Er komt een dag dat we allemaal de deur uitgaan….en ja, ook die pasgeborene waar je nu naar zit te kijken slaat ooit zijn/haar vleugels uit. Als je op kamers gaat wonen moet je een boel regelen, maar zaken als het afsluiten van een energiecontract hoef je vaak nog niet aan te denken dan. In je volgende woning, die waarschijnlijk iets groter zal zijn en waar je wellicht wel een tijdje blijft, is dit wel iets om je in te verdiepen. Energie is wel een belangrijk dingetje, als je in de winter lekker warm wilt zitten, in de zomer voor je ventilator wilt liggen, of als je in de avond je eigen potje wilt koken. Hoe zit het nou precies? Wanneer moet je dit soort zaken gaan regelen? En waarom zou je voor groene stroom kiezen?

Wees op tijd met aanvragen

Allereerst; wees op tijd met energie aanvragen. Doe dit zeker twee weken vóórdat je in het huis trekt. Er zijn wel spoedregelingen, maar als je toch een lijstje afwerkt, kun je deze het beste in je top 3 van belangrijke zaken neerzetten.

De looptijd van je contract

Bij het kiezen van de looptijd moet je jezelf afvragen welke contractperiode je wilt. Je kunt vaak tussen verschillende contracten; 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar. Vaak is het zo, dat je minder betaald als je kiest voor een langere looptijd. Voor een nieuwe woning is het advies vaak om een contract af te sluiten voor 1 jaar. Je hebt namelijk na dat eerste jaar vaak wel een goed inzicht in je eigen energieverbruik en dan kun je altijd nog overwegen om een ander contract af te sluiten/te verlengen.

Type tarief

Denk er ook over na of je kiest voor een vast of variabel tarief. Indien je kiest voor een vast tarief, dan kies je voor zekerheid. Je energietarieven zullen hetzelfde blijven gedurende de looptijd van je contract en dus niet gaan stijgen. Kies je voor een variabel tarief, dan kunnen de tarieven tussentijds stijgen óf dalen. Dit gebeurt twee keer per jaar. Je weet van tevoren nooit of je meer of minder zult gaan betalen, want dat hangt af van de invloeden op de energiemarkt.

Grijs of groen?

Je kunt een keuze maken tussen grijze stroom, groene stroom of groene stroom uit Nederland. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en steenkolen. Groene stroom is duurzame energie die is opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie of energie opgewekt uit waterkracht. Kies je voor groene stroom uit Nederland, dan kies je voor stroom die volledig opgewekt is uit Nederlandse natuurlijke energiebronnen.

Het is niet zo dat je als consument ‘merkt’ of je grijze of groene stroom afneemt. Ik bedoel te zeggen; je hebt niet minder of meer stroom door de ene of de andere. Dat betekent niet dat je geen groene stroom af zouden moeten nemen. Hoe meer energie er wordt opgewekt uit duurzame bronnen, hoe positiever het effect op de uitstoot van CO2 en andere giftige gassen.

Wat hebben wij zelf?

Momenteel loopt er voor ons een 3-jarig contract met vast tarief (174 euro per maand) voor elektriciteit en gas. We hadden een jaarcontract en dat heb ik een tijdje geleden dus verlengd. We maken gebruik van 100% groene stroom. Daarnaast kregen we een maand geleden een slimme meter (we huren particulier) die dus automatisch alles door gaat sturen naar de energiemaatschappij…wel zo makkelijk!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.