Elke ouder wil het beste voor zijn/haar baby. Vóór de bevalling is de babykamer al gereed gemaakt met lief behang en pastelkleuren en ook de wieg, commode, kledingkast en baby accessoires staan klaar voor gebruik. Verder staan natuurlijk ook de Maxi-Cosi en de kinderwagen geduldig te wachten.

Baby staat centraal

Met de komst van de baby verandert het gehele leven, want het kindje vraagt alle aandacht; zeker wat betreft het voeden en verschonen. Afhankelijk van de leeftijd is het aantal voedingsmomenten gedurende de dag en avond gemiddeld zeven keer. De hoeveelheid wordt eigenlijk bepaalt door het lichaamsgewicht. Voor elke kilogram is 150 milliliter voeding nodig. Dit is echter geen wetmatigheid. Elk kind hoe klein dan ook, geeft zelf aan wanneer hij of zij een eetbehoefte heeft.

Verschoningsmomenten

In feite loopt het aantal verschoningsmomenten parallel met het eetgedrag. Gemiddeld zal een baby zeven of acht keer per dag een nieuwe luier nodig hebben, afhankelijk van de leeftijd. Bij de peuterleeftijd zal het aantal verschoningsmomenten afnemen. Een rekensom leert dat één baby in het eerste jaar zo’n 2555 luiers verbruikt. Ouders kunnen kiezen voor wegwerp luiers of wasbare katoenen luiers.

Katoenen luiers

Wasbare katoenen luiers worden meerdere malen gebruikt. Omdat ze een speciale absorberende laag hebben, dienen ze vanwege de hygiëne op hoge temperatuur worden gereinigd. De huidige luiers hebben een goede pasvorm en zijn eenvoudig aan te doen met klittenband. De luier wordt dikwijls in combinatie met een rompertje of overbroekje gedragen. Katoen komt veel voor, maar ze zijn er ook in bamboevezel of polyester. Het gebruik van wasbare luiers wordt gemakkelijker als er gebruik wordt gemaakt van inleggers.

Eenmalig gebruik

Wegwerpluiers zijn bedoelt voor eenmalig gebruik en worden dan ook weggegooid. Het grote voordeel is het gemak dat de luiers niet gewassen hoeven te worden wat extra werk bespaart. Toch hebben goede wegwerpluiers het voordeel dat het absorptievermogen groot is. Er is minder kans op lekken en het baby’tje blijft langer droog. Dit geldt met name tijdens de nachturen waarbij de verschoningsmomenten minder zijn.

Wordt ook een financiële afweging gemaakt dan blijken wasbare luiers goedkoper. Het NIBUD rekent voor een gemiddelde wegwerpluier een prijs van €0,25. Voor deze prijs krijg je echter niet de beste kwaliteit. Merk luiers van Pampers en Huggies zijn aanzienlijk duurder. Ook speelt het milieu aspect mee. Het wassen van luiers is minder belastend dan de fabricage en recycling van wegwerpluiers.

/Gastartikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.