Onze grote (toch nog best wel kleine) peuter heeft sinds 1,5 week een groot bed in zijn kamer staan. Wat een verschil is dat zeg! Het was eerst echt nog zo’n babykamer en nu met het eenpersoonsbed erin ziet het er ineens zo “groot” uit allemaal. Het enige nadeel vind ik, dat door het kliklaminaat wat er ligt, de vloer altijd zo koud aanvoelt. Ik trek altijd mijn slippers aan als ik uit bed kom, maar daar denkt de kleine man natuurlijk niet aan als hij aan de wandel gaat. Daarom ging ik op zoek naar een mooi vloerkleed voor hem.

Een beetje kleur in de kamer
De meubels in de kamer zijn licht van kleur, dus het lijkt me wel leuk om iets kleurrijks neer te leggen. Het kleed moet als het ware een eyecatcher worden als je de kamer binnenkomt. Verder moet het natuurlijk wel passen op een kinderkamer…een groot Perzisch tapijt zou ik dus nooit voor kiezen. Dat is trouwens wel gaaf in de woonkamer, maar dat is alleen interessant als je een gigantische woonkamer hebt (vind ik dan). Ik kwam al gauw uit op een bolletjeskleed, gemaakt in Nepal. Overigens kun je je eigen bolletjeskleed ook samenstellen, hoe tof is dat?!

Hoe wordt een bolletjeskleed gemaakt?
Ik was eigenlijk meteen al nieuwsgierig hoe ze dat nou maken, een bolletjeskleed. Wat blijkt? Elk bolletjeskleed wordt met de hand gemaakt van duizenden(!) vilten bolletjes, die aan elkaar worden genaaid. Dat vraagt om een enorme vaardigheid, geduld en passie. Leuk weetje: De bolletjes worden met de hand gerold, door een vast team van mensen met liefde voor hun vak. Het loon is zo’n 2 tot 3 keer hoger dan het lokale gemiddelde. Ze werken in kleine ateliers waar ze soms ook hun jonge kinderen mee naartoe nemen. Of ze werken vanuit huis zodat ze ook voor hun familie kunnen zorgen.

Rollen en spoelen
Een natte wollen bal wordt voorzichtig over een laagje zeep gerold. Dit proces moet telkens opnieuw worden gedaan; rollen en spoelen tot de bal krimpt tot een bolletje met de juiste vorm. Daarna wordt het bolletje in koud water gedaan en gespoeld. En dan begint men weer aan een nieuwe, net zolang totdat er genoeg bolletjes zijn voor een heel kleed. Wat een enorme klus he?!

Drogen in de zon
De bolletjes worden in de zon gedroogd. De wollen ballen zijn nu echte vilten bolletjes. Als ze helemaal droog zijn kan het naaien beginnen. Sommige kleden hebben wel 10.000 vilten bolletjes! Elk kleed is een uniek kunstwerk met schitterende details. Het is dus logisch dat deze kleden wat meer kosten.

Schoonmaken; appeltje eitje
Wat ikzelf erg belangrijk vind, is dat je een vloerkleed schoon kunt houden. Gelukkig is dat bij een bolletjeskleed geen probleem. De bolletjes worden gemaakt van 100% nieuwe, pure wol uit Nieuw-Zeeland. Wol stoot van nature stof en vloeistof af, waardoor het heel erg lang meegaat. Af en toe eventjes uitkloppen en licht stofzuigen gaat prima. Probeer het bolletjeskleed zo droog mogelijk te houden. En als er dan toch per ongeluk wat overheen gaat, gebruik dan een doekje met zeep. Wrijf zachtjes en ga net zolang door totdat de vlek is verdwenen. Is het een vlek die je toch blijft zien?! Schakel dan toch maar een professionele tapijtreiniger in, of draai het kleed gewoon om. De bolletjeskleden zijn tweezijdig zodat je de onderkant gewoon als bovenkant kunt gebruiken.

Afbeeldingen: Sukhi

Een gedachte over “Een kleed op de kamer van onze peuter

  1. Hi Amanda,

    Bedankt voor je mooie woorden en fijn dat je onze kleden zo mooi vindt! De bolletjes kleden zijn inderdaad superleuk op de kinderkamer! We hebben toevallig op dit moment een blog online die over de kinderkamer gaat ? (Link staat in de bio van onze IG)

    Groetjes,
    Marieke van Sukhi.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.