Tot je kind een jaar of twee is, is de kans groot dat het alles met smaak opeet wat je aanbiedt. Maar dan….’nee, dat hoef ik niet’, ‘blech, wat vies’ en als ultieme smoes ‘ik heb buikpijn, ik hoef niets’. En dat niet één dag, nee als je pech hebt duurt dat een jaar of nog langer. Het leidt tot enorme frustraties aan tafel, waardoor jij alweer met lood in de schoenen de volgende maaltijd bereidt, en je kind weer met honger in zijn stapelbed ligt te mopperen. Met deze tips wordt het weer leuk(er) aan de eettafel.

Maak er geen strijd van

Boos stampt je kind naar boven naar zijn kinderbed en laat de rest van het gezin boos en mopperend aan de tafel zitten. De ‘eet nu je bord leeg of je kunt naar boven’, lag hier aan ten grondslag. Dit is een strijd die je niet gaat winnen, en natuurlijk wordt de sfeer er niet beter op. Niet eten? Prima, gewoon het bord wegschuiven en dan maar niet eten. Bied overigens ook niet een alternatief, want dan ben je steeds vaker de pineut.

Overzichtelijke porties

Hoe vaker je kind iets proeft, hoe beter het is. De smaak van je kind zal veranderen en uiteindelijk went het aan deze voedingsmiddelen. Wil je dat je kind zich niet blind staart op een vol bord met eten, zorg dan voor kleine en overzichtelijke porties. Dit voorkomt dat je kind al door de aanblik van het bord ontmoedigd raakt. Inden mogelijk kun je het bord ook leuk opmaken, een vrolijk bord werd uitnodigend.

Prijs je kind de hemel in

Kinderen hebben er veel meer aan te horen wat ze wél goed doen, dan wat ze niet goed doen. In eerste instantie is het niet zo slim om te laten blijken dat je zelf ook niet zo weg bent van wat je op dat moment eet. Zorg ervoor dat je enthousiasme uitstraalt en geef aan dat het je allemaal goed smaakt. Je neemt anders je kind alleen maar mee in je eigen ‘negativiteit’. Door je enthousiasme kan het zomaar zijn dat je de nieuwsgierigheid van je kind wekt, hij of zij gaat proeven en zal het mogelijk zelfs heel lekker vinden! En als je kind dan proeft, en dan hoeft het het niet eens lekker te vinden, dan prijs je hem of haar de hemel in. Wedden dat ze de volgende eer weer durven te proeven? En hoe vaker ze iets proeven, hoe minder spannend nieuw eten wordt.

Regels

Leg duidelijk uit wat de regels zijn. Dit kan variëren van op de stoel blijven zitten tot iedereen klaar is tot aan minimaal vijf happen eten zonder gezeur. Zodra die regels duidelijk zijn en een gewoonte zijn geworden, zal er niet meer over gediscussieerd worden. Dit is zeker een investering van je tijd waard. Is je kind een echte vleeseter, maar lust het geen groente, dan kun je ook afspreken dat er steeds twee happen groente gegeten moet worden voordat er een stukje vlees gegeten mag worden. Sommige ouders willen hun kind niet ‘belonen’ met een toetje als er niet goed gegeten wordt. In principe kun je een toetje niet als beloning, maar als standaard onderdeel van de maaltijd zien. In dat geval kun je het beste je kind gewoon een klein toetje geven.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.