Ik vind het niet erg om een flink stuk te wandelen, maar van fietsen krijg ik een beetje een houten kont, zoals we dat in de volksmond vaak noemen. Toch weet ik heel goed dat het voor mezelf, maar ook zeker voor de jongste heel goed zou zijn om dit meer te doen. De oudste fietst inmiddels zelfstandig naar en van school en ook gaat hij zelf op zijn stalen ros naar de sportschool om te gaan kickboksen. Om mezelf te motiveren (en het fietsstoeltje weer eens af te stoffen) besloot ik om eens op een rijtje te zetten, waarom alle mensen zoals ik, meer zouden moeten gaan fietsen.

Bewegen is altijd goed!

Zoals jullie vast allang weten, werk ik thuis en is dit zittend achter een laptop. Natuurlijk kom ik buiten om boodschappen te doen, de speeltuin te bezoeken of om de jongste uit school te halen. Veel te weinig dus eigenlijk…dat moet echt beter! Naast dat het voor mijn ogen goed is om regelmatig een pauze te nemen, is (meer) bewegen gewoon altijd goed! De richtlijnen voor een volwassene zijn als volgt

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter (staat genoteerd)
  • Minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen (hier valt fietsen dus ook onder…)
  • Tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten
  • Voorkom stilzitten (euhmm….dat is dus wel een probleempje)

Lekker in de buitenlucht

Als je op pad gaat met de fiets, wat dus ook gewoon voor de gezelligheid kan zijn, zal je merken dat je kind het vaak heerlijk vindt om alles om zich heen eens goed te bekijken. Zeker nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en alle bomen prachtige kleuren hebben, is er genoeg te zien en te beleven. Neem je een route door het bos, dan kun je ook even afstappen en samen op zoek gaan naar allerlei herfstschatten, zoals mooie blaadjes, kastanjes enz. Paddenstoelen kun je goed bekijken en fotograferen, maar deze hoor je niet te plukken natuurlijk. Misschien zie je nog wel een kabouter!

Je kunt altijd parkeren

Parkeren is en blijft altijd een duur iets en daarnaast moet je vaak ook mazzel hebben dat je een plekje kunt vinden. Op zaterdag is het hier in het dorp in ieder geval altijd in de wachtrij aansluiten bij de markt, om je bolide ergens neer te kunnen zetten. Ben je op de fiets, dan gaat dit een stuk makkelijker. Daarnaast zit je vaak niet met eenrichtingsverkeer en kun je dus altijd wel een tussendoor-route vinden! En heb je een lekke band, dan plak je deze vaak sneller dan dat je je autoband moet verwisselen. Scheelt weer een hoop tranen als je kind eventjes moet wachten….wachten is namelijk vaak niet de sterkste klant van onze kleinste medemens.

Beter voor het milieu

Omdat een fiets geen brandstof verbruikt, zorg je ervoor dat er geen uitstoot is van uitlaatgassen.. Op een fiets zorg je zelf voor de voortbeweging, door te trappen. In vergelijking met een auto is een fiets hierdoor veel milieuvriendelijker. Dan heb je natuurlijk ook nog de elektrische fiets. Deze stoot zelf geen uitlaatgassen uit. Wel is het zo dat de accu van je e-bike opgeladen moet worden. Dit kan indirect wel wat schadelijker zijn voor het milieu, omdat er stroom opgewekt moet worden (ook hier kun je weer beter kiezen voor groene stroom). Gelukkig valt het allemaal wel mee. Vergeleken met een personenauto is de hoeveelheid C02-uitstoot minimaal, namelijk slechts 3% van de gemiddelde personenauto. Iedere kilometer die je aflegt met de e-bike is een stuk schoner dan met de auto! Goed zijn voor het milieu draagt bij aan de toekomst van onze kinderen, altijd goed dus!

Je kind doet verkeerservaring op

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen; je kind leren hoe het verkeer in elkaar steekt. Ook al zit het nog in het fietsstoeltje achterop! Begin zelf met het goede voorbeeld! Fiets niet door rood, wacht netjes tot de spoorbomen weer open gaan (en het licht uit) en kijk goed naar links en rechts. Zo gauw je kind kan fietsen, is het verstandig om hem/haar mee te nemen en te laten proeven van de verkeerssituatie. Leg goed uit waarom je dingen wel of niet doet en laat je kind voor je, of aan de binnenkant naast je fietsen. Laat je zeker niet afleiden door bijvoorbeeld je mobiele telefoon, een ongeluk zit in een klein hoekje en opperste concentratie is vereist om de boel veilig te houden!

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.