Voordat ik op mezelf ging wonen wist ik echt niet wat witgoed, bruingoed en grijsgoed was. En toen ik erachter kwam dat een wasmachine witgoed is en een televisie bruingoed, begon ik me af te vragen waarom ze een verzamelnaam hebben verzonnen voor verschillende apparaten. Na jaren hierover te piekeren (grapje, het kwam laatst gewoon weer eens op mijn pad) besloot ik om er een blog aan te wijden. Ik denk namelijk dat lang niet iedereen (net zoals ik toen) weet wat het allemaal nou precies inhoudt.

Wat is witgoed?

Voor huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines, diepvriezers, afwasmachines en droogmachines wordt de verzamelnaam witgoed gebruikt. Alle apparaten die onder witgoed vallen zijn afhankelijk van elektriciteit. De meeste huishoudelijke apparaten waren vroeger wit, vandaar dat de naam witgoed in het leven geroepen is. Tegenwoordig kun je al deze apparaten vaak ook in een andere kleur kopen.

Welke aansluitingen heb je nodig voor witgoed?

Een droger of wasmachine aansluiten is niet iets wat je zomaar eventjes doet. Bij het plaatsen van een droger moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voldoende ruimte is om de warme lucht te kunnen afvoeren. Er dient natuurlijk een stopcontact in de buurt te zijn, anders werkt het helemaal niet. Om een wasmachine werkend te krijgen is een watertoevoer noodzakelijk en ook een afvoer is nodig om het vuile water weer af te voeren. Ook hier is weer een stopcontact nodig. Lukt het je niet om alles zelf aan te sluiten, schakel dan een elektricien in. Deze weet precies wat er moet gebeuren en kan het dan meteen op de juiste manier aansluiten. Zitten de aansluitingen er wel…zorg dan altijd dat de wasmachine, condensdroger of warmtepompdroger waterpas staan. Vaak bezorgen witgoedwinkels de apparaten en doen zij dit voor je.

Wat is bruingoed?

De verzamelnaam bruingoed wordt gebruik voor beeld elektronica en geluid elektronica, zoals televisies, radio’s, cd-spelers, boxen en andere beeld- en geluidsinstallaties. De term is ontstaan omdat vroeger de meeste televisies en radio’s een bruine houten kast hadden. Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van computers en andere ICT gerelateerde apparaten. Hoewel dit ook onder beeld en geluid valt, wordt dit niet altijd onder de noemer bruingoed geplaatst, maar als grijsgoed.

Witgoed en bruingoed afval

Apparaten die onder witgoed en bruingoed vallen moeten apart worden ingeleverd bij de milieustraat (of worden opgehaald op afspraak door de gemeente). Dit afval kan vaak gratis worden aangeboden.

Oud apparaat inleveren bij aankoop nieuw apparaat

Je kunt oude huishoudelijke apparaten ook inleveren bij de winkel waar je een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is. Het oude apparaat hoeft niet meer te werken. Winkels mogen overigens geen geld vragen voor deze service. De oud-voor-nieuw-regel geldt alleen voor apparatuur van particulieren en niet van bedrijven.

Wat is grijsgoed?

Omdat vroeger de meeste computers en en aanverwanten grijs van kleur waren, is de term grijsgoed ontstaan. Natuurlijk is tegenwoordig alles ook in andere kleuren te krijgen. Grijsgoed wordt in de wereld van afvalverwerking gebruikt voor apparaten die dienen voor informatieverwerking en telecommunicatie. Denk naast computers dus ook aan telefoon, fax apparatuur, printers en scanners. Grijsgoed bevat over het algemeen een aantal schadelijke stoffen, maar er zitten ook zeker waardevolle stoffen bij. Dit alles heeft ertoe geleid dat de behandeling van afgedankt grijsgoed aan regels gebonden is en dat een speciale bedrijfstak zich bezighoudt met de verwerking hiervan.

Meer informatie over het inleveren van huishoudelijke apparaten is ook te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.