Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Leef mee met Vos en Haas in het oude Egypte in Vos en Haas – het land van de Nijl en voel de kou van het stijgende water in De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken.

Kinderboekenweekgeschenk 2020

Het Kinderboekenweekgeschenk 2020 van Arend van Dam heet: De diamant van Banjarmasin.

Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

Als je tijdens de Kinderboekenweek naar de boekwinkel gaat, dan krijg je bij aankoop van 12,50 euro aan Kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk helemaal gratis! Een cadeautje, speciaal voor jou!

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 van Mylo Freeman heet: Tweeling.

Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich helemaal een tweeling! Wanneer ze verkleed naar school mogen komen, hoeven ze niet lang na te denken: zij gaan natuurlijk allebei als ridder.

Als ze na school een zandkasteel bouwen, pakt een meisje het schepje van Robbie af. Roef zegt dat
ze dat niet moet doen. Maar even later doet ze het wéér! Dan blijkt het niet één meisje te zijn, maar twee. Ze zien er precies hetzelfde uit. En zij bewe- ren een ECHTE tweeling te zijn…

Tijdens de Kinderboekenweek is het Prentenboek van Mylo Freeman verkrijgbaar voor €7,25.

Voorleesgids (0-6 jaar)

Voor de jongste kinderen worden geweldige boeken gemaakt om voor te lezen.
In de Voorleesgids vind je een grote selectie van de mooiste kinderboeken voor kinderen van 0-6 jaar oud.

De Kinderboekenkrant (6-12 jaar)

De Kinderboekenweek bestaat 65 jaar! Daarom is de Kinderboekenweek Krant dit jaar extra dik. De krant staat boordevol interviews en artikelen over boeken en schrijvers. In het hart van de krant zit een handig overzicht met de nieuwste boeken.
Het verjaardagsfeest van de Kinderboekenweek wordt gevierd in de acht extra pagina’s vol met leuke opdrachten, spelletjes en knutsels.

Beide gidsen zijn verkrijgbaar in deelnemende bibliotheken en boekwinkels.

De Kinderjury

Sinds 2020 wordt de Kinderjury, dé prijs voor het beste kinderboek gekozen door kinderen, ondersteund door de Kinderboekenweek. De Kinderjury is een belangrijke leesbevorderende campagne met als doel kinderen nieuwe boeken te laten ontdekken én hen aanzetten tot meer en kritisch lezen. De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Tijdens de Kinderjury wordt ook de NBD Jeugdspecialist van het jaar bekend gemaakt en uitgereikt. Deze prijs wordt sinds 1988 georganiseerd door de CPNB.

NS Kinderboekenruil

Hoofdsponsor NS organiseerde de afgelopen jaren de NS Kinderboekenruil, een moment waarop kinderen hun boek kunnen ruilen voor een ander boek. De Kinderboekenruil zal er dit jaar wat anders uitzien dan anders. Meer informatie volgt binnenkort.

Thematitels

Er zijn weer een heleboel top boeken geselecteerd…ik deel ze hieronder graag met jullie.

Groep 1 en 2

Held op sokken – Bette Westera & Thé Tjong Khing

Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land – dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft…

Meer informatie vind je hier.

Josephina, een naam als een piano – Jaap Robben & Merel Eyckerman

Een bijzonder prentenboek waaruit de verwondering van een kind spreekt over de voorgeschiedenis van een oma. Met tedere en warme illustraties. Vanaf 5 jaar. De meeste oma’s zijn niet altijd oma geweest. Ook mijn oma. Die is ooit zelfs een baby’tje geweest. Pas veel later, toen ik kwam, werd mijn oma eindelijke een oma. Maar op een dag vergat ze mij. Ineens. En ook dit huis, haar kamer en zichzelf. Ze dacht dat ze zomaar een mevrouw was…

Meer informatie vind je hier.

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s – Guido van Genechten

Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Voor iedereen van 4 tot 250 miljoen jaar oud. Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. De Gallus gallus domesticus, jawel! En deze doodgewone kip – pardon – deze dino weet alles over de andere dinosaurussen. Dat zal hij wel even bewijzen!

Meer informatie vind je hier.

De steen en de tijd, een reis van 150.000 jaar geleden tot nu – Rian Visser & Tineke Meirink

Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

Meer informatie vind je hier.

