Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. Ieder jaar in september organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten om scholen daarbij te helpen. Jaarlijks doen meer dan 1.000 scholen in het primair-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mee. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit jaar is de slogan Grapje! Moet toch kunnen?!

Grapje! Moet toch kunnen?!

De slogan van de Week Tegen Pesten 2022 is ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’. Samen zorg je voor een gezellig en veilig groepsklimaat. Een groep waarin lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid en een positieve norm zet. Door mee te doen aan de Week Tegen Pesten, maak je een goede start in het nieuwe schooljaar waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school.

Het maken van grapjes begint vaak klein. Het gaat dan om opmerkingen die we niet meteen pesten noemen, maar wel een onveilig of vervelend gevoel geven. Dit wordt micro-agressie genoemd. Dit lijkt op het moment zelf niet heel erg groot, maar dit alles kan zich opstapelen en mensen het gevoel geven dat ze er niet bij horen. Op deze manier kunnen grapjes uitdraaien op pesten.

Het boek ‘Grapje!’

Kruidvat: Onze Wereldboeken – maatschappelijke thema’s toegankelijk voor kinderen

Het is voor Roxeanne Hazes de tweede keer dat ze een kinderboek heeft geschreven. Twee jaar geleden heeft ze haar medewerking aan een sinterklaasboek verleend. ‘Ik heb direct ja gezegd,’ laat Roxeanne Hazes weten. ‘Pesten is iets dat mij aan het hart gaat. Ik ben vroeger zelf gepest en een paar jaar geleden ben ik op mijn oude middelbare school langs geweest om daarover te vertellen. Ik wil jongeren bewust maken van wat het met je kan doen, in de hoop dat het op een dag uit de wereld is. Iedere pester die we kunnen bereiken, is er een.’ Roxeanne hoopt dat door dit boek sommige kinderen zich een stuk minder alleen voelen, want pesten is géén grapje. ‘Dat merkt Ziva, de zebra zonder strepen, in mijn boek helaas ook.

Kinderboekenheld Dolfje Weerwolfje in actie tegen pesten

Kinderboekenschrijver Paul van Loon en schrijver, programmamaker en presentator Splinter Chabot lanceren op maandag 26 september, de eerste dag van de Week Tegen Pesten, een wedstrijd tegen pesten. Vanaf OBS Het Volle Leven in Den Haag roepen Van Loon en Chabot alle kinderen van Nederland op om hun tips tegen pesten in te sturen en daarmee alle leerkrachten en leerlingen te inspireren hoe je voor een fijne sfeer in de klas en op het schoolplein zorgt.

Bovendien presenteert Paul van Loon zijn nieuwste boek over Dolfje Weerwolfje: SuperDolfje en de Groene Gigant. Daarin verandert Dolfje in SuperDolfje en trekt ten strijde tegen een schurk.

'WOE HA HA'
Een akelige lach schalt door de nacht. De straten liggen vol puin, huizen zijn beschadigd. Een tornado, denkt iedereen de volgende ochtend. Maar Dolfje ziet op een nacht een reusachtige figuur! Hij vliegt boven de huizen. Het is de Groene Gigant. Wie is deze superschurk? Wat wil hij? Er verdwijnen opeens mensen. Timmie, Noura en zelfs meester Frans…Kan SuperDolfje de Groene Gigant stoppen en iedereen redden? SUPERDOLFJE GO!

SuperDolfje en de Groene Gigant sluit tevens goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen. De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 5 t/m 16 oktober.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.