Op 24 mei vieren we de 22ste editie van de Dag van het Nationaal Park, een dag die alle Europese parken in het zonnetje zet. Dit jaar staat in het teken van ‘The Next Generation’. Hoe staan zij in contact met onze natuur? Door een ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd te organiseren voor leerlingen van groep 6 en 7, worden kinderen geholpen bij het vinden van hun weg naar de nationale parken.

Dag van het Nationaal Park

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de Nationale Parken van Europa “De Dag van het Nationaal Park” op deze dag gevierd.

De Dag van het Nationaal Park is een initiatief van de organisatie Europarc. In Nederland wordt de Dag van het Nationaal Park geïnitieerd door Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP), het Nationale Parken Bureau (NPB) en IVN Natuureducatie in samenwerking met de Nationale Parken en de daarbij betrokken organisaties.

Tiny tales verhalenwedstrijd in de Nationale Parken

Wat gebeurt er als er niemand in het Nationaal Park is? Dat gaan de kinderen ontdekken. Ze leren meer over de nationale parken en de dieren die er leven. Dit doen ze door middel van een fantasiereis, samen met hun iconische dier – hun avontuurdier. Het dier is gestrand op het schoolplein en weet de weg niet meer naar hert Nationaal park….tijd om te helpen dus!

Voor wie?

Alle leerlingen uit groep 6 en 7 kunnen meedoen. Eén leerkracht per basisschool schrijft zich in voor de wedstrijd en stuurt het beste verhaal én bijbehorende illustratie per klas op. Je kunt tot 24 juni 2021 het beste Tiny Tales verhaal insturen.

Het lespakket

In het lespakket zit het volgende;

  • Handreiking met handige weetjes over de Nationale Parken in Nederland, een handleiding over de praktische ‘spelregels’ van de wedstrijd en ‘zeven magische ingrediënten voor het schrijven van een goed verhaal’.
  • 6x poster A3 met info over ieder icoondier (haas, bruinvis, otter, bever, Schotse hooglander, zeearend).
  • 1x poster met kaart van NL met alle nationale parken inclusief een omschrijving per Nationaal Park.

Kinderwandelroutes en andere activiteiten

Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan. Er is geen zee, maar er zijn wel duinen! En er zijn leeuwen… geen grote, brullende, gevaarlijke leeuwen maar mierenleeuwen. Het is er spannend: je ziet nog sporen van de Tweede Wereldoorlog zoals loopgraven. En je vindt er bijzondere schatten zoals een grafheuvel.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park De Alde Feanen

In dit grootste moerasgebied van Fryslân beleef je de wildernis. Ontdek waar de zeearend leeft, onze ‘vliegende deur’. Van vleugelpunt tot vleugelpunt is ‘ie zo groot als een deur! En heb je al sporen van de otter gevonden? Beleef mooie avonturen op het water en langs het riet, in de weilanden en in het dichte moerasbos. Er zijn rugzakroutes en er is het Otterpad.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

In het Nationaal Park De Hoge Veluwe is elke dag van alles te beleven voor kinderen: speur naar herten, reeën, wilde zwijnen en moeflons, spring op een Witte Fiets, verken het bos, ren over het stuifzand en ontdek de wereld onder je voeten in het Museonder! Er is ook een knapzakroute….en nog veeeel meer!

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste en mooiste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het is een plek vol riet, rust en ruimte voor planten, dieren en mensen! Het gebied is erg belangrijk voor dieren zoals de grote vuurvlinder, de ringslang, de boommarter en de otter! Met een kano of een fluisterbootje is het Nationaal Park heel goed te bezoeken en kom je op de mooiste plekjes. Volg samen met Zompie het pad en verzamel onderweg alle letters. Met de geheime code kan je Glanspels bevrijden van Kromsnavel. Lukt het je om aan het eind van de route de code te kraken in het bezoekerscentrum? Het Vlonderpad is trouwens erg leuk om te bewandelen!