Het hele soepzootje – Floor Bal & Sebastiaan van Doninck

Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Wanneer is de aarde begonnen met bestaan? Hoe kwam de mens op de aarde? Het hele soepzootje is het eerste prentenboek dat zich aan deze grote vragen waagt. Stap voor stap worden de belangrijkste ontwikkelingen op kleuterniveau uitgelegd.

Meer informatie vind je hier.

Groep 3 en 4

Willewete. De Grieken – Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias

Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Meer informatie vind je hier.

Verboden te vliegen – Martine Letterie & Rick de Haas

Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Van klein tot groots: Marie Curie – Maria Isabel Sánchez Vegara & Frau Isa

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.

Meer informatie vind je hier.

Vos en Haas – Het land van de Nijl – Sylvia VandenHeede & Thé Tjong Khing

Een samenleesboek van Vos en Haas over mummies, piramides en farao’s
‘Het treft dat jullie mij treffen’, knipoogt Rob. ‘We gaan naar het oude Egypte, en ik ben jullie gids. Ik heb alles te koop, dus ook feitjes en weetjes.’ ‘Wat bedoel je met feitjes en weetjes?’ vraagt Vos. ‘Ditjes en datjes’, zegt Rob. Daar wordt Vos ook niet wijzer van. Daarom geeft Rob een voorbeeld. ‘Weet je dat het in Egypte heel droog en heet is?’ vraagt hij. ‘Ja’, knikt Haas. ‘Want in Egypte is er veel woestijn. Maar er stroomt ook een grote rivier door. Het is de Nijl.’ Rob kijkt sip. Daar gaat zijn weetje! Haas wist het al!

Meer informatie vind je hier.

Vandaag ben ik een ridder! – Thijs Goverde & Tineke Meirink

In deze dikke verhalenbundel kun je meer dan 30 verhalen over ridders vinden. Over de hete helm van ridder Kees, over ridder Flip die altijd de beste wil zijn en over ridder Bas die een plas moet doen. En dat laatste, is niet heel erg makkelijk met een harnas aan!

Meer informatie vind je hier.

Groep 5 en 6

Kasteel in zicht! – Ida Schuurman & Irene Goede

Echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen.
Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen.
Lees over hun geschiedenis en hun bewoners, zoals stoere ridders en kasteelvrouwen, machtige graven en gravinnen. En natuurlijk zitten er ook spookverhalen in dit boek!

Meer informatie vind je hier.

Alle hens! – Diverse auteurs & Harmen van Straaten

Alle hens! is een prachtig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart. De gerenommeerde kinderboekenauteurs schetsen in zeventien verhalen een beeld van vaderlandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Van Speyk en Karel Doorman. Ze beschrijven het leven aan boord van de schepen en op de marinewerf door de ogen van kinderen en zelfs een scheepshond. De verhalen zijn spannend, grappig en ontroerend en als je het boek uit hebt, weet je heel wat meer over de geschiedenis van de Nederlandse marine.

Meer informatie vind je hier.

De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.

Meer informatie vind je hier.

Professor Kleinbrein – Romeinen – Sarah Devos & Heleen Brulot

De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater. Wist je dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde? Ken je de legende over het ontstaan van Rome? Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct? En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan?

Meer informatie vind je hier.

Buiten is het oorlog – Janny van der Molen & Martijn van der Linden

Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Miljoenen jongeren en volwassenen lazen en lezen haar dagboek. Ook jongere kinderen horen thuis of op school over Anne, de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. En van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft.

Meer informatie vind je hier.

Groep 7 en 8

Brons – Linda Dielemans & Sanne te Loo

Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo’n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren.
Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?

Meer informatie vind je hier.

Nu is later vroeger – Joke van Leeuwen

Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd, in tekst én heel veel beeld. Hoe de tijd kan zijn begonnen, hoe die steeds preciezer werd bijgehouden, waarom je je niets van je geboorte herinnert, wat stripverhalen ermee te maken hebben, en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Piratenzoon – Rob Ruggenberg

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

Meer informatie vind je hier.

Alleen beer mocht mee – Vivian den Hollander

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze hebben er een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en van de ene op de andere dag verandert alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen. Op een dag wordt Trudi’s vader gearresteerd en niet lang daarna wordt de rest van het gezin gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen. Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk…

Meer informatie vind je hier.

De Duik – Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo

In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.