Buiten slapen, het klinkt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens heel erg gezond. Een Lutje Potje (babyhuisje) is gemaakt van hout en zeer geschikt om kleine kinderen overdag in te laten slapen. Goed voor de luchtwegen en ze krijgen ook nog eens een hoop vitamine D binnen!

Het ontstaan van Lutje Potje
Oorspronkelijk is het idee voor een babyhuisje ontstaan in de provincie Groningen. De Groningse naam in dialect voor het huisje is Lutje Potje. In 1939 werd op initiatief van huisarts Jitze Posthumus het eerste babyhuisje gebouwd door timmerman Fokko van Til. Het idee was toen om ervoor te zorgen dat een pasgeborene meer gezonde lucht zou krijgen, door het buitenshuis slapen. De toen nog vochtige, bedompte en overbevolkte huizen boden helaas geen gezonde omgeving voor de kleintjes, vandaar dat het Lutje Potje al snel populair werd. Tot op de dag van vandaag worden babyhuisjes nog steeds erg veel gebruikt op het platteland. Ook in de zogenaamde grotere steden kom je het steeds meer tegen, zowel op kinderdagverblijven, als bij particulieren.

Wetgeving warenwetbesluit kinderbedden en boxen
Zoals je waarschijnlijk al wel had verwacht moet een babyhuisje (Lutje Potje) voldoen aan bepaalde eisen. Deze buitenbedjes vallen onder de wetgeving warenwetbesluit kinderbedden en boxen. Het moet altijd voldoen aan de eisen die in het warenwetbesluit vastgelegd zijn. Zeker binnen kinderopvangcentra houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hier heel erg streng toezicht op. Particulieren kunnen een Lutje Potje huren, kopen op bijvoorbeeld Marktplaats of zelf (laten) maken.

Waarom is buiten slapen zo gezond?
Door het buiten slapen maakt je kindje vitamine D aan, wat goed is voor de weerstand en bijdraagt aan de ontwikkeling van botten en tanden. Toch is het wel verstandig om je kleintje extra vitamine D te geven, omdat hij/zij in het begin hier nog niet voldoende van binnenkrijgt. Verder is de buitenlucht gezond voor de luchtwegen, zeker bij luchtweginfecties of allergieën. De buitenlucht is vaak beter dan binnen. Wat tevens erg goed is, is de rustgevende buitengeluiden, zoals vogels en de wind.

Waar moet je op letten als je je kindje buiten wilt laten slapen?
Kies je ervoor om je kindje in een Lutje Potje te laten slapen, dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken;

*Zorg dat je het bedje op een veilige plek zet, bijvoorbeeld in een (goed afgesloten) tuin. In de voortuin langs de straat, waar iedereen bij kan komen is geen goed idee.
*Zorg dat je je kindje altijd kunt horen en op een snelle manier kunt zien. Als er iets aan de hand is, dan wil je snel kunnen reageren toch? Je kunt ervoor kiezen om een babyfoon bij het bedje neer te zetten bijvoorbeeld.
*Ga regelmatig eventjes kijken…..niet alleen leuk om te zien, maar ook voor je eigen gemoedsrust doet dit een hoop goed.

Vanaf wanneer kan je kindje in een Lutje Potje slapen?
Een baby kan ik een Lutje Potje slapen vanaf het moment dat hij/zij van de verloskundige naar buiten mag. Kijk van tevoren goed wat het weerbericht zegt en pas de kleding hierop aan. In de zomer kan je kindje gerust in een rompertje (of dunne slaapzak) slapen, maar als het iets kouder is, is een (4-seizoenen)slaapzak een beter idee. Is het bloedheet, of juist heel erg koud, dan kun je je kindje beter binnen laten slapen.

Tot wanneer kan je kindje in een Lutje Potje slapen?
Dat is eigenlijk verschillend per kind, maar meestal slapen kinderen tussen de 0-3 jaar in het bedje. Laat je je kindje vanaf het begin wennen aan het (overdag) buiten slapen, dan heb je kans dat dit zo blijft totdat hij/zij overdag niet meer slaapt.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.