Op woensdag 22 januari worden De Nationale Voorleesdagen 2020 ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt. De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2020 voor de 17de keer plaats. Het Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend (2018, Lemniscaat) is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Het Nationale Voorleesontbijt – 22 januari

Jaarlijks wordt een groep bekende Nederlanders en lokale helden (o.a. prinses Laurentien, Diederik Jekel, Janny van der Heijden maar ook politieagenten en burgemeesters) uitgenodigd om Het Prentenboek van het Jaar Moppereend voor te lezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt. Naast deze Voorleesontbijten organiseren honderden basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ook zelf ieder jaar voorleesontbijten met nationale en lokale helden.

Lees ook: Voorleestips: geen kind is te jong om voorgelezen te worden!

Prentenboek van het Jaar

Moppereend is verkozen tot Het Prentenboek van het Jaar 2020. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen is Het Prentenboek van het Jaar als mini-editie te koop in de boekwinkel voor € 5,25.

Moppereend gaat in het prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Meer informatie over het (normale formaat) prentenboek vind je hier.

Prentenboek Top Tien

Naast het Prentenboek van het Jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top Tien negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2018. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, krijgen deze tien boeken extra aandacht en geven deze boeken ouders en docenten een handvat om uit voor te lezen. De belangrijkste criteria bij het kiezen van de Prentenboek Top Tien en het Prentenboek van het Jaar zijn een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties plus voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en kleuters.

Spelen tot het donker wordt (Querido)
Marit Törnqvist, Hans Hagen en Monique Hagen

In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!
Ook de jongste kinderen weet Marit Törnqvist te betoveren met haar oogstrelende en hartverwarmende illustraties. Samen met Hans en Monique Hagen brengt ze een ode aan de vriendschap.

Meer informatie vind je hier.

Moppereend (Lemniscaat)
Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens

Een mopperboek om vrolijk van te worden! Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste… dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus… NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.

Wat voor een wolk was dit?

Was het een SOMBERwolk?
Was het een TREURwolk?
Of zou het… was het…
een MOPPEREENDwolk?
Zou hij altijd de zon verduisteren?
Kon hij BARSTEN?

En met het barsten van de wolk komt alles goed in dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet. (Of het wordt ook tijd voor een wolkbreuk boven je hoofd!)

Meer informatie vind je hier.

De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers)
Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris

‘NEE! GA ER NIET IN!’ roepen de dieren die dorstig rond de drinkplaats staan. ‘Daar zit een hapgrage krokodil. Die verslindt dieren zoals wij! Hij wil de poel niet delen.’
Maar vijf flamingo’s laten zien hoe je die bullebak een lesje kunt leren dat hij niet gauw vergeet. Een vrolijk verhaal over delen, dat zich afspeelt in Afrika.

Meer informatie vind je hier.

Deze ridder zegt NEE (Gottmer)
Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera

Ridder Finn is de liefste ridder uit het dorp, totdat hij ineens nee zegt op alles! Zelfs vluchten voor een draak wil hij niet… Een grappig boek met een bijzondere tekenstijl.

Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam…

Deze ridder zegt NEE is een grappig boek over een lief riddertje dat af en toe dwarsligt en een draak die gewoon eens een logeerpartijtje bij een vriendje wil. Een perfect prentenboek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase.

Meer informatie vind je hier.

Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer)
Marjet Huiberts en Carmen Saldaña

Schildpad heeft overal gezocht, maar hij kan zijn schildje nergens vinden. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Op een dag wordt hij wakker van een vrolijk melodietje, afkomstig van een lief vogeltje dat hem wil helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing: een nieuw schild gevlochten van takjes!

Meer informatie vind je hier.

Van 1 tot 10 (Gottmer)
Mies van Hout

Leren tellen was nog nooit zo leuk met dit gloednieuwe kartonboekje van Mies van Hout. Een verrassend en vernieuwend telboekje voor de allerjongsten. In dit kartonboekje van Mies van Hout leren de allerkleinsten van 1 tot 10 te tellen. Door de populaire combinatie van dieren en cijfers was leren tellen nog nooit zo leuk! Van een octopus met 8 armen tot de 10 snorharen van de kat: elke kleurrijke spread straalt de peuters tegemoet.

Meer informatie vind je hier.

Zó moe en toch klaarwakker (Hoogland & Van Klaveren)
Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg

Alle dieren zijn zo moe. Maar dan moet de zeeleeuw nog even naar de wc, de pelikaan wil nog een slokje water en de ezel heeft jeuk aan zijn oor.

Meer informatie vind je hier.

De boer en de dierenarts (De Eenhoorn)
Pim Lammers en Milja Praagman

Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.

Meer informatie vind je hier.

De grote vijf (Clavis)
Bella Makatini en Judi Abbot

Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. “Dat zijn de grote vijf,’ legt opa uit. “Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.’

Meer informatie vind je hier.

Otto groot, Otto klein (Lannoo)
Tom Schamp

Groot en klein, boven en onder, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer. Alle tegenstellingen worden uitgelegd met beelden.

Met leuke zoekopdrachten:
Vind je Hu en Go?
Volg je het gele eendje?
Waar zijn potlood en Bic?

Meer informatie vind je hier.

Meer informatie over De Nationale Voorleesdagen vind je hier

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.