Binnenkort is je zoon/dochter jarig en daar hoort natuurlijk een gezellig verjaardagsfeestje bij. Een feestje in de tuin of binnenshuis met familie, is wat je doorgaans het meeste tegenkomt, hoewel er ook mensen zijn die hele zalen of andere locaties afhuren. Tevens is het ook nog eens zo, dat de meeste kinderen die op de basisschool zitten een partijtje geven, naast de “normale viering” van hun verjaardag met familie, vrienden en kennissen. Echt vaste etiquette zijn er niet met betrekking tot het maken van een uitnodiging voor een kinderfeestje. Toch zijn er een aantal dingen wel belangrijk om te vermelden, bijvoorbeeld wanneer je je feestje viert en waar.

1: Wie viert zijn/haar verjaardag?
Het eerste wat goed duidelijk moet zijn, is wie nou eigenlijk zijn/haar verjaardag viert (en ook leuk om te vermelden hoe oud hij/zij wordt). Vaak kiezen mensen ervoor om een uitnodiging met foto te maken, zodat iedereen meteen kan zien van wie deze afkomstig is. Tegenwoordig maak je dit alles gemakkelijk online en kun je ook in een muisklik een leuke foto toevoegen aan de uitnodiging. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen (je moet tenslotte nog een heleboel meer regelen voor deze belangrijke dag)..

2: Wanneer, hoe laat en waar is het feestje?
Volgend jaar dinsdag is een beetje onduidelijk, dus laat op een prominente plaats op de uitnodiging weten wanneer het feestje precies is. Vergeet niet om een begintijd te vermelden (en een eindtijd mocht je dit willen) zodat iedereen aanwezig is als de taart wordt aangesneden en de kaarsjes worden uitgeblazen. Ook niet geheel onbelangrijk (juist heel erg belangrijk) is het vermelden van de locatie. Vieren jullie het dit jaar gewoon thuis (in de tuin bijvoorbeeld), of kiezen jullie voor een speeltuin? Misschien wordt het zelfs een keertje bij opa en oma gevierd in verband met een verbouwing oid. Zorg in ieder geval dat iedereen weet wanneer hij/zij verwacht wordt en waar.

3: Thema
Natuurlijk kun je niet van de mannelijke gasten verwachten dat ze in prinsessenjurk verschijnen als het thema “prinsessen” op de planning staat, maar je kunt altijd een verzoek doen of mensen zich een beetje koninklijk willen kleden. Natuurlijk zorg je dat dit op de uitnodiging staat en dat deze, indien mogelijk, ook in het gekozen thema is, zodat iedereen meteen al weet en ziet wat er verwacht wordt. En als iemand zich toch niet aan de dresscode houdt, zorg dan dat er eventueel een kroontje oid is, zodat hij/zij toch een beetje mee kan doen. Wil hij/zij dit absoluut niet, dan geen taart! (grapje natuurlijk). Verder is natuurlijk jullie hele huis (of andere locatie) versierd in het gekozen thema om het helemaal af te maken. Heb je er wel eens over gedacht om een catwalk kinderfeestje te organiseren? Leuk voor de wat grotere meiden!

4: Cadeautips
Wat ik steeds vaker zie, is dat er app-groepjes worden aangemaakt als er iemand jarig is. Juist daarom wil ik jullie motiveren om weer een “ouderwetse” uitnodiging per post te sturen. Ik vind het zelf altijd heel leuk om deze op te hangen (wij hebben zo’n foto-hart in het toilet hangen, waar ik ze dan tussenstop). Om nog eventjes terug te komen op de verschillende whatsapp groepen waar ik te pas en te onpas aan wordt toegevoegd; hier wordt vaak besproken wat iedereen gaat geven aan de jarige. Onderling worden er een hoop cadeautips voor meisjes en jongens aan elkaar gegeven. Ik vind het trouwens altijd een super idee om op de uitnodiging een cadeautip te zetten. Lukt dat niet, omdat het teveel is, dan kun je digitaal een verlanglijstje aanmaken, waar iedereen kan aanvinken als hij/zij iets gaat kopen. Je ziet dan niet wie er voor welk cadeau kiest, wat er dus voor zorgt dat het allemaal een verrassing blijft.

5: Contactgegevens
Omdat je graag van tevoren wilt weten hoeveel mensen je kunt verwachten, is het verstandig om een telefoonnummer of mailadres op de uitnodiging te zetten. Zet daarbij dat je het graag wilt weten of de uitgenodigde komt en dan het liefste voor een bepaalde datum, zodat je er rekening mee kunt houden.

Partijtje: uitnodigingen op het plein of via de post?
En dan nog eventjes terugkomend op de uitnodigingen voor een partijtje. De meeste kinderen delen deze tegenwoordig op het schoolplein uit en niet meer in de klas. Dit laatste is bij mijn oudste op school het geval. Ze willen namelijk niet dat andere kinderen eventueel teleurgesteld worden als ze geen uitnodiging krijgen. Een nobel idee, maar volgens mij werkt het niet zo. Er wordt tenslotte in de klas altijd gesproken over een (aankomend) partijtje. Sommige ouders kiezen ervoor om de uitnodigingen via de post te sturen. Dit vind ik wel een leuk idee, want het krijgen van “echte post” met je naam erop is natuurlijk altijd speciaal. Op deze uitnodigingen zet je o.a. wanneer en waar het partijtje is, welk tijdstip, de vraag of de uitgenodigde zou willen komen (en dit dan wil doorgeven) en eventueel wat jullie gaan doen.

Een gedachte over “Wat zet je op de uitnodiging voor een kinderfeestje?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.