Spelen is veel meer dan een tijdverdrijf. Door te spelen leert een kind om alles beter te begrijpen en zal het uiteindelijk ook verbanden kunnen leggen. Daarnaast leren ze tijdens het spelen ook andere belangrijke vaardigheden zoals empathie, begrip, conflictvaardigheden, omgaan met teleurstellingen en zich aan de regels houden. Ook de eigenwaarde en het zelfvertrouwen zullen groeien. Goed educatief speelgoed neemt een kind mee naar een wereld van spel, plezier en avontuur. Om je kind te ondersteunen bij het spelen en dus ook leren, is het kiezen van het juiste speelgoed een absolute must. Wij vertellen je in dit artikel meer over educatief speelgoed.

Wat maakt speelgoed educatief?

Leerzaam speelgoed, afgestemd op het niveau van je kind, ondersteunt zijn/haar ontwikkeling en bevordert de creativiteit. Op deze manier leert jouw kind hoe het op een uitbundige en fantasierijke manier kan spelen en ondertussen ontdekt het de wereld, andere mensen en vooral ook zichzelf. Het is aan te raden om kinderen tijdens het spelen met educatief speelgoed te ondersteunen. Om het zoeken naar educatief speelgoed wat makkelijker te maken, zetten we hieronder voor je op een rijtje wat de kenmerken hiervan zijn;

  • Interactief
    Speelgoed dat is gemaakt voor een bepaalde leeftijd zorgt ervoor dat er interactief mee kan worden gespeeld. Probeer te voorkomen dat je kiest voor speelgoed dat van je kind een toeschouwer maakt omdat het wellicht allemaal net te hoog gegrepen is of omdat het automatisch speelgoed is dat geluid maakt door een druk op de knop. Kies liever voor speelgoed dat de fantasie stimuleert en waarbij het kind wat werk moet doen om tot echt spelen te kunnen komen.
  • Creatief
    Eenvoudig speelgoed zoals poppen of auto’s, zorgen ervoor dat het kind zelf een ‘verhaaltje’ verzint tijdens het spel. De pop moet worden verschoont, de auto’s staan in de file enzovoorts. Ook een poppenhuis met losse meubels of een houten keukentje zijn interessant en leuk om mee aan de slag te gaan.
  • Bevorderlijk
    Coördinatie, motorische en/of cognitieve vaardigheden zijn vaardigheden die moeten worden ontwikkelt. Dit speelgoed moet het kind taken bieden, die opgelost moeten worden. Leuk speelgoed om mee te spelen binnen deze categorie zijn bijvoorbeeld bouwstenen zoals LEGO en puzzels.

Praktisch omgaan met speelgoed

Speelgoed moet interessant blijven voor een kind en als het continu met hetzelfde speelt dan zal het op een gegeven moment aan de kant worden geschoven. Om dit te voorkomen zijn er een aantal tips die we je graag mee willen geven;

  • Beperk het speelgoedaanbod
    Een kind overladen met speelgoed is nooit goed. Het zal overweldigt raken en niet meer goed kunnen beslissen waarmee hij/zij wil spelen. Om het gemakkelijker te maken voor het kind kun je een selectie maken van speelgoed dat past bij de ontwikkelingsfase waar hij/zij in zit. Na verloop van tijd kun je deze selectie veranderen zodat er afwisseling ontstaat en het speelgoed dus interessant zal blijven.
  • Aanvullingen in plaats van nieuw speelgoed kopen
    Soms is het een beter idee om speelgoed aan te vullen door uitbreidingen, in plaats van iets nieuws te kopen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe treintjes voor bij de houten treinbaan en kleding voor de pop.
  • Samen spelen
    Als je samen speelt met je kind, dan is het van belang dat je hem/haar de leiding heeft. Op deze manier gaat het creatieve brein aan de slag en zal er spelenderwijs steeds meer worden geleerd. Maak ook echt tijd voor het samen spelen en zet storende factoren zoals televisie en telefoons uit. Zorg daarnaast ook dat er voldoende ruimte is om te spelen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.