Omdat de temperaturen de komende dagen nog meer gaan stijgen, heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Sommige mensen vinden het heerlijk om met dit weer op het strand of terras te vertoeven, maar het is helaas niet voor iedereen even prettig. Voor bepaalde mensen kan het zelfs hele nare gevolgen hebben voor de gezondheid. In het hitteplan staat omschreven hoe je eenvoudig maatregelen kunt nemen om overlast door hitte te beperken voor jezelf, maar ook voor andere mensen in je omgeving.

Over het Nationaal hitteplan
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden.

Wie lopen er risico op gezondheidsklachten als het zo warm is?
Voornamelijk ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lopen risico op gezondheidsklachten als de temperatuur zo hoog is. Tevens hebben mensen die niet (meer) zo goed voor zichzelf kunnen zorgen meer aandacht nodig van anderen. Zij moeten vaak gestimuleerd worden om bijvoorbeeld voldoende te drinken en om zichzelf zo koel mogelijk te houden. Ook kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet (altijd) zelf in staat zijn om oververhitting te voorkomen. Je bent als ouder/verzorger verantwoordelijk voor ze, dus zorg ervoor dat je oververhitting voorkomt.  

Waar kun je last van krijgen tijdens hoge temperaturen?
Indien het langdurig warm is, kun je last krijgen van klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Er is ook kans op het ontwikkelen van huidproblemen, zoals jeuk en uitslag (soms ook met blaasjes). Het grootste gevaar is uitdroging en oververhitting, in het ergste geval kan iemand er zelfs aan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige.

Bescherm jezelf (en anderen) goed tegen de zon
Mocht je toch naar buiten moeten/willen, zorg dan dat je jezelf (en anderen) goed insmeert. De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen erg hoog, waarschijnlijk zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding;
  • Zoek de schaduw op;
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.