De ‘r’ is uit de maand en dat betekent dat we weer zonder jas naar buiten kunnen en lekker aan de slag kunnen in de tuin! De laatste lentebloesems bloeien vrolijk naast vroege zomerbloeiers en de bomen zitten in het blad. Controleer of je planten de winter goed zijn doorgekomen en besteed in mei extra aandacht aan de moestuin. Weet je niet hoe? Niet getreurd; de IntraTuinkalender voor mei helpt je op weg. Zo kan écht iedereen een heuse tuintopper worden. Wist je bijvoorbeeld dat je zelfs eenjarige zomerbloeiers kunt snoeien? En dat verticaal tuinieren je balkon, patio of terras veel voordelen biedt? Om ook de rest van het jaar je tuintopper-status vast te houden, brengt Intratuin je het hele jaar door tips en tricks per maand, die gratis te raadplegen zijn via de tuinkalender van Intratuin.

1. Bloeiers verzorgen | Laat de zomer maar komen

Halverwege deze maand is de ijsheiligen voorbij, dit is de laatste periode waarin nog nachtvorst kan optreden. Vanaf nu is het tijd dat alle bloeiers gaan ‘shinen’. Zomerbloeiers leveren een topprestatie. Dit betekent ook dat ze voldoende water en voeding moeten krijgen om gezond te blijven. Haal steeds uitgebloeide bloemetjes weg; hierdoor blijft de plant er fris uitzien. Tip: worden de ranken te lang? Dan kun je zelfs eenjarige zomerbloeiers snoeien! Knip ze bijvoorbeeld tot een derde terug dan kan de plant weer opnieuw uitlopen.

5 stunningzomerbloeiers op een rij:

#1. Darla Light Pink (Diascia ‘Darla’) | Roze gloed

De Darla is een lang bloeiende vaste plant uit Zuid-Afrika die in ons klimaat de winters slecht overleeft en hier dan ook als eenjarig worden beschouwd. Net als alle andere eenjarige en vorstgevoelige planten kunnen deze planten best pas vanaf half mei naar buiten, ze gedijen namelijk het best in de volle zon op een voedingsrijke bodem. De plant bloeit met vele roze of oranje bloemen vanaf mei tot in september en dat vraagt dus veel energie, maar ook voldoening!

#2. De zilverwinde (Convolvulus) | Zuiverwit

De bloemen zijn zuiverwit en gaan in de avond en bij donker weer ‘slapen’, de bloem sluit dan en ziet eruit als een samengevouwen trechter. De bladeren van dit soort zijn fraai groengrijs van kleur. De Zilverwinde is een echte doorbloeier, met tussenpozen, groeit zij de hele zomer door.

#3. Mini-petunia (Calibrachoa) | Ontelbare bloem

De prachtige mini-petunia betovert de hele zomer lang door haar ontelbare bloemetjes in alle verschillende kleuren. Hij doet het goed in hanging baskets, balkonbakken en potten en zijn prima te combineren met andere balkonplanten. Deze plant is visueel aantrekkelijk, waardoor ook de vlinders er niet van af kunnen blijven.

#4. Bellenplant (Fuchsia) | Klokje

De plant valt in het bijzonder op door zijn felle klokvormige bloemen. Er zijn kleine soorten die slechts 20 cm hoog worden, maar er zijn ook soorten die wel 5 meter kunnen worden. Bij ons vind je meestal de kleinere soorten in struik- en hangvorm, maar ook op stammen gekweekt. De Fuchsia staat vooral erg mooi op een terras of balkon waar hij als solitaire plant heel goed tot zijn recht komt.

#5. Spaanse Margriet (Osteospermum) | Dé zonaanbidder

Ze voelen zich het best thuis in de zon. En dat is ook precies de reden dat ze hier veelal als eenjarige te vinden zijn, de kou houden de meeste niet zo van. De Spaanse margriet heeft mooie stervormige bloemen die in vele kleuren te vinden zijn. Ondanks een voorliefde voor de felle zon heeft de Spaanse margriet geen enorme dorst. Geef deze zomerbloeier pas water als de grond bijna droog is. Om het compact te houden haal je uitgebloeide bloemen eruit en knip je uitschietende takjes af.

