We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn. Dat is lastig en komt nooit goed uit! Vaak nemen we bijvoorbeeld een paracetamol in (of twee) en gaan we weer door. Maar wat als het nou begint op te vallen; Hoofdpijn in huis? Zelfs als het rustig is (oftewel, de kids zich voortreffelijk gedragen) en als je geen stress voelt komt die vervelende kloppende pijn weer opzetten. En als je partner ook ineens begint te klagen…? Tijd om uit te zoeken waar deze hoofdpijn vandaan komt…je binnenmilieu onder de loep leggen dus!

Vocht in huis

Iedereen heeft thuis wel vocht, dus denk alsjeblieft niet dat je de enige bent. Een gemiddeld huishouden blijkt zelfs tussen de 10 en 15 liter per dag (!) te produceren. Dit vocht ontstaat door bijvoorbeeld koken, douchen, baden en wassen, maar ook door uitademen en transpireren. Uiteraard geldt dit ook voor huisdieren; deze zijn namelijk ook niet vochtvrij. Helaas is al het bovenstaande vocht niet echt gezond te noemen en zou je het zelfs de titel vervuilde lucht kunnen geven. De lucht in huis moet je dus verversen…maar hoe?

Ventileer je wel goed genoeg?

Realiseer je heel goed dat schimmels, parasieten, bacteriën en huisstofmijten een vochtige omgeving als hun ideale thuis zien, dus goed ventileren is echt noodzakelijk. Als je heel erg goed ventileert in huis, dan kan het zomaar zo zijn dat het meeste vocht zal verdwijnen. Wanneer je gevoelig bent voor alle bovenstaande “vriendjes” dan kunnen ze allerlei allergische reacties veroorzaken. Bovendien kan het slecht ventileren in huis leiden tot klachten als; hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, astma en chronische neusverkoudheid.

Luchten is niet hetzelfde!

Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Zet je een raam of deur open dan wordt de lucht in die ruimte in z’n geheel ververst. Je merkt dit direct, maar dat zal niet lang duren (maximaal een paar uur). Ventileren is 24/7 de lucht in huis verversen. Dit kan op de mechanische manier (door midden van een elektrische ventilator of afzuigsysteem …vaak te vinden in wc’s, keukens en badkamers) of op de natuurlijke manier (ventilatieroosters in ramen, deuren, muren enzovoorts). Je kunt er ook voor kiezen om een (mobiele) elektrische afzuiginstallatie te plaatsen in ruimtes die nogal snel muf worden, of slecht te ventileren zijn (deze zijn te koop bij de bouwmarkt).

Koolmonoxide is levensgevaarlijk!

Nu de winter weer aangebroken is, zetten we allemaal de verwarming weer een graadje hoger. Heb je een gaskachel pas dan altijd goed op. Koolmonoxide is een stille moordenaar (dit komt omdat het reukloos is) die bij onvolledige verbranding vrij zal komen. De eerste symptomen lijken op die van een griepje: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Blijf je te lang in dezelfde ruimte dan kan dit zelfs leiden tot bewusteloosheid, coma en blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Hang in ieder geval altijd een koolmonoxidemelder op in huis!

Het stinkt in huis

Wat ook een oorzaak van (steeds terugkomende) hoofdpijn kan zijn, is stankoverlast. Denk hierbij aan schimmels, optrekkend vocht in de muren, een verstopt riool, ongedierte en rottend voedsel. Probeer bij stank altijd te achterhalen waar het vandaan komt en er een oplossing voor te vinden. Lukt het je niet om de oorzaak te achterhalen laat dan eens onderzoek doen door een professioneel bedrijf zoals Strooming.

Beeld: Pixabay

3 gedachten over “Hoofdpijn in je eigen huis; toeval? Of ligt het ergens anders aan?

  1. Ik mis de chemicaliën die bij bv Pur-schuim (of vroeger spaanplaat) vrijkomen. Purschuim wordt oa gebruikt bij isolatie. Doodziek kan je ervan worden.

  2. Frisse lucht in huis is zo belangrijk. Vooral nu met het koudere weer wanneer het fijn is als alles ‘dicht’ zit. Ik laat de ventilatieroostertjes in ieder geval ‘s-nachts open staan zodat de lucht in huis ververst wordt. Maar overdag houd ik ze in verband met de kou vaak dicht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.