Kinderen in de groei hebben veel gezonde voedingsstoffen nodig. Welke vitamines en mineralen zijn absoluut onmisbaar? En is het noodzakelijk om je kind supplementen te geven?

Vitamines en mineralen

Allereerst hebben kinderen voedingsstoffen nodig die hen helpen om sterke botten en tanden op te bouwen. Denk aan calcium, magnesium en vitamine D en K. 

Calcium is met name nodig voor de opbouw en de andere voedingsstoffen voor de opname van kalk uit voeding. Voor de botten is ook een mineraal als mangaan van belang. De tanden hebben daarnaast baat bij fosfor.

Voor de ontwikkeling van de hersenen zijn veel vitamines en mineralen noodzakelijk. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Vitamine A
  • Vitamine B6
  • Folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur)
  • Vitamine B12
  • Vitamine D
  • IJzer
  • Zink
  • Jodium

Voor het leer- en concentratievermogen van je kind zijn naast de genoemde B-vitamines ook vitamine B1, B3 en B8 van belang, samen met vitamine C. Deze laatste vitamine is eveneens belangrijk voor de opname van ijzer. Net zoals deze vitamine nodig is voor een sterke weerstand van je kind.

Hebben kinderen vitaminesupplementen nodig?

Baby’s hebben de eerste maanden behoefte aan extra vitamine K. Omdat je kindje tot een leeftijd van vier jaar niet voldoende vitamine D via de huid kan aanmaken, is het advies om tot die leeftijd extra vitamine D te geven.

Ook wordt extra vitamine D geadviseerd bij kinderen die niet veel buiten komen of die een donkere huidskleur hebben. Verder hebben kinderen geen extra vitamines en mineralen nodig als ze gezond en evenwichtig eten. 

Denk bij een gezond eetpatroon aan verse groenten en fruit, onbewerkt vlees, verse vis, naturel zuivel, volle granen, peulvruchten en noten, zaden en pitten. Deze voedingsmiddelen bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een goede groei en ontwikkeling van kinderen. 

Heb je inspiratie nodig om gezond te eten met kinderen? In dit artikel vind je tips voor het maken van gezonde eetkeuzes en hier vind je suggesties voor een gezonde lunchbox. Gezonde drankjes zijn bijvoorbeeld fruitwater, zelfgemaakte yoghurtdrinks met enkel vers fruit, groene smoothies en groene sapjes. Wist je dat er een kant-en-klare mix bestaat waarmee je in een handomdraai een smakelijk sapje vol groenten- en fruitextracten op tafel zet? Hier lees je er alles over.

Wanneer kun je wel aan supplementen denken?

Hoewel de meeste kinderen die gezond eten geen vitamines nodig hebben, kunnen specifieke omstandigheden ervoor zorgen dat aanvulling gewenst is. Zo kunnen meisjes die menstrueren baat hebben bij ijzer.

Eet je kind geen vlees, dan is het ook goed om te letten op de ijzerinname. Daarnaast is het dan belangrijk dat je kind voldoende vitamine B12 krijgt. Als je kind enkel plantaardig eet, dan moet je naast de inname van ijzer en vitamine B12 ook extra aandacht schenken aan de inname van calcium, zink en vitamine D.

Ook kinderen die ziek zijn, een operatie hebben ondergaan of een aandoening hebben waardoor de opname van voedingsstoffen moeizaam verloopt, kunnen behoefte hebben aan extra vitamines en mineralen. Bespreek dit met je arts om er zeker van te zijn dat je kind de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Zo kies je supplementen met vitamines en mineralen voor kinderen

Er bestaan vitamines en mineralen speciaal voor kinderen. Over het algemeen bevatten deze de juiste dosis, zodat je kids niet te veel voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Blijf toch altijd opletten en raadpleeg steeds de ingrediëntenlijst. Dit geldt vooral voor de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Ook een teveel aan vitamine B6 kan nadelig zijn voor de gezondheid, dus let erop dat je kind hier niet te veel van binnenkrijgt.

Kies producten die de actieve vorm van een vitamines bevatten en die gebruik maken van organisch gebonden mineralen. De voedingstoffen zijn dan namelijk het beste beschikbaar voor het lichaam van je kind.

Wanneer oppassen met supplementen voor kinderen?

Het is het beste om vitamines buiten het bereik van jonge kinderen te houden. Overleg met oudere kinderen over een juiste inname van vitamines om te voorkomen dat ze per ongeluk te veel binnenkrijgen.

Kijk vooral uit met gummivitamines, want die lijken net op snoepjes. Daardoor kan je kind er gemakkelijk te veel van binnenkrijgen. Bovendien zitten deze supplementen vaak vol suiker en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid van je kind.

Bronnen:

Abrams, S.A. (2021). Bone Health in School Age Children: Effects of Nutritional Intake on Outcomes. Frontiers in nutrition, 8, 773425.

Georgieff, M. K. et al. (2018). Nutritional Influences on Brain Development. Acta Paediatrics, 107(8), 1310–1321.

Vogiatzi, M.G. et al. (2014). Vitamin D supplementation and risk of toxicity in pediatrics: a review of current literature. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 99(4), 1132-41.

Basch, C.H> et al. (2015). The Potential Danger of Flavoring in Health Promoting and Health Compromising Products: Implications for Children. 

Health promotion perspectives, 5(1), 1–2.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.