Nieuwsgierigheid is hét gedrag dat ons in beweging brengt om nieuwe kennis te vergaren. Het is een van de belangrijkste factoren bij betere schoolprestaties*. Opvoeders hebben grote invloed op de mate van nieuwsgierigheid van hun kinderen. Zo Zit Dat helpt hierbij een handje en trakteert Nederland ter ere van haar 25ste verjaardag op een flinke portie nieuwsgierigheid!

“De kinderen van nu zijn de wetenschappers van de toekomst. Het is daarom van groot belang om hun nieuwsgierigheid te bevorderen,” aldus Jannine Berkelaar, hoofdredacteur Zo Zit Dat.

“De komende weken gaan we verschillende prikkelende vragen verspreiden in de media. Hiermee zetten we de missie van Zo Zit Dat kracht bij: kinderen van 9 tot 15 jaar op een leuke manier nieuwsgieriger maken.”

Geen karaktertrek

Anders dan IQ is nieuwsgierigheid meer een conditie dan een karaktertrek. De omgeving kan nieuwsgierigheid dus stimuleren of juist remmen. Door kinderen te prikkelen met interessante feitjes of ze uitdagende vragen te stellen, kan dit worden aangewakkerd.

Voorbereid op de toekomst

Neuropsycholoog Marleen van Tetering: “Wie benieuwd is naar het uitproberen van nieuwe dingen, doet veel verschillende ervaringen op en ontwikkelt daardoor allerlei nieuwe vaardigheden. Sommige beroepen die in de toekomst nodig zijn, bestaan nu nog niet. Door nieuwsgierig te zijn leren kinderen creatieve oplossingen te verzinnen voor problemen die we nu nog niet kennen. Nieuwsgierige kinderen experimenteren graag, zoeken oplossingen voor problemen en zetten door als het moeilijk wordt.”

Blendle

Dat nieuwsgierigheid kan leiden tot een succesvolle toekomst bewijst Rick Pastoor, head of product bij Blendle: “Zolang als ik me kan herinneren ben ik nieuwsgierig. Als kind wilde ik altijd weten hoe dingen werkten, ik was ook abonnee van Zo Zit. Zo stuitte ik een keer op een artikel over websites bouwen. In die tijd (2000, red.) wist bijna niemand hoe dat moest. Ik ging ermee aan de slag en er verscheen iets op mijn scherm. Magisch. Daardoor werk ik nu bij een bedrijf waar ik dat de hele dag kan doen!”

Meer informatie over dit onderwerp en tips en tricks om kinderen uit te dagen staan in bijgaande digitale uitgave, Zo Zit Dat voor volwassenen. Bovendien staan er elke maand dingen in Zo Zit Dat waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. En juist dat maakt nieuwsgierig naar meer!

*Bron: Shah, P. E., Weeks, H. M., Richards, B., & Kaciroti, N. (2018). Early childhood curiosity and kindergarten reading and math academic achievement. Pediatric research. 

Over Zo Zit Dat:

Waarom is poep bruin? Wat is het grootste dier op aarde? En waarom is de lucht blauw? Elke maand geeft Zo Zit Dat antwoord op de meest prangende vragen. Met Zo Zit Dat ontdekken kinderen van 9 tot 15 jaar het zelf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.