Iedereen kent wel een moment in zijn of haar leven, waarop je je bewust wordt van het feit dat jij deel uitmaakt van een aantal bij elkaar horende gezinnen. Voor mensen die geadopteerd zijn kan het een nare ontdekking zijn om te merken dat zijn of haar voorouders niet te traceren zijn. Het begint al op de school: de eerste geschiedenislessen worden vaak besteed aan de eigen geschiedenis van een kind. Een veel voorkomende opdracht is dan ook om een simpele stamboom te maken. Heel belangrijk is dat de leerkracht weet of er kinderen zijn die geadopteerd zijn, of die een voor hem of haar onbekende ouder hebben.

Een stamboom

Veel mensen besluiten op een bepaald moment in hun leven hun stamboom te gaan uitpluizen. Een stamboom is een getekend of geschreven document van gegevens waaruit hun eigen geschiedenis bestaat, meestal gemaakt in de vorm van een boomstructuur.

Doel van het maken van een stamboom:

Voordat je aan dit grote werk gaat beginnen is het belangrijk dat je jezelf afvraagt waarom en met welk doel je de gegevens van je voorouders in kaart wilt brengen.

Hoe ga je te werk?

Hoe wil je je stamboom vormgeven? Dit kan op verschillende manieren:

– alle voorouders in mannelijke of in vrouwelijke lijn van heden naar verleden.
– alle voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn van heden naar verleden.
– alle nakomelingen in mannelijke lijn.
– alle nakomelingen in zowel mannelijke als vrouwelijke lijn.

Genealogie

Dit is een deel van geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie. Genealogie gaat dus veel verder dan stamboomonderzoek en werd tijdens de tweede wereldoorlog veelal gebruikt door NSB’ers die wilden bewijzen dat alle Nederlanders verbonden waren door hun gemeenschappelijke Arische afstemming.

Welke bronnen raadpleeg je?

je kunt gebruik maken van historische bronnen: doop-,trouw-, begraafboeken. Je kunt bij de Burgerlijke Stand inzage vragen in geboorte-, huwelijks-, en overlijdensregisters. Controleer bij het gebruik van bronvermelding of de informatie ook daadwerkelijk klopt!
Als je gebruik van verhalen van personen, wees dan kritisch en geloof niet alles wat men zegt! Ook hier geldt: Controleer de informatie.

Privacy

Let bij publicatie van je gegevens op de AVG-wet ( de wet op de privacy) die vanaf vorig jaar van toepassing is: Je mag niet zomaar alles van iedereen publiceren. Als je de gegevens van je stamboomonderzoek alleen voor jezelf houdt, heb je niet te maken met de wet op de privacy. Echter, als je de gegevens met anderen wilt delen let dan goed op! In veel gevallen is gegevens over levende personen publiceren in strijd met de AVG wet en heb je toestemming nodig om informatie te publiceren. Dit geldt dus echter alleen voor mensen die nog leven. Voor mensen die 100 of meer jaar geleden geleefd hebben, geldt de AVG niet meer.

Bronvermelding en auteursrechten

Let bij publicatie van artikelen en foto’s erop dat de bron vermeld wordt en of er auteursrechten gelden voor het bewuste document. Zet bij publicatie de bronvermelding erbij.

DNA-onderzoek: Geen hobby, maar noodzaak

Soms is het uitpluizen van een stamboom meer dan een mooie tijdsbesteding: In bepaalde gevallen wil iemand bijvoorbeeld weten of mensen daadwerkelijk aan hem of haar verwand zijn. Is dit wel mijn vader? Of: ben ik wel de vader van dit kind?
In medische gevallen kan het noodzakelijk om genetisch onderzoek te doen: een klinisch geneticus kan uit laten zoeken of er sprake is van dominante genen die bijvoorbeeld bepaalde vormen van kanker doorgeven. Op de site www.dna-test.nl staat relevante informatie.

Beeld: Linear Flat Family Tree infographics template vector illustration. Grandparents, parents, children connected with lines on yellow background from Shutterstock/Sentavio

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.