Het zijn de meest eerlijke, fantasierijke en fascinerende wezens op deze aarde: kinderen. Het heerlijke is dat er nog geen rem op zit en dat alles nog mogelijk is. Het fenomeen ‘opvoeden’ is een veelbesproken gespreksonderwerp. Dit is ook seriemakers niet onopgemerkt gebleven. Er zijn vele series gemaakt met pedagogische onderwerpen. Het kan namelijk heel leerzaam zijn om opvoedingsproblematieken een platform te geven, zodat anderen hiervan kunnen leren. En laten we eerlijk wezen, stiekem is het ook heerlijk om te zien hoe anderen hun kinderen opvoeden. Hieronder staat een lijstje met vijf series met pedagogische onderwerpen. 

Girls Incarcerated (Netflix)

We beginnen meteen met een heel heftige serie, namelijk Girls Incarcerated. Deze Amerikaanse Netflix serie geeft een kijkje in het leven van minderjarige meiden in hechtenis. Deze meiden zitten vast voor allerlei vergrijpen: handelen in verboden middelen, mishandeling, diefstal en moord. Deze gevangenis is geen normale gevangenis. De meiden worden namelijk klaargestoomd voor de toekomst en ze krijgen hier de gelegenheid om te werken aan zichzelf. Op deze manier probeert het instituut recidive te voorkomen. De nature – nurture kwestie komt in deze serie impliciet vaak aan bod. De serie zet je echt aan het denken als mens en dat is mooi. 

Een Huis Vol (NPO)

Een Huis Vol is een serie van de NPO, waarbij grote gezinnen een paar weken gevold worden. Je krijgt als het ware een kijkje in het leven van de grote gezinnen. Het leuke van deze serie is dat de deelnemende gezinnen enorm uiteenlopend zijn. Ik denk dat iedereen zich wel kan identificeren met een van de gezinnen. Dit is persoonlijk een van mijn favoriete series ooit. Het wordt uitgezonden in de zomer- en kerstvakantie. Je kunt ook alle afleveringen terugkijken op de website van de NPO. 

Jo Frost – Nanny On Tour (Videoland)

Jo Forst: dé Britste opvoedgoeroe. In Nanny On Tour helpt Jo Frost hulpeloze ouders die niet meer weten wat zij aan moeten met hun kind. In iedere aflevering bezoekt de Frost één gezin en blijft zij bij hen tot het probleem opgelost is. Je ziet hoe zij het probleem oplost, dus het is ook nog eens leerzaam als ouders zijnde. Daarnaast heeft zij ook een mobiel kantoor waar zij inspreekuren houdt voor Nederlanders met opvoedvragen. De serie is te zien op Videoland.

Het Geheime Leven van 4-jarigen (NPO)

Ook deze serie was ooit een tv-programma, maar is tegenwoordig te vinden op de website van de NPO. Zoals ik hierboven al schreef zijn kinderen de meeste eerlijke en fantasierijke mensen. Bovendien hebben kinderen nog geen rem. In het geheime leven van 4-jarigen worden kleuters stiekem gefilmd terwijl zij een dag spelen op het kinderdagverblijf. Backstage zit een pedagoog die het gedrag van de kinderen analyseert en uitlegt aan de kijker. Heel interessant om de logica achter het gedrag van een kind te horen. 

Dreamschool (NPO)

Dreamschool is een serie waarbij jongeren hun leven weer op proberen te  pakken. De deelnemende jongeren zijn op een of andere reden gestopt zijn met hun opleiding of middelbare school. De jongeren hebben vaak allerlei problematieken moeten doorstaan en hebben daardoor hun school niet kunnen afronden. In Dreamschool krijgen ze jongeren drie weken de tijd om hun leven te beteren. Het is echter geen normale school. De jongeren krijgen les van allerlei bekende Nederlanders die over hun vak komen vertellen. Zo komen er kunstenaars en schrijvers langs, maar ook mensen uit de politiek. Oud-bokser Lucia Rijker vormt samen met directeur Erik van ’t Zelfde de schoolleiding. 

Heb jij een van bovenstaande series al gezien of welke zou je willen kijken? 

Gastblog door Yaika Tak
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.