Zelf ben ik opgegroeid in een consuminderengezin, mijn ouders maakten van de nood een deugd en bespaarden op van alles. De enige buitensporige uitgave die ik mij kan herinneren is een abonnement op cons2de “Vrekkenkrant”, de voorloper van het tijdschrift Genoeg. Dankzij de Vrekkenkrant zitten wij sinds kort thuis weer met ovaal geknepen toiletrollen, zodat het toiletpapier niet door rolt bij onze zindelijke kinderen. (denk aan de puppy-reclame)

‘Consuminderen met kinderen’ van Marieke Henselmans is het derde boek in de Genoeg reeks en is in 1999 voor het eerst uitgegeven. Voor mij ligt de Feestelijke herziene editie uit oktober 2014 waar Marieke het boek aanpast naar huidige maatstaven en waar zijzelf en haar drie kinderen terugblikken naar Toen. Dat is precies wat ik door dit boek ook ben gaan doen, maar daarover later meer.

Het boek staat vol met bespaartips, maar dat niet alleen. Besparen binnen een gezin, samen met de kinderen, maar ook in de opvoeding. De mogelijke besparing wordt regelmatig met een heldere rekensom voorgerekend en er wordt een alternatief geboden. Het boek leest makkelijk weg, ik heb geen moment een alinea terug hoeven lezen. De bespaarvoorbeelden worden vervlochten met verhalen uit het leven gegrepen en nu dus ook met terugblikken. Hoe de auteur en hoe haar kinderen terugkijken op de keuzes die toen zijn gemaakt en wat de mogelijke gevolgen zijn. Ook komen er andere gezinnen in beeld die hun zienswijze willen delen met foto en al. Een heel hoofdstuk over hoe winkels en fabrikanten nieuwbakken ouders willen verleiden tot de aanschaf van dure spullen omdat ze toch het beste willen voor hun kinderen. De auteur stelt dat het beste niet het duurste hoeft te zijn en komt regelmatig tot de conclusie dat ze zelf helemaal zonder iets had afgekund. Dat het ‘beste’ dat de fabrikanten ons aanraden zelfs het slechtste kan zijn opent mijn ogen wel met betrekking door de aangehaalde tanderosie.

consDe parallel tussen de drie zonen van Marieke en mijzelf lijkt groot. Er werden in ons gezin nooit extraatjes gegeven, geen geld voor raporten of medailles. We kregen alleen een kadootje op onze verjaardag. Wanneer we echt iets graag wilden, in mijn geval Waterpolo spelen, dan werd er zonder morren voor een juiste (dure) outfit gezorgd. “Je materiaal moet goed zijn”, zei mijn vader dan. Ik heb mijn ‘gebrek’ aan speelgoed in mijn jeugd overgecompenseerd naar mijn drie kinderen. Ik heb ze overladen, tot ze van gekkigheid niet meer met speelgoed speelden maar alleen met gratis speeltjes van de supermarkt. Ze kregen de ‘beste’ luiers en eten uit potjes. Ik kom daar nu langzamerhand van terug, net als uitjes. Vroeger gingen wij eenmaal per jaar op kampeervakantie, de rest fietsten wij door onze omgeving. In de eerste twee levensjaren van onze oudste dochter hebben wij in onze spaarzame vrije tijd alle pretparken en dierentuinen in Nederland bezocht. Achteraf bezien zijn we er niet wijzer van geworden, alleen maar erg moe. Wanneer ik onze dochters vraag waar ze heen willen gaan is steevast het antwoord de grote speeltuin in de buurt of het strand op een paar kilometer fietsen. Ze vinden een of tweemaal per jaar naar een ‘attractie’, zoals de kleuter het noemt, wel genoeg. Ook fietsen we regelmatig in de rondte, niet om te besparen, maar omdat onze dochters het graag willen. Opgegroeid met besparen heb ik wel altijd met geld-terug-acties meegedaan. Vooral aan wasmiddel heb ik de laatste jaren geen cent uitgegeven. Iedere keer wanneer er een nieuwe variant uitgebracht wordt, wil de fabrikant het als ‘beste’ in de markt zetten en daar maak ik dankbaar gebruik van. Want natuurlijk wil ik ook graag het ‘beste’, maar dan wel gratis graag.

Dit boek verdient zijn aanschaf in no-time terug, het is niet alleen het besparen maar ook een manier van leven die de moeite waard is eens tot je te nemen. Het gaat niet alleen over besparen omdat het moet, maar ook omdat het soms gewoon beter is voor je gezin. Met het uitgespaarde kapitaal kan je dan later de andere delen uit de Genoeg reeks bekostigen, zoals: ‘De luxe van genoeg’ of ‘De eerlijke moestuin’ of een abonnement nemen op het tijdschrift Genoeg, dat gaat over een rijk leven met weinig, eerlijk delen, kritisch kiezen, vrolijk besparen en zelf maken. SimplifyLife is een imprint van Forte Uitgevers BV.  [bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000030338928″ name=”Consuminderen met kinderen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik zou mijn recensie-exemplaar graag willen delen met een van onze vaste lezers “Vlijtig Liesje“, zij reageert regelmatig onder onze blogs en ik denk dat ze het boek kan waarderen. Wil je je adres doorgeven, dan krijg je het boek opgestuurd.

/Lmcmr

 

Een gedachte over “Genoeg reeks: Consuminderen met kinderen, wat geef je ze mee?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.