Kinderen begrijpen de wereld met al hun zintuigen. Veel omstandigheden in de wereld lijken volledig nieuw voor hen en daarom raken ze voorwerpen eerst met hun handen aan. Ze stoppen ook voorwerpen in hun mond. Zo begrijpen ze de dingen in hun omgeving. In het spel – alleen, met ouders of andere kinderen – leren zij aanvullend, en zonder druk en dwang. 

Ook op volwassen leeftijd is het leereffect van spel niet afwezig. Ze leren over oorzaak en gevolg wanneer ze machinegames spelen. In hun vrije tijd loggen ze in op casino777.nl en zwengelen hun aandacht aan. Spellen voor volwassenen vereisen snelle reacties, voortdurende concentratie en aandacht. 

Kinderen hebben deze vaardigheden ook nodig. Dit is de enige manier waarop ze kunnen overleven in deze wereld en met succes kunnen voldoen aan de eisen die aan hen worden gesteld. Spelletjes zijn een goed middel om bepaalde kwaliteiten te verbeteren. Bovendien geven ze veel plezier. Leraren, ouders, opvoeders en geïnteresseerden kunnen hier lezen waarom games ook voor de volgende generatie belangrijk zijn.

Een gezond sociaal gedrag – het resultaat van regelmatig spelen

Onze samenleving steunt op duurzaam samenleven. Om dit te laten slagen, moeten kinderen al op jonge leeftijd inzicht krijgen in sociale structuren. Binnen een levendig gezin leren de kleintjes al veel over sociaal gedrag binnen de groep. Daarnaast dragen kinderdagverblijven en het spelen met leeftijdsgenootjes bij aan het begrip van het “wij”. Spelen zonder anderen heeft ook effect op sociaal gedrag.

Sommige kinderen hebben een dynamisch dagelijks leven. Toch scheiden ze zich af in de adolescentie. In tegenstelling tot andere kinderen vertonen zij verschillende gedragsafwijkingen, hoewel die niet allemaal pathologisch zijn. In de adolescentie gedraagt elke adolescent zich anders.

Deze door ouders ervaren afbakening heeft verschillende oorzaken. Het dient over het algemeen als:

  • Middel tot onafhankelijkheid
  • Basis voor de ontwikkeling van ego-bewustzijn
  • Noodzakelijk voor het nemen van eigen beslissingen
  • Voorwaarde voor belangrijke beslissingen (baan, gezin, rijbewijs)
  • Onderscheid van broers en zussen

Verwerking van dagelijkse indrukken

Elke dag worden kinderen door talloze indrukken overvallen. Ook volwassenen zijn hier niet vreemd aan. In grote steden worden zij dagelijks geconfronteerd met talloze momenten en situatieveranderingen. Verkeersstress, hectisch winkelen, de noodzaak om beter te presteren op het werk en de fouten van anderen gaan allemaal gepaard met een hoog stressniveau. 

Kinderen worden in dit systeem geboren. Ze moeten ermee kunnen omgaan en de vele momenten kunnen verwerken. Ze spelen stressvolle situaties uit het dagelijks leven na. Meestal gaat het om kleine gebeurtenissen, zoals blijkt uit actuele boeken. In enkele actuele aanbevolen boeken voor ouders en opvoeders kunnen volwassenen bovendien kennis nemen van opvallend rollenspelgedrag. 

Kinderen uiten daarin angsten, woede en teleurstelling. Om uitingen te voorkomen, moeten ouders rollenspellen bijwonen. In rollenspelen leren kinderen situaties te evalueren. Op basis daarvan kunnen ze gemakkelijker met moeilijke situaties omgaan. Situaties worden altijd als moeilijk beschouwd als ze de logica van het kind tarten. 

De scheiding van ouders is hiervan een goed voorbeeld. Agressie, geweld en zelfs pesten op de kleuterschool komen vaak voor in rollenspellen, daarom gebruiken therapeuten rollenspellen ook als therapie.

