Telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Appen, series kijken, mailen, shoppen en fotograferen. We doen het allemaal met dat ene kleine apparaatje. Dit geldt overigens niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen. Veel kinderen weten tegenwoordig al hoe een telefoon werkt voordat ze kunnen praten. Hoe ga je daar als ouders het beste mee om? Wanneer is het tijd voor een eigen mobieltje? En hoe zorg je ervoor dat je kids verantwoord met een telefoon omgaan. Je leest het hier!

Wanneer is het tijd voor een eigen telefoon?

“Mam, mag ik op je telefoon?” Hoor je dit minstens tien keer op een dag? Geen zorgen, de meeste ouders zullen zich hierin herkennen. Maar hoe ga je hiermee om? Het liefst beperk je de schermtijd van je kinderen zo veel mogelijk, maar toch wil je ook niet altijd nee zeggen. Zeker als je hoort dat leeftijdsgenootjes wél de telefoon van hun ouders mogen gebruiken. Of sterker nog: al een eigen telefoon hebben.

Toch is het lastig om een leeftijd te bepalen waarop een kind oud genoeg is voor een eigen telefoon. Dit is vooral ook erg verschillend per kind. Ga dus bij jezelf na: vind ik mijn kind oud genoeg voor een telefoon? Kan hij of zij hier al voorzichtig en verantwoord mee omgaan? En waarvoor heeft hij of zij een telefoon nodig? Ga hierover in gesprek met andere ouders, je partner en je kind zelf. Als je kind zich beseft dat het hebben van een telefoon een grote verantwoordelijkheid is, dan kun je besluiten dat het tijd is voor een eerste mobieltje.

Maak afspraken met elkaar

Je bent overstag: je kind krijgt een eigen telefoon. Wat nu? Allereerst is het belangrijk om een aantal afspraken met elkaar te maken. Zo is het belangrijk dat er ten alle tijden voorzichtig met de telefoon wordt omgegaan. Het is tenslotte een kostbaar én breekbaar apparaat. Zorg er daarom altijd voor dat het mobieltje beschermd wordt met een stevig telefoonhoesje en een screenprotector. Mocht hij dan tijdens het spelen op de grond vallen, dan komt hij tenminste zacht terecht. Zo’n telefoonhoesje is voor je eigen smartphone trouwens ook geen overbodige luxe!

Verder moeten er afspraken gemaakt worden over het gebruik van de telefoon. Spreek dus goed met je kind af waarvoor de telefoon gebruikt mag worden en vooral ook hoelang. Om hierbij te helpen kun je een maximale schermtijd instellen per app. Zo hoef je zelf niet continu in de gaten te houden of je kids zich aan hun 1 uur Netflix-limiet houden. Ook kun je bij Android, Apple en Google telefoons ouderlijk toezicht instellen. Dit houdt onder andere in dat je bepaalde apps kunt blokkeren, je kinderen toestemming moeten vragen voor het downloaden of kopen van apps, en je kunt inzien wat je kinderen doen op hun telefoon. Hiervoor kun je verschillende apps downloaden of gebruik maken van de instellingen op de telefoon zelf.

Welke telefoon is geschikt voor kinderen?

Hoe voorzichtig je kind ook is met zijn of haar nieuwe telefoon, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom begrijpelijk dat je niet meteen de nieuwste en duurste telefoon voor ze aanschaft. Ga daarom op zoek naar een kwalitatieve budgetsmartphone, zoals de Samsung A22 5G. Zulke smartphones beschikken over snel internet en zijn groot genoeg om makkelijk spelletjes op te spelen en filmpjes te kijken, maar je betaalt niet meteen de hoofdprijs. Zorg daarnaast voor een goede bescherming met een Samsung A22 5G hoesje, zodat je niet bang hoeft te zijn dat die nieuwe smartphone meteen in duizend stukjes valt.

Een andere tip is om je oude telefoon aan je kind te geven. Als je telefoon abonnement afloopt, mag je zelf vaak een nieuw toestel uitkiezen. Met het gebruikte toestel dat overblijft, kun je vervolgens je kind weer blij maken. Mocht die telefoon dan toch een keer een smakker maken, dan scheelt het dat het geen gloednieuw toestel was. Win-win!

/Gastartikel met beeld van Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.