Ik heb een moeilijke eter hier in huis! Het liefste zou hij namelijk iedere dag broccoli eten of stamppot! En uiteraard gaan patat en kibbeling er ook in als koek! Ikzelf hou erg van buitenlands eten, maar ja, ik maak het bijna nooit, omdat mijn kleine jongen het niet lust.

Tijdens één van mijn vele speurtochten op het internet kwam ik terecht bij Wereldeters. Ik heb een mail gestuurd naar Marjolein de Vlaam en kreeg een exemplaar van Wereldeters toegestuurd. Samen met mijn kleine jongen ben ik het boek gaan door kijken en ik heb hem een land laten uitkiezen. Hij koos voor Italië, want daar had hij weleens wat over gehoord.. en we hebben tenslotte een pizzeria om de hoek, waar hij regelmatig van die kleine broodjes krijgt. Eigenlijk is hij niet zo’n pasta liefhebber, maar ik merkte dat de Penne met kipfilet en witte saus (rode wil hij absoluut niet) toch beter gegeten werd dan normaal. De komende tijd ga ik 1 keer per week aan de slag met dit boek, want ik denk dat de aanhouder altijd wint! Het is in ieder geval een aanwinst voor in je boekenkast én leerzaam voor je kind(eren) en voor jezelf.

Het ontstaan van Wereldeters

De kinderen van Marjolein de Vlaam waren geen makkelijke eters. Ze wilden het liefst elke dag hetzelfde en bij voorkeur gerechten die ze al kenden. Tot Marjolein op het idee kwam om verhaaltjes  bij gerechten te gaan vertellen. Leuk weetjes over Italië als ze risotto had gekookt. Korte verhaaltjes over Spanje als ze gazpacho (“Mama, deze soep is koud!”) had gemaakt. Boeiende informatie over Indonesië bij nasi goreng.

Na enige aarzeling vonden de kinderen het prachtig en ze aten ook nog eens een keer alles op wat ze voorgeschoteld kregen. Het werkte. Moeders op school namen het voorbeeld over en ook die kinderen deden het onwaarschijnlijke: ze aten alles. Voor Marjolein was dat het startsein om dit boek te gaan maken. Een boek met een los receptenschrift, paspoortjes en landenstickers. Met ‘Wereldeters’ kun je je kinderen zoveel meer gerechten laten eten.

De Wereldeters aanpak

De Wereldeters aanpak laat gezinnen gezellig tafelen en draagt bij aan een gezond en gevarieerd eetpatroon. Wereldeters gaat met kinderen op avontuur en laat ze kennismaken met verschillende landen uit de wereld. Dankzij leuke verhalen en weetjes. Maar vooral leren ze de eetcultuur kennen. De kern van Wereldeters is dat kinderen nieuwe smaken leren kennen: ruiken, proeven, zien, voelen en luisteren.

In het boek Wereldeters lees je hoe kinderen werkelijk alles eten. Het is een boek vol leuke verhalen en weetjes van 10 aansprekende landen verspreid over de wereld. Aangevuld met veel vrolijke foto’s en illustraties. Zuid-Afrika, Marokko, India, Japan, Spanje, Mexico, Italië, Suriname, Hawaï en Indonesië. Door te vertellen over de landen, culturen en eetgewoonten heb je de aandacht van je kinderen en wordt de avondmaaltijd een groot succes.

In januari 2013 is het boek Wereldeters uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2012. Volgens de vakjury: “Wereldeters is een educatief boek; rijk vormgegeven ook, en spannend. Een zorgvuldig vormgegeven totaalconcept van een wereldreis. Het zet kinderen aan tot eten, door eten in een werelds perspectief te plaatsen. Andere culturen en andere eetgewoontes, ze komen aan bod in het sprankelende boek Wereldeters van Marjolein de Vlaam.”

Als extraatje zitten er twee paspoortjes en een vel met landenstickers achter in het boek. Als je kind goed heeft gegeten kan hij als beloning de sticker van het land in het paspoort plakken. Na 10 maaltijden zijn alle landen ‘bezocht’ veel gerechten geproefd en zitten de paspoorten vol mooie stickers.

Voor wie is Wereldeters?

Wereldeters richt zich op gezinnen met kinderen van 4 – 14 jaar én hun ouders. Dus: kinderen in de basisschool leeftijd. Het is zo geschreven dat ouders het gemakkelijk aan tafel kunnen voorlezen. Maar kinderen kunnen er ook prima zelf in lezen.

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.