste inkomens) stopt als je kind 18 jaar wordt.
  • Tot hun 18e verjaardag zijn kinderen gratis meeverzekerd in de ziektekostenverzekering van hun ouders. Daarna niet meer. De verzekeraar stuurt hierover bericht.

Beeld: A portrait of a mixed race college student from Shutterstock/AJR_photo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.