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Iedereen is welkom in Nationaal Park ZuidKennemerland: de natuur én de mens! Je weet nooit wat je tegenkomt: herten, vossen, en Schotse hooglanders. Maar ook mooie zeldzame bloemen, vlinders en misschien wel een zingende nachtegaal. Doe mee met de speurtocht of volg een prachtige en leerzame wandelroute.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Oosterschelde

n dit park passen wel 57.000 voetbalvelden! Het bestaat uit heel veel zout water met een wondere onderwaterwereld. Boven en onder water leven er zeehonden, bruinvissen, lepelaars en nog veel meer dieren en planten!

Lees hier meer over de Bruinviswandeling.

Nationaal Park Lauwersmeer

Uit angst voor overstromingen is in 1969 de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee. Lauwerszee werd zo Lauwersmeer. De zeehonden en heel veel andere planten en dieren, die in de zoute zee leefden, verdwenen. Maar al snel ontdekten allerlei nieuwe soorten dit uitgestrekte gebied. Vooral voor vogels is het gebied een paradijs. Hou je van rust, ruimte, avontuur en vogels? Dan moet je hier echt eens heen!

Lees hier meer over het Vogelbeleefpad.

Nationaal Park Drentsche Aa

In Nationaal Park Drentsche Aa vind je overal kronkelende beken. Volg de beek maar eens, dan kom je van alles tegen. In en om het schone, stromende water leven veel bijzondere planten en dieren.  Bijvoorbeeld de weidebeekjuffer met zijn mooie doorschijnende vleugels. Stap eens met blote voeten in een beekje, ontdek de heidekoeien en de schaapskuddes rondtrekkend met hun herder. En vlak voor je gaat slapen maak je nog een spannende tocht in het pikkedonker…

Meer informatie vind je hier.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenzeloos genieten doe je in Grenspark Kalmthoutse Heide! Dit diverse en dynamische natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en bestaat uit heide, vennen, bossen en landduinen. Wandelpad Konijn is vast en zeker een topper voor jongere kinderen. Door doe- en speuropdrachten leren kinderen bij over de natuur en ervaren ook zij hoe uniek de dieren en planten van het Grenspark kunnen zijn. Spits je oren en richt je snuit omhoog net als een echt konijn: kleine speurders zullen zich prima vermaken. De wandeling zelf biedt voldoende afwisseling voor alle leeftijden en doet je struinen door heide, bossen en vennen.

Meer informatie vind je hier.

Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En daar komt nu het ‘Van Gogh Nationaal Park’. Hier wordt ‘oud land’ met prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en het erfgoed van Vincent Van Gogh gekoesterd. En wordt met de spirit van Van Gogh een toekomstlandschap gemaakt. Luister en speur tijdens de Dieren in de Duinen route naar vogels als de boompieper, tjiftjaf, vink en fitis. Ook het roffelen van de groene, zwarte en grote bonte specht kun je in de lente regelmatig horen. De duinvlakten bieden onderdak aan reeën en konijnen.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch is een belangrijk zoetwatergetijdengebied. Dat betekent dat het land regelmatig onder water loopt en dat je het beste met een boot of kano door dit prachtig gebied kan peddelen. Veel planten en dieren voelen zich hier thuis, zoals de zeearend, de visarend en de ijsvogel. Een van de bekendste bewoners is natuurlijk de bever. De Biesbosch met kinderen is echt de moeite waard!

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Dwingelderveld

Kraanvogels hebben het hier prima naar hun zin. Ze kunnen er voedsel vinden, schuilplaatsen maken en hun jongen groot brengen! Wil je ze ook eens zien? Of ga op zoek naar één van de spechtensoorten hier. Wie weet hoor of zie jij de groene specht, de zwarte specht en de grote bonte specht? Rondom het bezoekerscentrum ligt een wereld met waterplassen, een waterpomp, vlonders, heideschapen, wilgenhutten, struinpaadjes, vlinders, bijen en bloemen. De zwerfroute van 2,7 kilometer door het Kloosterveld is een bijzondere route. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Veluwezoom

e mestkever draait een bolletje uit de poep van een hert. Het hert zoekt beschutting tussen de bomen en graast op de heide. Op de heide leven insecten en reptielen, die voedsel zijn voor de vogels. In de ongerepte natuur van Veluwezoom ben je toeschouwer van dit fascinerende schouwspel.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Hollandse Duinen

In dit park grazen Gallowayrunderen, Konikpaarden en reeën. Bij de bunker in het Staelduinse bos kan je met een beetje geluk vleermuizen zien fladderen. En als je heel stil bent zie je soms de eekhoorntjes tussen de naaldbomen door flitsen! De Zeeheldenroute loopt door het Roomse Duin en de Hoekse bosjes naar het strand. Onderweg lees je op borden een spannend zeeheldenverhaal!

