Jouw Android-telefoon kindvriendelijk maken

Je zit erover na te denken om een smartphone voor je kleine te kopen? Of misschien heb je dat wel al gedaan en besef je je opeens dat je daar wel regels aan moet verbinden? Dan ben je bij het juiste artikel uitgekomen. Smartphones zijn een manier om te communiceren met vriendjes, spelletjes te spelen, foto’s te maken, te lezen en te leren. Alleen kunnen kinderen, nog moeilijker dan volwassenen, vaak niet hun smartphone wegleggen. Zoals we spreken van een bepaalde computertijd, is het dan ook handig om ‘smartphone tijd’ in te plannen!

Smartphones zijn slecht voor de ogen van je kind
Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat de hele dag naar een schermpje staren, op minder dan 30 centimeter afstand, geen wonderen doet voor je ogen. Zeker bij de kids, die nog vol in ontwikkeling zijn, is dat niet fijn. Spreek dan ook een maximale tijd af voor het gebruik van een smartphone en ga daarna lekker een half uurtje buiten met ze spelen.

Telefoon kapot
Wie betaalt de kosten als er iets kapot is aan de smartphone van je kind? Veel voorkomende reparaties bij toestellen van kids (vooral iPhone reparaties) zijn de scherm reparatie en de waterschade behandeling. Veel ouders spreken af dat zij tot een bepaald bedrag per jaar de reparaties betalen. Komen ze boven dit bedrag? Dan moeten de kinderen zelf geld bijleggen. Om de reparatie kosten zo laag mogelijk te houden is het handig om op zoek te gaan naar een partij die zeer goedkoop en goed repareert. Als je in Utrecht, Amsterdam of Haarlem woont, raad ik je ThePhoneLab aan. Zeker voor drukke ouders een aanrader, want binnen 30 minuten sta je weer buiten met een gerepareerde smartphone.

De kids modus
Op bijna iedere telefoon kun je een ‘kids mode’ installeren of een app installeren die beperkingen oplegt. Waarom? Kinderen gaan op onderzoek uit en vinden online allemaal informatie en plaatjes waar ze nog niet aan toe zijn. Daarom is de kids mode een top idee. Bedenk tot en met welke leeftijd je de kids mode aan zet en wanneer je begint met goede voorlichting op het internet. Onze voorkeur voor dat laatste is zó snel mogelijk. Kinderen hebben toch iets minder ervaring met de gevolgen van slechte keuzes maken online. Licht ze dan ook goed voor over scammen, virussen, sexting (op een bepaalde leeftijd), cyber bullying en andere onderwerpen die je belangrijk vindt.

Tijden waarop ze geen smartphone mogen
Smartphones zijn verslavend en moeilijk weg te leggen. Iedereen zal dit kunnen beamen. Ze zijn zelfs zo moeilijk weg te leggen dat andere dingen eronder kunnen lijden. Zoals bijvoorbeeld huiswerk maken, afspreken met vriendjes, studeren voor toetsen en meer. Hiervoor kun je regels instellen zoals geen telefoon tijdens huiswerk maken en ook bijvoorbeeld niet als het tijd is om te gaan slapen. De melatonine aanmaak, het goedje waardoor je slaperig wordt, wordt namelijk geremd als je kind constant achter een heel helder schermpje zit. Slechter slapen = grumpy kids; en dat wil je natuurlijk niet!

Andere tips
Zeker in de begintijd is het handig om soms eventjes te checken wat er op de mobiel staat. Spreek van tevoren af dat je 1x per week of 1x per maand eventjes de telefoon inneemt. Dat is bijvoorbeeld ook handig om foto’s op te slaan voor je kind en je kunt eventjes checken welke apps erop staan. Tot een bepaalde leeftijd is misschien berichten lezen ook handig, maar dit is per ouder verschillend.

Wat voor regels heb jij met je kind afgesproken over het gebruik van een smartphone en op welke leeftijd heb je ze een smartphone gegeven? Ik hoor graag van je!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.