Hoe veilig is jouw huis als er brand uitbreekt? Gisteren was ik met Dante bij een open dag, waar ook de brandweer stond. De aardige dame die ik daar sprak, heeft mijn ogen weer eventjes goed geopend. Want hoe veilig is het eigenlijk bij ons thuis? Het geeft mij veel stof tot nadenken in ieder geval. Met de juiste preventieve maatregelen kun je veel leed besparen.

Maak een vluchtplan.
Verstandig handelen bij een brand, doet eigenlijk niemand van nature. Zelfs in je eigen huis, raak je bij rookontwikkeling je oriëntatie kwijt. Maak daarom een vluchtplan (en oefen dit ook een keer), zodat je jezelf en je huisgenoten in veiligheid kunt brengen. Dit hoeft heus geen heel boekwerk te worden, een kort lijstje is al voldoende. Punten die je erop kunt zetten zijn bijvoorbeeld:

– Hoe kun je het snelst en veiligst vluchten?
– Wie pakt bij een kleine brand de brandblusser om hem te doven?
– Wie belt er 1-1-2?
– Wie alarmeert de buren?
– Wie maakt de weg vrij voor de brandweer en andere hulpdiensten?

Zorg dat je snel weg kunt komen!
In portiekwoningen is het trappenhuis de belangrijkste uitweg bij brand. Zorg daarom altijd dat het vrij is van obstakels. Dit geldt overigens ook voor een gewoon huis. Door rookontwikkeling worden alle obstakels onzichtbaar. De trap moet dus altijd vrij zijn! Als je struikelt ben je nog verder van huis; bij brand telt iedere seconde.

Is jouw huisnummer goed zichtbaar?
Wanneer er brand is, of wanneer je andere hulp nodig hebt. is het belangrijk dat de hulpdiensten jouw huis snel kunnen vinden. Zorg er daarom voor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat. Dit bespaart veel kostbare tijd.

Maak afspraken met je buren.
Gemiddeld duurt het 8 minuten voordat de brandweer aanwezig is. Tot die tijd kan de brandweer dus helaas nog niets voor je doen. Als je minder mobiel of verminderd zelfredzaam bent, kan dit natuurlijk problemen opleveren. Het is dus van groot belang dat je goede afspraken met je buren maakt. Zorg er overigens voor dat je altijd een (opgeladen) telefoon binnen handbereik hebt. Je kunt dan in geval van nood altijd 1-1-2 bellen, of de buren.

Houd apparaten koel en stofvrij.
Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Vooral apparaten die een ventilator hebben, kunnen sneller oververhit raken. Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, televisies, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Zorg er dus altijd voor dat deze apparaten stofvrij zijn. Belangrijk: maak het filter van de droger na iedere droogbeurt schoon. Houd brandbare materialen uit de buurt van elektrische apparaten. Een kleedje op de televisie kan door de warmte ook makkelijk vlam vatten. Nog een belangrijke: een te volle stekkerdoos kan ook brand veroorzaken. Sluit daarom grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact en sluit zeker geen stekkerdozen op stekkerdozen aan! Zet je televisie altijd helemaal uit, als je niet meer kijkt.

Rookmelders, branddekens en brandblussers
Een goedwerkende rookmelder draagt enorm bij aan de brandveiligheid. Rookmelders waarschuwen je bij brand, ook wanneer je slaapt. Tijdens je slaap kun je namelijk niet ruiken, maar wel horen. Doordat je wakker wordt door het alarm, heb je de mogelijkheid om snel te kunnen vluchten bij brand. Het is verstandig om een blusdeken in huis te hebben. Hiermee kun je branden in een televisie, een pan of een prullenbak blussen. Het beste is om de branddeken in de keuken te hangen. Hang ook een brandblusser op in huis. Er zijn verschillende soorten te koop, maar poeder- en schuimblussers zijn geschikt voor beginnende branden in jouw woning. Let bij de aanschaf op de volgende zaken:

– De inhoud moet minimaal 2 kilo zijn
– Kies een brandblusser met keurmerk van het Ministerie van BZK
– Plaats de brandblusser op een plek waar je snel bij kunt
– Maak jezelf en je huisgenoten vertrouwd met het gebruik ervan
– Laat ‘m regelmatig keuren door de leverancier, ook als is ‘ie niet gebruikt

Bij brand

– Benader de brandhaard zo dicht mogelijk voor een maximaal effect en spuit met korte stoten
– Laat de blusser direct na gebruik opnieuw vullen, ook al is ‘ie nog niet leeg

Wat te doen als er dan toch echt een grotere brand uitbreekt?
Wanneer je de brand snel ontdekt mag je altijd van geluk spreken, maar houd er rekening mee dat vuur zich heel erg snel kan verspreiden. Bel daarom zo snel mogelijk het alarmnummer 1-1-2.

