adhd

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, heb jij er wel eens van gehoord? Waarschijnlijk wel, het is namelijk de niet-afgekorte term van ADHD. Veel mensen hebben er op een bepaalde manier mee te maken. Ongeveer 2,1% van de Nederlandse volwassenen en 2,9% van de Nederlandse kinderen hebben deze stoornis, maar wat is ADHD nou eigenlijk?

ADHD

Als je de volledige term letterlijk vertaald krijg je: Aandachtstekort/ hyperactiviteitsstoornis. Dus, mensen die kampen met ADHD hebben meestal last van concentratieproblemen en/of van hyperactiviteit. Maar waar ligt de grens tussen ‘soms niet in staat zijn om je aandacht erbij te houden’ en ‘je consequent niet kunnen concentreren?’ Er is helaas geen zwart-wit antwoord op die vraag en het kan per situatie verschillen, dit zijn ook niet de enige symptomen die ADHD met zich meebrengt. Veel mensen hebben wel eens moeite met hun aandacht erbij houden, vooral als het onderwerp hen niet zo ligt. Don’t worry, dit betekent niet dat jij of je kind ADHD heeft. Misschien merk je dat het lastig is om informatie op te nemen. Gaat het het ene oor in en het andere oor uit, leidden je gedachten je helemaal weg van het verhaal of merk je dat je constant op zoek bent naar iets interessants in je omgeving. dan zou je kunnen spreken van ADHD. 

Veel kinderen zijn best wel druk, vooral op jonge leeftijd. Dit geeft dus niet altijd de indicatie dat je te maken hebt met ADHD. Er zijn ook nog wat andere eigenschappen die kunnen wijzen op de stoornis. Denk bijvoorbeeld aan dingen als:

  • concentratieproblemen
  • Moeite met dingen onthouden
  • Moeilijk in slaap kunnen komen
  • Angstig zijn

Mocht jij of je kindje last hebben van deze problemen is het altijd goed om te informeren bij een dokter, dat kan nooit kwaad.

Lees ook: Fidget Toys….razend populair op TikTok, maar ook zeker een hulpmiddel!

Ik denk dat mijn kind ADHD heeft, wat nu?

Misschien heb je de vorige alinea gelezen en denk je ‘goh, dat klinkt toch best wel als mijn kind’. Dan zou het heel goed kunnen dat jouw kindje ADHD heeft. Ongeveer 2,9% van de Nederlandse kinderen heeft de concentratiestoornis waarvan de grootste groep wordt gevormd door jongens tussen 10 en 14 jaar.

Betekent dat dan dat mijn kind er overheen kan groeien? Ja en nee. Nee, het is een een aandoening die groot en deels erfelijk is, maar de leefomstandigheden van het kind beïnvloeden of het kind er ook daadwerkelijk mee te maken krijgt. Denk dan aan dingen zoals veel stress en geen optimale thuissituatie. Toch is het geen afwijking in de hersenen, dus veel mensen leren er goed mee om te gaan en er is medicatie voor, dus de ja is ook van toepassing. 

We vinden het trouwens nog wel even belangrijk om te melden dat ADHD ook heel veel mooie dingen met zich meebrengt. Het heeft natuurlijk een behoorlijke invloed op het karakter van jouw kind, maar ook in de positieve zin! Zo zijn mensen deze stoornis vaak heel creatief, sociaal en bezige bijtjes, dat zijn toch prachtige eigenschappen? 

We hopen dat je nu iets meer te weten bent gekomen over ADHD en jouw vragen beantwoord zijn. Vergeet vooral niet dat wij geen dokters of specialisten zijn, maar het vooral heel leuk vinden om te schrijven over deze onderwerpen!

Wij zijn geen doktoren of specialisten, dus als je je zorgen maakt en/of last hebt van problemen, neem dan vooral contact op met je dokter. 

Bron: https://www.brainwiki.nl/adhd-add/
Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/adhd/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-adhd-achtige-symptomen-huisartsenpraktijk

Gastartikel geschreven door Tharia van het Goor.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.