Denk je dat de eerste schooldag op de basisschool spannend voor ouders is, wacht dan maar tot je kind klaar is voor de middelbare school. Sommige ouders hebben er ruim van tevoren al nachtmerries van. Kinderen die naar de middelbare school gaan, zijn over het algemeen 12 jaar, maar vroege leerlingen kunnen ook nog net 11 zijn als ze naar de brugklas gaan. Zie je het voor je, dat kleine kindje wat daar in zijn kinderbed van steigerhout ligt, dat dat in een immense school rondloopt met een rugtas die veel te groot en te zwaar is? Enkele tips voor ouders om dat eerste jaar middelbare school te overleven.

Loslaten

Loslaten is toch wel waar het bij de overgang naar de middelbare school om draait. Je kind moet steeds zelfstandiger worden en dat lukt alleen als jij er niet als een curlingouder alle obstakels van het pad afveegt. Kinderen hebben op deze leeftijd meer privacy nodig en gaan snel richting het worden van een jong volwassene. Het aanpassen van kinderkamers naar die van een stoere puber is een must als je wilt dat je kind een plaats heeft om zich veilig terug te trekken.

Laat je kind los en breng hem of haar vooral niet naar school de eerste schooldag. Geheid dat hij of zij direct de pispaal van de school is. Leg ook de verantwoordelijkheid van het tijdig maken van huiswerk en het leren voor toetsen bij je kind neer. Vraagt hij of zij om hulp, dan geef je daar natuurlijk wel gehoor aan. In het begin mag je best vragen of je kind ook huiswerk heeft, maar laat het daar dan bij en wacht gewoon de cijfers van het volgende rapport af.

Stel je verwachtingen bij

Verwacht je dat je kind het wel even gaat flikken op de middelbare school? Dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Je moet namelijk niet vergeten dat de overgang van de basisschool naar de middelbare school een hele grote is. Er komt enorm veel op je kind af.

Voor ieder vak een andere leerkracht in een ander lokaal, elke dag is anders, een grotere school (meer) huiswerk en er wordt veel meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van het kind zelf verwacht. Combineer dit met de gierende hormonen door de puberteit en hoe het brein een loopje met je anders zo zelfverzekerde kind kan nemen, en het feest is compleet. Ook als je kind anders een hoogvlieger was, wil het niet automatisch betekenen dat de ene na de ander tien wel even wordt gehaald. Stel je verwachtingen bij waarbij in eerste instantie een zes ook goed genoeg is.

Houd vol

Je kunt je voorstellen dat als jij er al nachtmerries van hebt, dit ook voor je kind kan gelden. Er zal vast stoer over gedaan worden dat het ‘allemaal niet zo spannend is’, maar ondertussen zal er vast van alles in het hoofd om gaan. Toon begrip en kijk of je kunt peilen hoe je kind er werkelijk over denkt. Vooral het eerste schooljaar is heftig, vaak heftiger dan je in eerste instantie denkt.

Kinderen moeten een stuk verder fietsen, mopperen over het weer, de stomme leraar die ze straks hebben en de enorme berg huiswerk waardoor ze niet met vrienden af kunnen spreken. Houd de moed erin. Net zoals dat het voor jou wennen is, geldt dit ook voor je kind. Na een tijdje is het normaal geworden en gaat iedereen verder alsof het nooit anders is geweest.

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.