Geef koolmonoxide geen kans!
Koolmonoxide; de sluipmoordenaar. Het ruikt of proeft het giftige gast niet en je raakt snel buiten bewustzijn. Een verkeerd geïnstalleerde of kapotte gasinstallatie (bijvoorbeeld een geiser, kachel, cv of combiketel) is vaak de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging. Zorg altijd voor voldoende ventilatie in huis en laat je installatie ieder jaar controleren en onderhouden door een erkend installateur. Schaf een koolmonoxidemelder aan, zodat je wordt gewaarschuwd als de concentratie koolmonoxide in huis te hoog wordt. Gaat de melder af, doe dan het volgende:

– Ventileer direct de ruimte: zat alle ramen en deuren open!
– Zet de installatie uit
– Verlaat meteen de vergiftigde ruimte en zorg dat je frisse lucht krijgt

Veilig koken!
Wist je dat vier van de tien woningbranden ontstaan in de keuken, door bijvoorbeeld vlam in de pan? Weet je eigenlijk wel wat je moet doen als de vlam in de pan slaat?

– Schuif een deksel (van je af) over de pan zodat er geen zuurstof meer bij kan, of gebruik een blusdeken.
– Zet gas en elektra uit
– Zet de afzuigkap ook uit!
– Laat de pan geruime tijd staan om af te koelen (ga er niet meer rondlopen)
– Blus nooit met water – dit veroorzaakt een grote steekvlam!

Wees je bewust van de brandgevaren bij open vuur.
Roken is ook één van de meest voorkomende brandoorzaken. Rook daarom nooit in bed! Rook je in huis, zorg dan voor veilige asbakken waar je sigaret in valt en daarna in dooft. Tip: leeg je asbak pas als de as is afgekoeld en doe dit absoluut nooit in een prullenmand. Wil je en kaarsje voor het raam zetten, zorg dat voor een stevige houder en zet hem op een vlakke ondergrond. Ook liever niet in de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen zetten! Gebruik in ieder geval geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal. Steek de kaarsjes in je kerststukje ook niet aan en houd andere brandbare sfeerverlichting ook altijd goed in de gaten.

Stoken
Schoorsteenbranden worden meestal veroorzaakt door een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Stookt je met hout, kolen of olie in de kachel of open haar, dan komen er onverbrande roetdeeltjes in het rookkanaal terecht. Die vormen daar een teerachtige, zeer brandbare laag. Het is daarom erg belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten vegen. Een schoorsteenbrand herken je aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom dan direct in actie:

– Doof snel het vuur in de haard met zand, om rook in huis te voorkomen
– Sluit direct hierna de schoorsteenklep
– Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard, de deurtjes
– Bel direct 1-1-2.
– Ventileer direct na het doven van het vuur, de ruimte ivm koolmonoxidevorming
– Blus nooit met water!

Barbecueën
Hartstikke gezellig en lekker natuurlijk, maar doe dit wel op een veilige manier:

– Zet de barbecue op een vlakke ondergrond
– Zet hem buiten (speel) bereik van kinderen en huisdieren
– Als het waait, scherm hem dn af met een niet brandbaar windscherm, zodat vonken geen vrij spel hebben
– Gebruik geen spiritus, maar aanmaakvloeistof in combinatie met briketten of aanmaakblokjes
– Pas altijd op met licht ontvlambare (synthetische) kleding.
– Blaas niet in het vuur en gebruik geen blaasbalg
– Dek een nagloeiende barbecue af met zand en ga er zeker niet mee lopen

Vuurkorf of terrashaard
Stook altijd met schoon hout, gebruik geen papier of spiritus, maar aanmaakvloeistof en briketten of aanmaakblokjes. Hoe minder rook, hoe beter het vuur!

Veilig omgaan met pure zuurstof thuis
Sommige mensen zijn zuurstofafhankelijk en hebben hierom pure zuurstof uit cilinders in huis. Volg dan altijd de veiligheidsvoorschriften op! Houd bijvoorbeeld afstand van brandende sigaretten en open vuur. Zo voorkom je brandgevaar voor brand en brandwonden. Door de zuurstofbehandeling zit er in de lucht die je uitademt namelijk meer zuurstof dan normaal het geval is. Hierdoor wordt de lucht in huis zuurstofrijk. Zuurstof zelf is niet brandbaar, maar kan wel andere materialen makkelijker laten branden.

Nog 1 tip: Bewaar lucifers en aanstekers altijd buiten bereik van kinderen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.