Slapen en kinderen, het is waarschijnlijk een van de meest besproken onderwerpen tijdens het ouderschap. Hoge verwachtingen ontstaan al na enkele weken na de geboorte van je kind. Opmerkingen als: ‘Goh, slaapt Pietje nog niet door? Mijn kind sliep al na drie weken door’ of ‘gewoon laten huilen hoor, kind valt vanzelf in slaap en anders verwen je het alleen maar’, passeren de revue in rap tempo. Het beste is je daar niets van aan te trekken. Uiteindelijk zal je kind wel gaan doorslapen.

Maar soms loopt het anders en hebben kinderen een echt slaapprobleem. En dan is het niet meer een kwestie van eens een keer wakker worden of soms wat moeite hebben met in slaap vallen. Soms slapen kinderen wat moeilijk in en liggen ze nog een tijdje met de ogen wagenwijd open in hun peuterbed, en meestal is dat niet zo erg. Het is bij slaapproblemen schering en inslag als het op nachtelijk ‘spoken’ aankomt. 

Slaap is belangrijk voor het verwerken van prikkels van de dag

Kinderen krijgen gedurende de dag heel wat prikkels binnen. Tijdens hun slaap worden die prikkels verwerkt en is het hoofd de volgende dag weer klaar voor een nieuwe lading. Kinderen die wat meer extrovert zijn, zullen sneller wat vertellen over hun dag. Op die manier hebben ze al een deel van die prikkels verwerkt en verloopt de nacht een stuk rustiger.

Is je kind een binnenvetter, dan kunnen allerlei gedachten ook gedurende de nacht blijven malen, met een slechte nachtrust tot gevolg. Nu kan je de slaapkamer nog zo knus en gezellig aankleden met leuke knuffeltjes en kussens op het meisjesbed, maar slapen met een te vol hoofd zorgt voor onrust tijdens de slaap. 

Hoe help je je kind hiermee?

Kijk eens of je kind ervoor openstaat om na school de dag even door te nemen. Stel open vragen. Vraag bijvoorbeeld wat je kind het leukste vond die dag en wat het minst leuke was. Is je kind geen prater, let dan goed op de kleine signalen. Zegt hij of zij bijvoorbeeld ‘ik kan niks’ haak er dan op in door vragen te stellen. 

Het is goed voor je kind om aan een sport te doen. Niet eens perse vanwege de lichaamsbeweging, het is een hele goede manier om het hoofd leeg te krijgen en je kind wordt er natuurlijk ook moe van. Het is ook heel erg belangrijk dat kinderen niet de hele dag gamen, tv kijken of op een andere manier met ‘schermpjes’ bezig zijn. Die schermpjes brengen namelijk ook veel prikkels mee. Stel hier dan ook duidelijke regels voor op. Zorg ook voor een vast bedritueel en vaste bedtijden. Door de regelmaat went het lichaam hieraan en zal het beter zorgen voor de aanmaak van melatonine, een stofje aangemaakt door ons lichaam waar we slaperig van worden.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.