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Op dit waddeneiland komen wel meer dan 300 soorten vogels en wel 500 verschillende planten voor. In het water en in de bodem leven allerlei wad beesten, zoals krabben, garnalen en zeesterren. Als je geluk hebt kun je er ook een zeehond tegenkomen! Er zijn verschillende toffe activiteiten om te doen zoals bijvoorbeeld een GPS-speurtocht en een hele spannende familiespeurtocht inclusief houten schatkistje, voor de hele familie.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg is deel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Dit park is bijzonder omdat het een terrassenlandschap is, ontstaan door breuken in de ondergrond. Wilde zwijnen en adders zijn één van de vele bewoners van dit park. Ook groeien er veel soorten paddenstoelen: wel 266 soorten!

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De hoogste heuvel is de Koningsbelt, die tot 75 meter boven zeeniveau komt. Je kunt in dit park bijzondere dieren spotten, zoals de watervleermuis. Deze leeft in zogenaamde koloniebomen: levende, holle bomen van minimaal 70 jaar oud. Het wandelpad aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is speciaal voor kinderen aangelegd. Volg de eekhoorntjes in het speelbos en je vindt allerlei leuke dingen om op/in te klimmen en klauteren, te slingeren en te schommelen.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park De Groote Peel

Via knuppelbruggen kun je op plekken komen die anders onbereikbaar zijn. Kijk je ogen uit naar verschillende planten en dieren. Zo groeit er in veenputten het zeldzame vleesetende plantje zonnedauw. De zonnedauw lokt en vangt insecten door een glinsterend, kleverig goedje in diens tentakeltjes.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Er zijn heidevelden met vennetjes, stuifzanden en uiterwaarden. Er zijn ook oude grafheuvels en kastelen. Met geluk zie je een ree, een das of een zeldzame boommarter. De vennetjes zijn het domein van de bruine kikker, de rugstreeppad en de watersalamander. En op de heide kun je zomaar een ringslang, hazelworm of zandhagedis spotten. Wandel samen met Guusje door het prehistorische landschap van het Amerongse bos. In deze wandeling speciaal gericht op kinderen neemt Guusje je mee langs resten uit haar wereld van ruim 3000 jaar geleden. Kom meer te weten over grafheuvels en prehistorische akkers. Wandel langs statige beukenlanen en leer wat mensen vroeger deden met beuken-nootjes en andere grondstoffen die ze in het bos vonden.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Duinen van Texel

Het Waddeneiland Texel heeft bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte zandvlaktes. Bewonder hier wel tachtig vogelsoorten, onder andere de lepelaar, de dwergstern en de velduil. Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad in de Dennen, gemaakt om goed kijken in de natuur te stimuleren. Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in een steen. Als het donker wordt, komt hij weer tot leven. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal Park Nieuw Land

Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland! En het is helemaal door de mens gemaakt. ationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Het is een waar vogelparadijs met als bijzondere vogel de zeearend. In de moerassen kom je kuddes Heckrunderen en Konikpaarden tegen. Het is moeilijk te geloven, maar in het Hollandse Hout leven elfjes, echt waar! Je zal ze niet zo snel zien, maar je kunt wel de deurtjes vinden waarachter ze wonen. Als je goed zoekt vind je misschien wel een deurtje van Kick, die graag speelt met de koolmees. Of wat dacht je van Lieve die altijd op pad is met haar beste vriendje het lieveheersbeestje. Ook Maite leeft in het bos, samen met haar vriend de muis. Samen met nog vijf andere elfjes bezitten zij deze elfenroute.

Meer informatie vind je hier.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.