Het is heerlijk om lekker naar buiten te gaan. lekker de in de natuur! Trek eropuit naar de bossen, of maak een heerlijke wandeling op vakantie of tijdens een stedentrip. Door kinderen actief in dit proces te betrekken wordt het ook voor kinderen leuk. Geocachen draagt hier aan bij en bestaat uit activiteiten die het buiten zijn aangenaam maken.

Wat is geocaching?

Het is een avontuurlijk spel en een leuke hobby dat sinds het jaar 2000 bestaat. Het spel is bedacht door de Amerikaan David Ulmer, waarbij je zowel digitaal als in de echte wereld speelt. Het spel kan zowel via een handheld GPS als via een mobiele telefoon worden gespeeld. Je gaat als het ware een schat vinden en deze schat wordt geocache genoemd. De caches kunnen uit veel bestaan zoals een notitieboekje, voorraadboxen met voorwerpen, ruilitems en noem maar op. Als de cache gevonden is wordt de vinder beloond. Het is de taak van de vinder om een voorwerp naar keuze uit de cache te nemen en hiervoor in de plaats legt de vinder een voorwerp terug. Dit zorgt ervoor dat het spel door kan blijven gaan en er geen lege plekken ontstaan. Het spel is wereldwijd bekend en dus ook wereldwijd te spelen.

Hoe speel je geocaching?

Er zijn diverse manieren om het spel te spelen en een hele bekende manier bestaat uit de volgende stappen:

● Voer je woonplaats in via de app zoals de app van geocaching
● Kies een geocache symbool naar keus
● Voer de coördinaten in
● Als je een schat vindt geef je dit aan in het logboek
● Plaats een schat terug
● Deel je foto’s en verhalen van het geocache avontuur online

Wat vind je meestal terug in een cache?

Een cache ziet er veelal verschillend uit en dit maakt het ook zo leuk. Er is veel afwisseling en geen cache is hetzelfde. Een cache is wel altijd voorzien van een logboek. In het logboek vind je informatie over de maker van de cache, de datum en vele interessante aantekening van de vinders van de cache. Daarnaast vind je ook diverse bedankjes terug in het logboek.

Heb je een grotere cache gevonden? Dan vind je hier vaak trommels of emmers terug die in het terrein opgaan en niet opvallend zijn. Hierin bevinden zich een logboek en minstens een of meerdere items. Het blijft altijd een verrassing om te ontdekken wat je in de cache gaat vinden.

Ontstane variaties van geocaching

Er zijn vele variaties ontstaan. Deelnemers hebben hierbij zelf regels bedacht. Sommige schatten zijn door zelf bedachte regels een stukje moeilijker te vinden dan andere schatten. Het is leuk omdat je hierbij wordt uitgedaagd om de lat een stukje hoger te leggen. Soms krijg je niet alle coördinaten door, maar moet je eerst een puzzel oplossen bijvoorbeeld. Ook zijn er variaties waarbij je de eerste cache opent en hierin bevindt zich een aanwijzing voor de volgende cache. Mochten er aanvullende of andere spelregels zijn dan lees je dit terug op de app van geocaching.

Hieronder staan een aantal vormen van geocaching op een rij:

● Traditionele caches: Dit is de eerst ontstane variatie van geocaching en hierbij worden enkel de coördinaten gegeven waarna je op pad kan gaan om de schat te vinden.

● Multicaches: Bij deze vorm staat het beginpunt vermeld waarna je tussen punten terug kan vinden. Het is mogelijk dat een punt het beantwoorden van een vraag vereist om verder te gaan. Ook kan het zo zijn dat er coördinaten berekend moeten worden.

● Mystery cache: Hier is geen locatie aanwezig en moet je zelf actief op zoek gaan. Je krijgt bij deze soort cache een fictief punt waarbij je een puzzel of opdracht gaat oplossen om de echte locatie te achterhalen.

● Earth Cache: Een Earth Cache bevat een educatieve en geologische opdracht. Denk hierbij aan het berekenen van de omvang van een bepaald gebied of het onderzoeken van bepaalde dier of plantensoorten van een specifiek gebied. Je kan hierbij de antwoorden verzenden naar de cache eigenaar door hem of haar te e-mailen.

● Virtuele cache: Er zijn plekken op aarde waar een fysieke cache verstoppen niet mag. Voor deze plekken is een oplossing bedacht in een virtuele vorm. Er ligt hier niets verstopt maar je krijgt een locatie door waarbij je vragen kan beantwoorden en op je mobiele telefoon krijg je bijvoorbeeld foto’s te zien. De virtual cache is inmiddels vervangen door de virtual rewards waarbij een groep met geocachers eenmalig een virtual cache opdracht uitbrengt.

● Events: Events bestaan uit bijeenkomsten van geocachers waarbij de eenvoudigste vorm bestaat uit een gewoon event. Ook vind je CITO events waarbij het doel voornamelijk bestaat uit het behouden van de natuur. Daarnaast vind je Mega-events waarbij op zijn minst 500 mensen te vinden zijn. Giga events bestaan uit minimaal 5000 personen.

Wat heb je zoal nodig om te gaan geocachen?

Neem een apparaat mee waarop je GPS coördinaten terug kan vinden, dit is het belangrijkste onderdeel als je gaat geocachen. Je vindt je GPS coördinaten terug op je mobiele telefoon of een apart apparaat. Ook is het handig om een notitieboekje en een pen mee te nemen zodra je lekker naar buiten gaat om het spel te spelen. Het spel wordt vaak gespeeld in bossen, op de hei of diverse heuvels. Het is praktisch om hier vooraf goed op gekleed te zijn. Ook is het lekker om eten en drinken mee te nemen. Je weet maar nooit hoe lang de speurtocht gaat duren.

Geocaching is een erg leuke hobby waarbij je lekker buiten bent en geniet van de gezonde buitenlucht in combinatie met leuke en speelse activiteiten.

/Gastaritkel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.