Elektrische gezinsauto’s; de keuze is inmiddels reuze. Van de Kia e-Niro en de Peugeot e-2008 tot de Volkswagen ID.4 en de Enyaq iV. En tel er daar nog gerust maar 50 elektrische auto’s bij op die minimaal 4 zitplaatsen hebben. Kortom, aan keuze geen gebrek als je overgaat tot duurzaam rijden én je een gezin hebt. Maar om elektrisch te rijden, moet de accu ook opgeladen worden. Daar komt de laadpaal om de hoek kijken. Overweeg je thuis een laadpaal te plaatsen? Let dan op de volgende zaken.

Kort gezegd zijn dit de aandachtspunten bij de aanschaf van een laadpaal:

  • Oplaadtijd
  • De kosten (en het verrekenen daarvan)
  • Optie tot slim laden
  • Het uiterlijk

De oplaadtijd

Hoe snel je elektrische gezinsauto is opgeladen, is afhankelijk van het laadvermogen (aantal kW). Een laadvermogen van 11 kW is wel gebruikelijk om je auto via wisselstroom op te laden. De eerder benoemde Volkswagen ID.4 is dan na ongeveer 8 uur volledig opgeladen. In principe prima als je na je werk de auto direct gaat opladen en je de volgende ochtend pas weer weg hoeft. Wil je sneller laden? Dan kun je een snellaadpaal overwegen. Deze laadt via gelijkstroom. Wat voor jou belangrijk is om te weten, is de aansluiting in de meterkast. Om te laden via wisselstroom heb je een 3 fase / 16A aansluiting nodig en voor gelijkstroom een 3 fase / 32 A aansluiting. Moeilijke termen misschien, maar je vraagt het eenvoudig na bij je energieleverancier!

De kosten

Als je thuis laadt, betaal je de tarieven zoals je die hebt afgesproken met je eigen energieleverancier. Doorgaans een stuk goedkoper dan laden aan een openbare laadpaal! Gebruik je jouw gezinsauto ook voor het werk doordeweeks? Dan is het wel handig als je jouw stroomkosten kunt verrekenen met je werkgever. Met de laadpalen van Lanova kan dat!

Optie tot slim laden

Slim laden houdt in dat je laadpaal weet wanneer de daltarieven en de piektarieven gelden en daarop inhaakt. Kort gezegd; de technologie van de laadpaal weet dan wanneer deze het goedkoopste kan gaan laden. Wie wil dat nu niet!

Het uiterlijk

Als je een laadstation aan huis wil, heb je de keuze tussen een laadstation aan de muur (wallbox) of een laadstation die bevestigd is op een paal. De laadstations van Lanova zijn, net als de mobiele snelladers van zusterbedrijf Ferex, modulair opgebouwd. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle elektrische auto’s! Qua kleur kun je kiezen tussen grijs, wit en antraciet.

Kortom, de keuze voor laadpalen is net zo reuze als de keuze voor elektrische auto’s. Maar let wel goed op bovengenoemde aandachtspunten voor je overgaat tot de aanschaf!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.