Als er iets belangrijk is om aan je kinderen te leren, dan is het wel omgaan met geld. Waarom is het verstandig om te sparen? Hoe zit het met bijbaantjes? Waarom zijn sommige dingen zo duur? Hoe zorg je ervoor dat het geld wat je hebt meer wordt? En hoe zit het met  reclames? Op welke manier word je hierdoor beïnvloed? Met het lespakket Het Nationaal Geldexamen worden kinderen in vijf afwisselende lessen wegwijs gemaakt in de wereld van geld.

Groot deel 15-jarigen mist financiële basisvaardigheden

PISA 2015 doet groot internationaal en wetenschappelijk onderzoek naar de taal- en rekenvaardigheden, ook naar de financiële geletterdheid van o.a. 15-jarigen. Hieruit blijkt dat bijna één op de vijf 15-jarigen in Nederland niet beschikt over de basisvaardigheden met betrekking tot financiën. Vaak betreft het hier kinderen uit lagere sociaaleconomische groepen. Des te belangrijker is het om dit alles vanuit school ook mee te geven aan de leerlingen.

Over Het Nationaal Geldexamen

Om kinderen wegwijs te maken in de wereld van geld ontwikkelde Deloitte in samenwerking met Nibud en Uitgeverij Zwijsen, het gratis lespakket Het Nationaal Geldexamen. Men richt zich speciaal op kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool en de laagste klassen in het voortgezet onderwijs. Het lespakket sluit volledig aan bij de leerdoelen van het Nibud en verzorgt hiermee praktische, leuke en eenvoudig inzetbare lessen. Het Nationaal Geldexamen heeft als doel om kinderen bewust te maken van wat er gebeurt op het gebied van geld. Als je een goede basis aanleert, zullen er later vaak minder snel financiële problemen ontstaan.

Het werkboek

Je kunt ervoor kiezen om het werkboek uit te printen, online in te vullen, of als je docent bent, het lespakket te bestellen. Een lespakket bestaat uit 30 werkboeken, 30 examens, een handleiding, een digibordles en 30 diploma’s voor de leerlingen.

Wij hebben thuis geen printer en hebben ervoor gekozen om onze oudste de lessen online te laten maken. Je kunt alles in z’n geheel opslaan, zodat je niet steeds van vooraf aan hoeft te beginnen.

In het werkboek worden vijf thema’s behandeld die met geld te maken hebben. Je kind leert onder andere over veilig betalen, sparen, geld uitgeven, lenen, rood staan, reclame en belangrijke documenten, Met elk thema ben je ongeveer een uurtje bezig en als ouder wordt je ook erbij betrokken. Hoeveel geef je uit aan boodschappen bijvoorbeeld? Voor een kind is dit allemaal nog abracadabra….en vaak is de waarde van geld nog niet in te schatten. Ook heel goed om zelf eens een week in de gaten te houden wat je nou eigenlijk uitgeeft. Ikzelf pin bijvoorbeeld altijd alles en neem eigenlijk nooit een kassabon mee. Doordat onze oudste de lessen heeft gemaakt ben ik dit dus wel gaan doen…en ja, dat is dan soms best even schrikken.

Wat me overigens wel positief heeft verrast, is dat onze tiener het ineens een stuk minder vervelend vond om ‘te moeten rekenen’. Het werkboek ziet er leuk uit, er staan toffe weetjes in en het is qua inhoud erg volledig. We kwamen zelfs dingen tegen die we zelf niet wisten….leerzaam voor iedereen dus.

Thema’s Nationaal Geldexamen

  1. Weet wat er is.
    Kinderen leren o.a. over: belangrijke documenten, veilig betalen, spullen kopen, zelf geld verdienen en het bijhouden van inkomsten en uitgaven.
  2. Weet wat je doet.
    Kinderen leren o.a. over: keuzes maken, geld uitgeven, het doel van reclame, prijzen vergelijken, waarom je wel/niet iets koopt.
  3. Weet wat je kunt.
    Kinderen leren o.a. over: plannen maken over sparen, sparen voor iets wat duur is, lenen bij ouders of vrienden, lenen bij de bank, verzekeren.
  4. Weet wat er gebeurt.
    Kinderen leren o.a. over: nadenken voordat je iets koopt, gratis spullen krijgen, merkproducten, rente voor sparen en/of lenen.
  5. Weet genoeg.
    Kinderen leren o.a. over: de waarde van geld, wel of niet gelukkig worden van geld, schatten hoe duur iets is, bedragen samenstellen, de betaal- en spaarrekening.

Het Examen

Na het invullen van het werkboek is jouw kind helemaal bijgespijkerd wat betreft financiële kennis en is het tijd voor de examens. Dit zijn twee A-4’s die je kunt uitprinten, maar ook weer digitaal zou kunnen invullen. Alles goed? Dan kun je een heus diploma uitreiken!

Waarom Het Nationaal Geldexamen?

  • Leer goed met geld omgaan
  • Met leuke weetjes
  • Hou meer geld over voor wat je echt wilt
  • Word slimmer dan sommige volwassenen

Week van het geld – ieder jaar extra aandacht op scholen

Op 23 maart begon dit jaar de Week van het geld. In deze week besteden ze op scholen extra aandacht aan omgaan met geld. Het thema van 2020 was ‘Goed omgaan met geld is goud waard‘. In onderstaand filmpje delen kinderen hun gouden geldtips.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

 

#KiDDoWzAD

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.