Kleinkinderen geld schenken, waar moet je rekening mee houden?

Veel grootouders vinden het prettig om hun kleinkinderen een steuntje in de rug te geven op financieel gebied. Bijvoorbeeld voor het kopen van een huis of een kleinere schenking. Als grootouder is het mogelijk om een deel van het vermogen meteen naar de kleinkinderen over te maken. Het maakt daarbij wel uit om welke soort schenking het gaat. Er gelden namelijk maximale bedragen voor schenkingen en het is goed om rekening te houden met de belasting. Hoe zit dat precies?

Rekening houden bij schenkingen

Een kleinkind geld schenken betekent rekening houden met een aantal voorwaarden. Anders krijgen de kleinkinderen te maken met schenkbelastingen. Het is dus goed om te weten waar precies op te letten. Het is in ieder geval mogelijk om tot 2200 euro per jaar onbelast te schenken. Bij scheidingen gaat het om twee keer deze vrijstelling. Het is ook mogelijk om een kind eenmalig een bedrag tot maximaal 106.000 euro te schenken voor de eigen woning. Voorwaarde is dat een kleinkind dan tussen de 18 en maximaal 40 jaar oud is. Let op: deze vrijstelling verdwijnt per 2024 en wordt vanaf 1 januari 2023 al verder afgebouwd. Het is goed om eerst meer informatie in te winnen alvorens voor deze vrijstelling te kiezen.

Bij een bedrag boven de 106.000 euro moet over het overige deel een schenkbelasting worden betaald. Die belastingen bedragen van 18 procent voor kinderen onder de 40, tot 36 procent voor kinderen boven de 40. Daarvoor moet het kleinkind ook aangifte van de schenking doen. Dit geldt alleen voor jaarlijkse hoge vrijstelling. Voor de lage vrijstelling van 2200 euro per jaar is een aangifte schenkbelasting niet nodig.

Hoe zit dat met de inkomstenbelasting?

Als een kleinkind minderjarig is, wordt het ontvangen bedrag opgeteld bij het vermogen van de ouders bij het doen van de aangifte Inkomstenbelasting. De ouders betalen dan de belasting daarover. Is een kleinkind meerderjarig? Dan moet hij zelf de gift opgeven als vermogen bij de aangifte Inkomstenbelasting. Bij een totaal vermogen van meer dan 50.650 euro moet er belasting over Box 3 worden betaald. De grens wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd naar zo’n 80.000 euro.

Let op toeslagen!

Belangrijk om te onthouden is dat een schenking gezien wordt als inkomen, en dat kan dus leiden tot het intrekken van toeslagen en uitkeringen. Bij sommige toeslagen zoals de huur- of zorgtoeslag geldt een vermogenstoets. Wie te veel vermogen heeft, krijgt dan geen toeslagen meer. Daardoor kunnen bijvoorbeeld ook toeslagen als het kindgebondenbudget wegvallen. Voor kleinkinderen in de bijstand geldt een beperkte vrijstelling. Wie over deze beperkingen heen gaat, kan te maken krijgen met problemen met de gemeente, die de bijstand uitkeert. Zo kan de bijstand worden ingetrokken, en dan moet het te veel ontvangen bedrag volledig worden terugbetaald. Voor kleinkinderen die een studiefinanciering hebben in nieuwe stijl, geldt er geen vermogenstoets meer voor studenten op het hbo en universitair opleidingen. Maar let op: kleinkinderen die onder de oude stijl vallen, die krijgen wel te maken met een vermogenstoets!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.