In de huidige, digitale wereld, staan kinderen – vaak al op hele jonge leeftijd – bloot aan tal van financiële verleidingen. Veelal verborgen in games, apps en sociale media. Met als mogelijke consequentie dat kinderen ongewild financiële verplichtingen aangaan. Met OuderWijs introduceert de Volksbank een online platform om ouders en opvoeders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kind. Het platform OuderWijs biedt praktische tips en uitgebreide informatie met links naar relevante en betrouwbare instanties. Ouders en opvoeders kunnen met deze extra financiële kennis kinderen beter begeleiden in de digitale belevingswereld. 

Onderzoek toont belang aan financiële opvoeding in digitale omgeving

Recent onderzoek van de Volksbank toont aan dat maar liefst 96% van de ouders het zeer belangrijk vindt dat hun kind goed met geld kan omgaan. Bijna de helft van de ouders maakt zich zorgen over financiële verleidingen via apps, games en sociale media. En bijna vier op de tien ouders meent dat hun kind zich laat beïnvloeden door sociale media bij aankopen. Meer dan ooit worstelen ouders met de financiële opvoeding van hun kinderen in een snel veranderende digitale wereld. Zo merken ze op, dat hun kinderen de waarde van geld niet of niet altijd goed begrijpen, terwijl ze zich begeven in een online wereld vol verleidingen. Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek en signalen van ouders heeft de Volksbank OuderWijs ontwikkeld.

OuderWijs geeft tips en antwoord op veelgestelde vragen

OuderWijs is een platform dat ouders voorziet van waardevolle inzichten en praktische handvatten om kinderen financieel op te voeden in dit digitale tijdperk. In de vaak complexe wereld van apps, games en sociale media, helpen we ouders om de volgende generatie financiële vaardigheden bij te brengen”, aldus Hilde Krens, manager financiële educatie de Volksbank.

4 Tips voor ouders van Hilde:
  • Wil je kind een mobiele telefoon? Laat de abonnementskosten dan van de eigen betaalrekening gaan. Zo ziet je kind meteen wat bijkopen van data doet, en is de ‘pijn’ beter voelbaar.
  • Voorkom dat je kind in-app aankopen doet door deze optie te blokkeren op je telefoon.
  • Begin van jongs af aan (ongeveer 6 jaar) met het geven van zakgeld; zo leren ze de waarde van geld en keuzes maken.
  • Praat met je kind over de financiële verleidingen en verdiep je in hun wereld.

OuderWijs logisch vervolg op EuroWijs

OuderWijs is voor de Volksbank een logisch vervolg op Eurowijs, dat ze 10 jaar geleden startte. Onder deze noemer biedt de bank kosteloos lesmateriaal aan op scholen. De lesstof heeft inmiddels 1,5 miljoen kinderen bereikt en leert ze goed met geld om te gaan. Om zo financiële problemen op latere leeftijd te voorkomen. Met het digitale platform OuderWijs wordt het positieve effect van geldlessen op school extra versterkt.
Uitgelichte afbeelding: De Volksbank

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.