Verhoogde concentratie – ook mogelijk met virtueel gamen

Een ander voordeel van spelen ontstaat wanneer wordt gekeken naar het concentratievermogen. Kinderen met ADHD hebben meestal een kortere concentratie als ze niet enthousiast zijn over de activiteit waarmee ze bezig zijn. Hun gedachten dwalen af. Daardoor maken ze fouten. Kinderen met een dromerig karakter hebben ook de neiging om mentaal het heden te verlaten. Dit veroorzaakt problemen, vooral in het verkeer.

Daarom is een tijdige voorbereiding op het wegverkeer voor kinderen aan te bevelen. Met een uitgebreide fietstraining op oefenterreinen worden mobiele kinderen goed voorbereid. Ze leren verkeersregels en kunnen gevaren beter inschatten. Afhankelijk van de aanbieder gaat de fietstraining gepaard met een toets. Dit motiveert kinderen om te leren. 

Inmiddels ontwikkelen programmeurs apps om het concentratievermogen van kinderen te vergroten. Zo leren ze in bepaalde situaties niet te handelen. In andere situaties is handelen juist aan de orde. Om zo correct mogelijk te beslissen, helpen dergelijke apps. Ook vaardigheids- en concentratiespelletjes helpen om de aandacht te vergroten.

De creatieve ader mobiliseren

Creativiteit en spel zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. De mogelijkheid om fantasie in het dagelijks leven te brengen ontstaat alleen door goede training. Veel kinderen houden veel van schilderen. Ze gaan graag met kleur om en ontdekken kleurenspelletjes. Al doende ontwikkelen ze nieuwe kleuren, vormen en beelden. Een eenvoudig kleurboek helpt in het begin, maar creatieve kinderen willen zo vrij mogelijk zijn. 

Wie niet van knutselen houdt, leeft zich uit met andere spelletjes. Kinderen hebben ook creativiteit nodig bij het bouwen en construeren van dingen. Zelfs knutselen of versieren vereist een zeker oog voor schoonheid. Als kinderen zich vrij mogen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ze bij het gezin horen, is hun creativiteit veel sterker. Hetzelfde geldt voor muzikale kinderen met instrumenten. 

Bij het spelen – digitaal of als bordspel – stimuleren ouders de esthetiek van de kleintjes en tegelijkertijd de vrijheid om te creëren. Belangrijk: de spellen moeten veel ruimte laten voor de eigen ideeën van de kinderen. Misschien is een verhalenavond ook interessant. De ouders vertellen een verhaal en de kinderen werken dit verhaal verder uit. Elk gezinslid komt aan de beurt.

Cijferspelletjes voor hersentraining

Rekenen is een van de belangrijkste vaardigheden. Alleen al daarom zouden ouders kinderen moeten ondersteunen in het omgaan met getallen. Rekenen kan heel leuk zijn en getallen zijn overal. Ten eerste moedigen ouders hun kinderen aan om te tellen. Voor optellen en aftrekken moeten ze een goed geheugen hebben.

Veel kinderen vinden de spelletjes leuk, zolang de rekenopdrachten het aangeleerde getallengebied niet verlaten. De hersentraining duurt slechts enkele minuten per dag en het succes komt snel. Na een paar trainingen kunnen ouders een stap verder gaan. Zij integreren deling en vermenigvuldiging. 

Deze twee soorten berekeningen vereisen inzicht in wiskunde. Kinderen hebben het meestal moeilijker met opgaven uit deze twee gebieden. Maar met goed overhalen dragen volwassenen ook hier bij tot succes. Er zijn geweldige rekenspelletjes op het internet te vinden. Ze belonen kinderen met digitale cadeautjes. Als ze fouten maken, werken ze niet demotiverend. 

Integendeel, ze moedigen het lerende kind aan om door te gaan. Daarbij houden ze altijd rekening met de huidige vaardigheden. Er is geen sprake van over- of onderuitdaging. Een ander voordeel van hersentraining is de vroegtijdige herkenning van ernstige leerproblemen.

 

Afbeelding: JESHOOTS.COM auf Unsplash

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.