2. Jonge vogeltjes in de tuin | Dierenvriend

Eén van de leuke momenten bij het hebben van een tuin is in het voorjaar, wanneer de vogels gaan nestelen en druk heen en weer vliegen. Eerst met blaadjes, takjes, veertjes en al het andere wat ze kunnen gebruiken om een zacht en warm nest te bouwen voor hun kroost. In mei leggen alle vogels een ei en kun je dus jonge vogeltjes in je tuin vinden. Deze kwetsbare fase hoort erbij; het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Je helpt ze door ze zoveel mogelijk rust te gunnen, de kat een paar dagen binnen te houden en de buren te vragen om dat ook te doen. Als je start met het snoeien van je struiken, pas dan goed op dat er geen vogelnestjes in zitten.

3. Verticaal tuinieren

Maak van je balkon, patio of terras een groene kamer en zet klimplanten tegen de schutting of muur. Verticaal tuinieren heeft veel voordelen: je beschermt de wanden tegen felle zon (als ze op het zuiden gericht zijn) en het vrolijkt een saaie muur op! Kies je voor een groene en een bloeiende klimmer, dan heb je altijd een leuk uitzicht. Veel klimplanten beginnen in de voorzomer aan een groeispurt, waarna ze eind juni bloemknoppen beginnen te vormen en minder snel gaan groeien. Kijk of de stengels wel voldoende houvast hebben en let op dat de twijgen niet worden afgekneld door binddraad of -band.

3 groene klimmers op een rij:

– Trompetbloem (Campsis ‘Summer Jazz’) | Mediterrane pracht  

Campsis, ook wel trompetbloem genoemd, is een erg geliefde klimplant. Ze bloeien namelijk rijkelijk in de zomer en nazomer en brengen zo het vakantiegevoel naar je tuin. Je komt de Campsis namelijk regelmatig tegen in mediterrane landen als Spanje en Italië. Toch is de Campsis zeer winterhard en dus ook geschikt voor ons klimaat.

– Bosrank (Clematis Boulevard) | Populaire oudheid

De Clematis, ofwel Bosrank, is al jaren honderden jaren een van de populairste tuinplanten. Zelfs de oude Grieken en Romeinen waren naar verluid al fan. Doordat de Clematis al sinds de oudheid populair is zijn er inmiddels vele kruisingen te verkrijgen. Ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten. De meeste soorten krijgen prachtige grote bloemen, de bloeitijd verschilt per soort, meestal in het voorjaar of in het najaar. Ze staan het liefst op een plek die niet volledig in de zon is en hij lust aardig wat water. De Clematis is een uitstekende klimmer, met de aparte krullende takjes wikkelt hij zich vast en zorgt hij ervoor dat hij stevig tegen de wand blijft.

– Kamperfoelie (Lonicera) | Geurende favoriet

De Lonicera is een geliefde klimplanten vanwege de heerlijk geurende bloemen en daarom ook favoriet bij vlinders, bijen en zelfs vogels. Goed om te weten: de meeste reguliere soorten zijn gevoelig voor meeldauw, wat inhoudt dat de bladeren soms wit kunnen uitslaan. Dit kan er wat apart uit kan zien, maar geen reden tot zorgen. Dit is niet schadelijk voor de plant. De Imperial en Celestial zijn hier minder gevoelig voor. Daarnaast zijn ze compacter dan de reguliere soorten. Hierdoor krijg je een prachtige bloemenzee in je tuin van boven tot onder.

4. Moestuin onderhouden | Handen uit de mouwen

Je kunt nu direct buiten in de volle grond zaaien of je binnen voorgezaaide groenteplantjes uitplanten in de moestuin. Bereid de grond voor: haal onkruid weg en strooi een laag van zo’n 10 cm biologische moestuingrond om direct in te zaaien of planten. Strooi een laag compost rondom de planten. Dat voorkomt uitdroging en voedt de bodem. Heb je last van plagen? Plant dan bijvoorbeeld biologische lavendel tegen luizen of het gewone afrikaantje (Tagetes patula) tegen aaltjes.

5. Zomerbollen poten | Bloemen in je bol

Zomerbloeiende bloembollen, zoals Dahlia’s, Canna’s, Gladiolen en Lelies kunnen nu de grond in. De meeste plant je 2 tot 3 keer zo diep als de knol of bol hoog is. Alleen Dahlia’s en Begonia’s mogen net onder de oppervlakte worden gepoot. Geef na het planten water. Zomerbollen bloeien van ongeveer juli tot oktober en geven veel kleur aan de nazomertuin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.