Ik ben Leyla Ummels, de mama van een zoon die 6 jaar oud is en een dochter van 8 maanden oud. Sinds de geboorte van onze zoon, ben ik stapje voor stapje gezonder en duurzamer gaan leven. Bij onze dochter neem ik grotere stappen en heb ik voor wasbare luiers gekozen. Toen onze zoon nog in de luiers zat had ik er nooit over gehoord en heb ik wegwerpluiers gebruikt.

Duurzame keuze

Omdat wasbare luiers passen in een duurzame levensstijl klinkt het als een logische duurzame keuze. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper om wasbare luiers te gebruiken. De eerste aanschaf lijkt hoog, maar uiteindelijk zal jij over de gehele luierperiode veel minder geld uitgeven. Dit komt ook omdat wasbare luiers tweedehands nog goed te verkopen zijn. Toch zijn er nog veel ouders die zich laten afschrikken door het onbekende van de wasbare luiers. Veel gehoord zijn de opmerkingen: Dat is toch vies, dat stinkt, je wasmachine wordt er vies van, het is veel werk.

Nieuwsgierig naar het onbekende

Online en via een vriendin zag ik zo nu en dan iets over wasbare luiers voorbij komen. Ik werd er erg nieuwsgierig naar en heb bij het mamacafé waarbij ik vrijwilliger was iemand uitgenodigd om te komen praten over wasbare luiers. Het was een groots succes waar veel ouders naar toe kwamen. Je kan ook persoonlijk een wasbare luier consulent laten komen. Door de luiers echt te zien en ook de verschillende soorten krijg je een goed idee over hoe het werkt. Ik nam de beslissing om voor onze baby wasbare luiers te gaan gebruiken.

Soorten wasbare luiers

In de zwangerschap had ik een pakket tweedehands wasbare luiers gekocht.
Achteraf gezien had ik een verkeerde keus gemaakt. Tweedehands is opzich niks mis mee, maar ik ging voor het gemak en toen de baby er eenmaal was bleek de pasvorm totaal niet fijn voor een newborn baby. Ik had pocket wasbare luiers gekocht, persoonlijk vind ik deze pas fijn vanaf een maand of 3.

Een pocket wasbare luier is een luier waarbij de absorptie en het overbroekje in 1 zijn. Dit lijkt het meeste op een wegwerpluier. Je doet de absorptie in een vakje van de luier, dit alles is vrij groot voor een pasgeboren baby. Een pocketluier is vaak 1 maat en gaat heel lang mee doordat je het kan verkleinen en vergroten met druk knoopjes.

Wat wel fijn was, waren de newborn maat tweedelige luiers. Gelukkig had ik deze van een vriendin gekregen, deze waren van haar kindjes geweest. Zelf had ik verder alleen wat extra overbroekjes gekocht ( newborn maat en ook one size ). Omdat ik het tweedelige heel fijn vond heb ik vervolgens ook tweedehands nog extra van dezelfde luiers gekocht. Ik wilde niet weer de fout ingaan met iets waarvan ik niet weet of het goed past.

Een tweedelige luier is een waterafstotend overbroekje waaronder jij een absorptie deel doet, dit kan een voorgevormde wasbare luier zijn of heel simpel een hydrofielen doek.

Mijn advies voor iedereen die met wasbare luiers wilt beginnen, koop niet meteen heel veel van iets, maar kijk eerst of het fijn zit en koop dan bij. Voor de weken na de geboorte kan je prima starten met hydrofielen doeken als luier, een snappie (luierklem ) en een aantal overbroekjes. Hiernaast kan je gaan kijken wat jij fijn vind aan andere luiers.

In de afgelopen 8 maanden heb ik al heel veel verschillende soorten luiers en merken mogen proberen voor mijn blog www.leylafashion.nl 

Zijn wasbare luiers vies?

Om even terug te komen op de vooroordelen, ik vind wasbare luiers niet viezer dan wegwerpluiers, ik vind juist de wegwerpluiers viezer omdat de luier zelf een vies luchtje heeft zodra hij vochtig is, je zit met een berg afval die gaat liggen stinken en bij ons zoontje had ik heel vaak poep lekkage.

Ik was de wasbare luiers om de dag, hierdoor heb ik geen mega stinkende luier emmer in huis, de wasmachine kan het prima schoon wassen op 60 graden.
Ik gebruik ook wasbare billendoekjes, dus die gaan ook meteen in de was, de rest vul ik aan met de spuugdoekjes en hydrofielen.

Als een kindje vast voedsel gaat eten dan heb je even een fase van plak poep, hiervoor gebruik ik nu wegwerp inlegvellen. Om de dag heb ik een broodzakje halfvol ermee en die gooi ik dan bij het restafval. De inlegvellen waar alleen plas op zit was ik weer in een wasnetje.

Zodra je de poep meer als drolletjes hebt kan je dat in de wc kiepen en de luier weer gewoon wassen. Er zijn ook zat mensen die geen inlegvellen gebruiken in de plakpoep fase en het gewoon compleet wassen, het is maar net wat jij fijn vind.
Poep lekkage heb ik met wasbare luiers zelden gehad, de oorzaak was dan een overbroekje die niet goed zat. Je moet altijd even kijken of de absorptie goed binnen het broekje zit. 

Zijn wasbare luiers veel werk?

Persoonlijk vind ik van niet, het is een beetje meer werk. Met een baby heb je sowieso al extra wassen en nu met de luiers komt er misschien 1 bij. Het ophangen en afhalen kost ook iets meer tijd, maar in die zelfde tijd had jij ook naar een winkel kunnen gaan om luiers te kopen bijvoorbeeld. Met wasbare luiers grijp ik nooit mis en ik heb er altijd voldoende om ook eens een was over te slaan als het nodig is. Ik ben ook al twee keer een lang weekend weggeweest met ons gezin en de wasbare luiers.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen?!
Stuur mij gerust via Instagram een bericht met jouw vraag.

Beeld door Leyla

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.