toenMarianne Miltenburg heeft meerdere publicaties op haar naam staan, waaronder twee jeugdboeken. Ze is schrijfcoach en herschrijft teksten van anderen. Een goede schrijver, stelt Marianne, word je door veel te oefenen! Veel en vaak schrijven, maar ook veel lezen helpt. Deze schrijvershandleiding is geschikt voor schrijvers van 12 tot 92 jaar en dat vind ik juist zo mooi.

Schrijven is als koken met (schrijvers) ingrediënten om een gerecht in balans te houden. Een verhaal begint met een idee, dat je vertelt aan je vriend, de lezer, maar hoe houd je zijn aandacht bij het verhaal? Hoe begin je, wie is je hoofdpersoon en waar speelt het verhaal zich af. Alles komt aan bod. Soms lijkt de informatie heel logisch: wanneer een verhaal zich in de 15e eeuw afspeelt dan hoor je geen telefoon rinkelen. Dan klopt het niet, maar toch schijnen zulke fouten voor te komen in boeken. Het gebruik van zintuigen maken het verhaal smaakvoller. Ook heeft het kiezen van een genre gevolgen voor je verhaal. Denk aan een politieserie, die begint meestal met een misdaad en dan volgt een flashback met uiteindelijk het arresteren van de dader. Alles om je aandacht vast te houden.

De theorie wordt losjes uitgelegd, is niet belerend en verwijst regelmatig naar handige internetlinkjes voor bijvoorbeeld synoniemen of meer informatie over een locatie. De tekst wordt afgewisseld met schrijfoefeningen. Deze zijn echt een meerwaarde van het boek. Op deze manier kan je je deze schrijvershandleiding ‘eigen’ maken. Daar wordt ook letterlijk de ruimte voor gegeven.

Zoek in een van je boeken naar een vrolijke, humoristische, enthousiaste dialoog en schrijf die over, maar dan op een sombere, verdrietige toon (of andersom)

Na alle ingrediënten en het aan de slag gaan bevat deze handleiding een hoofdstuk over wanneer het niet goed lukt met schrijven, een writer’s block en wat dan te doen met voorbeeldoefeningen. Opgevolgd door wat mij nog het meest verbaasde. Wanneer je verhaal af is, dan lees je het na en ga je schrappen. Schrijven is schrappen! Dat weten alle schrijvers.

Zelf heb ik geen ambities op het schrijversvlak, toch is dit boek erg leerzaam voor me gebleken. Ik heb de technische aspecten van een boek leren inzien en kan nu beter onderbouwen waarom ik als recensent een verhaal wel of minder goed vind. Deze schrijvershandleiding is ook leerzaam voor mensen die zijdelings werken met boeken of auteurs.

mira‘En toen, en toen … en toen …‘ van Marianne Miltenburg, 2014, omslag & illustraties van Raymond Zachariasse, wordt uitgegeven door Mira Loves Books. Deze jonge uitgeverij van kinderboeken is op zoek naar proeflezers, ambassadeurs en staat open voor manuscripten https://miralovesbooks.wordpress.com/over/

Je kunt het boek o.a. hier bestellen!

Boek 2/53 #boekperweek

/Lmcmr

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.