Spelen met een bal, de meeste kinderen vinden het geweldig. Naast dat je kunt voetballen en handballen zijn er nog een heleboel andere spelletjes te verzinnen! Ik zet de leukste balspelletjes voor buiten op een rijtje.

Tip 1: Het alfabet of letterspel

Je maakt met zijn alleen een kring en neemt een bal. De eerste persoon die de bal heeft roept de “A” dan gooit de persoon de bal naar een willekeurige persoon in de kring. Deze roept dan de tweede letter van het alfabet, en zo wordt het spel gespeel tot het einde van het alfabet. Uiteraard kan dit spel ook gespeeld worden met cijfers of de variant met cijfers overslaan (2, 4, 6 & 10, 20, 30….).

Tip 2: Stoeprandje

2 teams gaan aan beide kanten van de straat op de stoep staan. Een team begint te gooien, de bedoeling is om de rand van de stoep te raken. Als je dit goed doet kaatst de bal terug. Als de bal terug kaatst probeer je deze te pakken en mag je 1 punt tellen. Waar de bal gevangen is mag je blijven staan, als je dit vaak genoeg goed doet sta je op een gegeven moment heel dicht bij de stoeprand waarbij heel veel punten te maken zijn achter elkaar. Zodra je mis gooit zal de bal op de stoep terecht komen. De wederpartij heeft dan de kans om de bal in handen te krijgen, op de stoep mag alleen de partij komen die daar hoort te staan. TENZIJ ER VERKEER AAN KOMT! VEILIGHEID STAAT VOOROP!!! Je kunt afspreken dat je tot een bepaalde score het spel speelt en dan van stoep ruilt. Dit spel kan gespeeld worden vanaf 2 kinderen. (Een even aantal is het leukste, maar niet nodig)

Tip 3: Wie, Wat, Waar?

Een actief spel is “Wie, Wat, Waar?”. De juffrouw leest een stuk voor uit een boek, en vervolgens maken de kinderen een kring. Dan komt de bal, hierop staan de woorden “Wie”, “Wat” en “Waar”. De bal wordt naar een kind gegooid en deze kijkt naar het kaartje die het dichts bij de duimen zit en leest het kaartje hart op voor. Vervolgens wordt er een vraag bedacht die daar op aansluit en mag het kind het antwoord geven.

Tip 4: Trefbal

En voor als er genoeg vriendjes en vriendinnetjes op bezoek komen, is er nog altijd trefbal. De favoriet bij veel middelbare scholieren. Het spelletje is bekend, je staat met twee gelijke teams aan de overkant van een lijn. Het ene team heeft een bal en probeert middels de bal te gooien, een tegenspeler te raken. Als deze geraakt wordt, moet hij of zij het veld ruimen. (Aan de kant gaan staan dus) Maar als de persoon naar wie de bal gegooid wordt, geraakt wordt, mag een van de vorig geraakte spelers terug het spel in. Je kunt uiteraard alleen maar winnen als de hele tegenpartij op de bank zit. Een lekker levendig spel waarbij zowel bal-gevoel geoefend wordt alsook je conditie en een uniek teamgevoel.

Tip 5: Fles -water voetbal

Ieder kind krijgt een (plastic) fles gevuld met water. Op een groot veld, of een verlaten straat zet elk kind zijn fles ergens neer. Met een bal is het de bedoeling dat de kinderen elkaars flessen omgooien. Alleen de “flessen-eigenaar” mag zijn fles weer rechtop zetten. Degene die het als laatste nog water in de fles heeft zitten is de winnaar.

Tip 6: De bal, de bal is voor…. ook wel bekend als Ik verklaar de oorlog aan…

Iemand gooit de bal omhoog en roept: “De bal, de bal is voor…” of “Ik verklaar de oorlog aan…” dit vult de persoon aan met de naam van een persoon uit de groep. Vervolgens rent iedereen zo snel en zo ver mogelijk weg. De persoon waarvan de naam is geroepen moet juist de bal zo snel mogelijk pakken. Zodra hij/zij de bal gepakt heeft roept hij/zij zo snel mogelijk “STOP”. Iedereen moet dan stil blijven staan (mag wel comfortabel staan). Hierna mag de balraper 3 stappen (groot of klein) doen en probeert hij een persoon te raken door de bal naar die persoon te gooien. Wanneer deze erin slaagt mag hij/zij de bal gaan gooien

Tip 7: Lummelen

Dit spel kun je spelen vanaf 3 personen. Een persoon gaat in het midden staan en de rest gaat om deze persoon heen staan. Zijn er nog twee personen over dan gaan deze tegen over elkaar staan met derde persoon in het midden. De kinderen (of volwassenen) die niet in het midden staan gooien of rollen de bal naar elkaar toe en proberen er voor te zorgen dat degene die in het midden staat de bal niet krijgt. Lukt dit niet moet de gooier in het midden gaan staan. Omdat dit spel heel lang kan duren, tot frustratie van de persoon die in het midden staat, kan er afgesproken worden dat er met tikken gewerkt wordt het kind dat in het midden staat mag een kind dat de bal vast heeft ook tikken. Als dat lukt dan moet het getikte kind in het midden staan.

Tip 8: Boerengolf

Bevestig aan een middelgrote en stevige stok een oude klomp zodat je een soort midgetgolf stick krijgt. Zoek een ruimte op waarin je vlaggen kunt planten als “holes” en neem een bal waarmee je Boerengolf kunt spelen. Met de klompenstokken sla je de bal naar de vlag. Het aantal slagen worden geteld en de persoon met de minste slagen wint. Ook leuk om zo een wandeltocht door het bos te maken. Je kunt dan overwegen om van boom, naar hoek, naar bankje en dergelijke te spelen tot het begin punt.

Tip 9:  Krokodillenbal

Dit spel speel je met meerdere kinderen. De kinderen gaan allemaal in een kring staan. In het midden van de kring loopt er een “krokodil”. Dit zijn een paar kinderen (3, 4…5) achter elkaar met de handen op elkaars schouders. De kinderen die in de kring staan moeten proberen de staart (achterste kind) van de krokodil te raken, zonder uit de kring te komen. De bal moet dus over gegooid worden naar de andere kinderen uit de kring. Wanneer de krokodil geraakt wordt kiezen de kinderen een nieuwe krokodil die in het midden moet staan.

Tip 10: vormtrefbal

Er wordt een grote cirkel, driehoek, vierkant,  ster of andere vorm getekend getekend. 1 persoon gaat buiten de vorm staan en de rest binnen de vorm. De persoon die buiten de vorm staat krijgt een bal en moet de rest met de bal afgooien (de bal wordt gegooid naar een persoon, indien deze raakt is er “afgegooid”). De persoon die geraakt is gaat ook buiten de vorm staan en helpt mee de rest af te gooien. De persoon die het langste in de vorm blijft staan heeft gewonnen.

Alle bovenstaande spelletjes gespeeld? Kijk dan voor nog meer buitenspelletjes voor jongens en meisjes op Speluitleg.com

Afbeelding: Shutterstock

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.