De eerste keer dat je je kindje in bad doet, zal dit vaak in het bijzijn zijn van de kraamverzorgende (of als je in het ziekenhuis verblijft, een verzorgende/verpleegkundige). Uiteraard zal hij/zij je op een duidelijke manier vertellen wat je precies moet doen, maar een klein naslagwerk (zoals deze blog bijvoorbeeld) is nooit weg. Je baby in bad doen is namelijk in het begin best een beetje spannend.

Voordat ik de stappen voor het badderen ga uitleggen, wil ik graag nog een andere tip geven. Sommige mensen vinden het heerlijk om met hun kleintje onder de douche te gaan. Omdat je kindje door het water nogal glibberig kan worden, raad ik aan om een Baby Shower Glove™ aan te schaffen. Deze grote washand zorgt voor meer grip, zodat je je kindje goed vast kan houden. Deze handige uitvinding won in 2015 maar liefst twee Baby Innovation Awards. Je kunt dit product onder andere kopen in de webshop van ik word mama. Of gewoon op je wishlist zetten voor de babyshower!

Stap 1: Breng de kamer op temperatuur
Je weet zelf waarschijnlijk wel, hoe vervelend het kan zijn om in een koude badkamer te stappen, nadat je net onder de warme straal hebt gestaan. Des te belangrijker is het voor jouw kleintje om de kamer op temperatuur te brengen, voordat hij/zij in bad gaat. Een baby verliest snel warmte, dus een kamer met een temperatuur van +/- 24 graden is ideaal voor tijdens en na het badderen. Vergeet ook niet om ramen en deuren te sluiten in verband met eventuele tocht.

Stap 2:  Leg alles van tevoren klaar
Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je het beste van tevoren alles klaarleggen wat je nodig hebt. Zo loop je niet het risico dat je nog wat moet pakken. Leg/zet in ieder geval de volgende spullen vast klaar (binnen handbereik);

  • Kruik
  • Schone kleding
  • 2 hydrofiele luiers
  • Badje
  • Badthermometer
  • Aankleedkussen
  • Zachte handdoek
  • Zeepvrije wasgel of babybadolie
  • Schone luier
  • Billendoekjes

Stap 3: Zorg dat de kleding warm is
Dit doe je heel gemakkelijk door een kruik te maken en de kleertjes eromheen te wikkelen. Eigenlijk is dit alleen nodig bij een pasgeboren baby, maar ook tijdens de wintermaanden is dit natuurlijk heerlijk voor je baby. Ook de hydrofiele luiers kun je eromheen wikkelen, zodat het afdrogen ook op een prettige en warme manier gebeurt.

Stap 4: Maak het badje klaar
Zorg ervoor dat het badje goed schoon is en vul het vervolgens met warm water. De ideale temperatuur van het water is 37 graden. Houd goed in de gaten dat de temperatuur tijdens het badderen altijd tussen de 36 en 37 graden blijft. Je kunt hier een badthermometer voor aanschaffen. Indien je deze niet hebt, voel dan met je elleboog of het water aangenaam aanvoelt.

Stap 5: Kleed je baby uit en doe het daarna in bad
Kleed je baby uit en veeg hem/haar nog eventjes schoon met een billendoekje indien nodig. Een pasgeborene kun je het beste op het aankleedkussen alvast een beetje wassen met zeepvrije wasgel. Een ouder kindje kun je gewoon in het badje zelf wassen. Zorg ervoor dat je de nek altijd goed ondersteunt en laat je kindje nooit los of alleen!

Stap 6: Was je baby
Tijdens het wassen dien je extra aandacht te geven aan de knieholtes, billen, schaamstreek, navel, oksels, achter de oren, tussen de vingers en teentjes en onder de kin. Kies altijd voor verzorgingsproducten die geschikt zijn voor baby’s in verband met eventuele irritaties van de huid.

Stap 7: Goed afdrogen!
De warme hydrofiele luiers gebruik je om je kindje af te drogen. Leg er eentje op het aankleedkussen en gebruik de andere om voorzichtig het kwetsbare huidje mee te drogen. Deze luiers zijn ideaal omdat ze een stuk dunner en minder ruw zijn dan gewone handdoeken.

Begin altijd met afdrogen van het hoofdje. Je kindje verliest namelijk de meeste warmte via het hoofd. Geef ook hier weer extra aandacht aan de plekken die je tijdens het wassen ook in de gaten hebt gehouden. Zeker tussen de plooitjes kan huiduitslag en smet ontstaan als er niet goed wordt afgedroogd. Als laatste droog je de rug af en daarna haal je de vochtige luier waar hij/zij op lag weg, zodat het kindje weer droog ligt.

Stap 8: Aankleden
Het is tijd om aan te kleden en dat vinden de meeste baby’s niet zo leuk. Het is helaas wel noodzakelijk om je kindje weer lekker aan te kleden in verband met warmteverlies, zeker na het badderen. Let je wel goed op dat de drukknoopjes (van bijvoorbeeld) de romper niet te heet zijn geworden door de kruik?! En vergeet al helemaal niet om een luier om te doen…anders heb je later een waterballet!

 

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.