Pasgeboren baby’s kunnen last hebben van typische babykwaaltjes. Het is bijna altijd onschuldig, maar toch kun je als (nieuwbakken) ouders toch flink schrikken. Hieronder staan de 10 meest voorkomende babykwaaltjes; ik hoop dat je er iets aan hebt!

#1 Darmkrampjes

Huilt je baby hard (vooral in de avond) en ook langdurig en strekt hij/zij de beentjes om ze vervolgens daarna weer in te trekken? Zie je dat je kindje pijn heeft en is hij/zij ontroostbaar? Dan is de kans heel groot dat hij/zij last heeft van darmkrampjes. Darmkrampjes ontstaan vaak doordat de darmen nog niet helemaal volgroeid zijn. Ook kan het zo zijn dat je baby te veel voeding krijgt en/of dat hij/zij lucht binnenkrijgt tijdens het drinken.

Geef je borstvoeding en heeft je baby ook overdag krampen, dan kan dat heel goed komen door wat jij als moeder zijnde gegeten hebt. Wat jij eet, komt zes uur later in de borstvoeding terecht en dus uiteindelijk bij het kindje. Om de pijn van de darmkrampjes te verzachten kun je zachtjes over je baby’s buik wrijven. Ook kun je hem/haar in buikligging op je arm dragen of een warme kruik in een handdoek gerold tegen zijn/haar buikje aanleggen. Er zijn diverse middeltjes bij o.a. de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampjes zoals Cinababy, Infacol, Iberogast en ABC Dophilus. Geen van allen is echt wetenschappelijk bewezen, maar toch zweren sommige ouders erbij. Buikkrampen zijn een van de typische babykwaaltjes van de eerste drie maanden, meestal verdwijnen ze daarna vanzelf.

#2 Verkoudheid

Al eerder schreef ik een blog over verkoudheid bij kleintjes, waarin ik een heleboel tips gegeven heb over wat je wel en niet moet doen. Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Een kleine baby is hier erg vatbaar voor omdat zijn/haar immuunsysteem zich nog aan het ontwikkelen is. Doordat de neus, keel en luchtwegen nog erg nauw zijn, hoopt het snot zich ook gemakkelijk op. Zo’n verkoudheid kan best heel erg zielig zijn, maar er zit ook een positief punt aan; met elk virusje dat hij/zij overwint, wordt je kindje weer sterker.

#3 Baby acné

Omdat de hormonen van de moeder zich nog in het lijfje van de pasgeborene bevinden, ontstaan er soms kleine pukkeltjes die eruit zien als jeugdpuistjes. Je kindje merkt er gelukkig niet veel van en de puistjes verdwijnen binnen enkele weken vanzelf. Je hoeft er dus ook niets mee te doen.

#4 Berg

Het gaat hier om een onschuldige huidaandoening, die je vooral op de hoofdhuid van je kindje kunt aantreffen. Bij berg ontstaan er vettige gele korstjes en schilfers op de hoofdhuid. Het ziet er een beetje viezig uit, maar het kan geen kwaad en gaat altijd vanzelf weer over. Je kunt de huid van je kleine een handje helpen door de korstjes los te weken met zoete olie en het voorzichtig uit het haar te kammen. Ook kun je ervoor kiezen om de Berg zalf van Drs Leenarts te gebruiken.

#5 Luieruitslag

Luieruitslag is een vorm van vochtletsel, dat wordt veroorzaakt door agressieve stoffen in plas en ontlasting op de tere babyhuid. Vaak ontstaat er een rode huid, maar er kunnen ook puistjes, blaartjes of blaasje ontstaan. Wij gebruiken verschillende producten, waaronder sudocrem en Aldanex.

#6 Spruw

Spruw ziet eruit als witte spikkels op de tong, op het slijmvlies van de wangen en op het gehemelte van je kindje. Je kunt deze vlekjes niet wegvegen. Spruw is een infectie die wordt veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Niet alleen borstgevoede kinderen krijgen dit, want ook als je kindje kunstvoeding krijgt, kan hij/zij er last van hebben.

Een baby met spruw wil meestal niet eten/drinken en heeft pijn in zijn/haar mond. Via de mond kan het maag-darmkanaal worden geïnfecteerd en zo kan hij/zij ook uitslag op zijn billen krijgen. Als je borstvoeding geeft, kun je zelf ook last hebben van pijnlijke tepels. Spruw verdwijnt meestal vanzelf. Is dat na een week nog niet het geval, ga dan naar de dokter. Deze schrijft een middeltje voor waardoor het binnen een paar dagen over is.

#7 Spugen

Sommige kinderen spugen soms hele voeding uit. Dit kan komen door te gulzig drinken, waardoor er te veel lucht mee komt. Neem wat langer de tijd voor een voeding, stop af en toe met voeden (borst of fles) en gebruik, indien je flesvoeding geeft, een speen met een kleiner gaatje.

Het terugvloeien van grotere hoeveelheden voeding en maagzuur vanuit de maag noem je reflux. Dit gebeurt omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Sommige baby’s hebben daar meer last van dan anderen. Je zou de voeding wat kunnen indikken met Johannesbroodpitmeel. Blijft het spugen veel en vaak voorkomen, neem dan contact op met je huisarts.

#8 RS-virus

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij (jonge) kinderen. RS-virus is een afkorting voor Respiratoir Syncytieel virus. Eigenlijk krijgen bijna alle kinderen in hun eerste levensjaar een infectie met dit virus, alleen is het bij de één een stuk heftiger (en gevaarlijker) dan bij de ander. Het virus komt met name in de winter voor.

#9 Koorts

Er wordt gesproken van koorts als de lichaamstemperatuur van je kindje boven de 38˚C is. Koorts op zich kan geen kwaad, het betekent dat het lichaam iets aan het bestrijden is. Vaak gaat het om een onschuldig virusje. Zorg in ieder geval altijd dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt en zorg ervoor dat hij/zij de warmte kwijt kan.

Is je kindje jonger dan 3 maanden, laat dan altijd eventjes een dokter naar hem of haar kijken. Ook als de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt of als er andere verontrustende verschijnselen zijn kun je het beste eventjes naar de huisarts gaan. Voorbeelden van dit soort verschijnselen zijn sufheid, benauwdheid, veel minder drinken dan normaal of steeds zieker worden.

#10 Geel zien

De meeste pasgeborenen zien de eerste of derde dag na de bevalling een beetje geel. Zeker te vroeg geboren baby’s, bij wie de lever soms nog niet zo heel erg goed werkt. Geel zien komt doordat een baby met een te groot aantal rode bloedlichaampjes wordt geboren (ook bij gezonde baby’s is dit het geval). De overtollige bloedlichaampjes sterven af en daarbij komt bilirubine, galkleurstof, vrij.

De lever kan die grote hoeveelheid bilirubine niet snel genoeg verwerken en daardoor komt de galkleurstof in het bloed terecht en krijgt je kleintje een geel huidje. Deze geelzucht is meestal onschuldig en verdwijnt vaak binnen een week. Door daglicht verdwijnt de geelheid sneller, dus je kunt je baby’s bed (of de box) het beste bij het raam zetten als hij of zij geel ziet.

Beeld: Mother checks the temperature of a sick baby from Shutterstock/Organic Matter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.