Het is nieuwjaarsdag vandaag, maar ik weet dat er alweer een heleboel mensen uitkijken naar Carnaval 2019! Dit jaar kun je van zondag 3 t/m dinsdag 5 maart weer helemaal los gaan in plaatsen als Oeteldonk, Kielegat, Lampengat, Kaaiendonk, Kattegat, Kruikenstad en Tullepetaonestad. Je outfit is natuurlijk alles, dus het is helemaal niet raar als je daar ver van tevoren al over nadenkt. Bij E-carnavalskleding.nl ben je voor een leuke outfit aan het goede adres! Er is ontzettend veel keus, voor zowel klein als groot.

Folkloristisch feest

Carnaval is een Folkloristisch en ludiek feest, dat in februari of maart plaatsvindt. De exacte datum hangt altijd af van Pasen. Carnaval is altijd zeven weken daarvoor en na het feest start de vastentijd. Dit laatste houdt in dat men een tijd in gaat van matiging, eenvoud en bezinning. Tegenwoordig is dit vrijwel niet meer aan de orde, maar vroeger ging het dus wel op deze manier.

Zondag t/m dinsdag viert men carnaval

Officieel start carnaval op zondag, maar tegenwoordig is er in veel steden op de zaterdag al een carnavalsoptocht. De dinsdag (laatste dag) staat bekend als vette dinsdag, wat vroeger inhield dat je nog eventjes lekker kon eten, voordat het vasten zou beginnen. De volgende dag, woensdag, heet Aswoensdag en vroeger ging met dan naar de kerk om een askruisje te halen. Deze werd door de priester op je voorhoofd gezet. De as kwam van de verbranding van overgebleven buxus-takjes, die het jaar daarvoor tijdens Palmzondag waren uitgedeeld aan de mensen die de kerk bezochten. Tegenwoordig staat carnaval voornamelijk bekend als een feest waar een heleboel mensen van kunnen genieten. Eigenlijk wordt het alleen maar echt gevierd in het zuiden van het land, hoewel ook boven de rivieren steeds meer aandacht aan dit alles wordt gegeven. Heb je een leuk carnavals-feestje op de planning staan, neem dan zeker eventjes een kijkje tussen de goedkope carnavalskleding….want ook al kost het niet zoveel, het ziet er wel fantastisch uit.

Vroeger mocht je niet zomaar op straat feest vieren

Gek idee eigenlijk, maar vroeger mocht je echt niet zomaar op straat feestvieren. Om zichzelf als het ware te vermommen, verkleedden mensen zich tijdens carnaval en droegen ze maskers zodat niemand ze kon herkennen. Je kon zo gek doen als je wilde en ook zomaar alles zeggen, schunnige liedjes zingen…kortom gewoon eventjes “jezelf zijn”, maar toch ook weer niet. Veel mensen dreven de spot met de rijkere en belangrijkere mensen en lieten zich horen over gebeurtenissen die in hun ogen niet klopten, belachelijk of oneerlijk waren. In deze tijd waren voornamelijk de leiders van de kerk (buiten de koning om) de personen die alles voor het zeggen hadden. Tijdens carnaval hadden ze echter helemaal niets te vertellen en koos men een nep-bisschop die drie dagen de baas was.

Alternatieve plaatsnamen

Zoals jullie wellicht al weten, hebben een heleboel plaatsen tijdens carnaval een alternatieve naam. Sommige namen zijn simpelweg de dialectvormen van de plaatsnamen, andere steden ondergaan juist een complete naamsverandering. De traditie om steden tijdens het carnaval een andere naam te geven, stamt vooral uit de regio Noord-Brabant, zetel van het Bourgondische carnaval. Ik noemde bovenaan al de volgende steden; Oeteldonk (= Den Bosch), Kielegat (= Breda), Lampengat (= Eindhoven , Kaaiendonk (= Oosterhout), Kattegat (= Dorst), Kruikenstad (= Tilburg) en Tullepetaonestad (= Roosendaal).

Alaaf!!

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.