Stel je besluit om je kind inderdaad een intelligentietest te laten doen. Na een paar weken of maanden gespannen afwachten is het zover. De test wordt afgenomen. Na afloop volgt de mededeling dat binnen een paar dagen tot 2 weken de uitslag volgt. Maar wat staat er dan in de rapportage die je kunt verwachten en wat kun je daar als ouders nu mee?

Lees hier: Laat je je vermoedelijk hoogbegaafde kind een intelligentietest doen? (1)

Als je kind klaar is met de intelligentietest dan ben je natuurlijk heel benieuwd naar de resultaten. Soms vertelt de tester na afloop al iets over zijn of haar vermoedens en of alles goed is gegaan en je merkt aan je kind ook hoe het zich tijdens de pauzes of na de test gedraagt of hoe het zich voelt. Waar sommige kinderen het best moeilijk vinden om zich zo lang te moeten concentreren, last kunnen krijgen van faalangst en zich misschien overprikkeld zullen voelen, zijn andere kinderen net heel blij dat ze tijdens de test eindelijk eens mogen laten zien wat ze kunnen en krijgen ze er net heel veel energie van.

Hoe snel de resultaten zullen volgen verschilt per tester of testbureau. Soms volgen de berekende testresultaten al dezelfde dag of binnen een paar dagen. Een uitgebreid verslag volgt meestal binnen 1 a 2 weken. Wat veel ouders natuurlijk graag als eerste weten is de totale IQ score. Bij een score tussen de 85 en 115 is er sprake van een normale intelligentie. Een IQ score tussen de 120 en 130 wordt gezien als een intelligentie op begaafd niveau. Wanneer de score boven de 130 is spreekt men van hoogbegaafd en vanaf een score van 145+ van zeer hoogbegaafd. Behalve de totale IQ score worden er ook een aantal factor of profielscores berekent, welke dit zijn verschilt per intelligentietest. In de rapportage worden daarnaast ook de scores van alle afzonderlijke subtests weergegeven.

Maar niet alleen de cijfers uit de rapportage zijn belangrijk. Tijdens de test is je kind door de tester ook geobserveerd geworden. Hoe is zijn manier van werken? Is er sprake van een goede taakgerichtheid en een goed concentratievermogen? Hoe staat het met het doorzettingsvermogen? Was er misschien sprake van (ernstige) faalangst tijdens de afname van de test die de scores beïnvloedt heeft? Op basis van de resultaten en de observaties volgen er in de rapportage passende adviezen en aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling van je kind. Hoe kan er nu het beste gehandeld gaan worden op school, maar ook thuis? Er worden ook voorspellingen gedaan over de toekomstige schoolcarrière en hoe je kind hierbij het beste begeleid kan worden. Meestal wordt er nog de mogelijkheid geboden om de conclusies nog eens na te bespreken, mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn na het lezen van de rapportage.

Wat kun je nu als ouders met de uitslagen en de rapportage van de intelligentietest? Je kunt het gebruiken als ondersteunend bewijs voor gesprekken op school. Natuurlijk zal de school meestal niet alleen kijken naar het verslag van de intelligentietest, maar ook naar de prestaties ,het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling in de klas en ook eventueel het verslag van een observatie die de school heeft geregeld. Een intelligentietest kan de uitkomsten van al deze bewijzen die de school zelf al heeft alleen soms net in een iets ander daglicht zetten.

Als je de test zelf hebt laten afnemen, maar ook als de school de test heeft laten afnemen en heeft betaald, bepaal je als ouders wie het verslag ontvangen. Wil je bepaalde delen van de rapportage of zelfs de hele rapportage niet delen met de school, dan mag dat. Als je het verslag wel deelt met de school dan hoop je natuurlijk dat de school er iets mee gaat doen, maar die garantie heb je helaas niet. Als het mogelijk is, dan kan het meenemen van de testafnemer naar het gesprek op school soms helpen om te school te overtuigen dat er iets moet veranderen. De kennis en ervaring van een hoogbegaafdheidsdeskundige kan wellicht net het verschil maken.

/Sigrid

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.