smart homeEr zijn zaken die je graag in eigen hand houdt, er zijn ook zaken die je beter kunt uitbesteden. Zo worden sommige mensen onrustig wanneer ze in de passagiersstoel van een auto moeten plaatsnemen, of wanneer ze hun gezondheid in handen moeten geven van een chirurg tijdens een operatie. Het kan voor “controlfreaks” lastig zijn om de regie uit handen te geven, dit zijn ook het soort mensen die het fenomeen “smart home” niet altijd direct omarmen. Toch kun je juist met huisautomatisering volledig in control blijven over jouw woning en jouw leven. We leggen je op deze pagina uit hoe dat werkt, en op welke manier huisautomatisering je meer controle geeft over jouw leven.

Wat is een smart home?

Je kunt het een smart home noemen, een slimme woning, domotica of huisautomatisering, het komt allemaal op hetzelfde neer. Met behulp van apparaten en diensten kun je diverse toepassingen in huis automatisch laten uitvoeren. Dit kan de veiligheid van bewoners vergroten, en het woongenot verbeteren. Iedereen die graag kijkt naar Science Fiction films kent de doemscenario’s waarin technologische vernieuwingen zich tegen de mens keren, toch hoef je daar echt niet bang voor te zijn. Ook met een slimme woning blijf jij in controle, je bepaalt precies welke apparaten en diensten je in huis haalt en welke taken ze “mogen” uitvoeren.

Het brein van een slimme woning

Een smart home begint met een centraal middelpunt, het brein van de huisautomatisering. In feite ben je dat uiteraard zelf, en de eerste keuze die je maakt is voor een centraal huisautomatisering systeem dat andere “slimme” apparaten gaat aansturen. De TaHoma van Somfy is een voorbeeld van een “bridge”, een brug tussen diverse slimme apparaten. In plaats van ieder afzonderlijk apparaat in huis te bedienen, is het veel eenvoudiger om verschillende toepassingen onder te brengen binnen één applicatie. Dat “brein” wordt gekoppeld aan jouw eigen Wifi netwerk, en kan daarnaast ook communiceren met jouw mobiele verbinding zodat je ook buiten de woning in contact kunt blijven met jouw slimme woning. Zo houd je dus controle over de apparatuur.

Zelf controle over een smart home houden

De meeste “slimme” apparaten kunnen op twee manieren functioneren; op commando door de bewoners zelf, en autonoom op basis van vooraf ingestelde parameters. Je kiest dus zelf voor de handelingen die je graag zelf uitvoert en wat je liever uitbesteed. Omdat slimme apparatuur en software soms ook zelflerend kunnen zijn zul je merken dat je steeds meer handelingen over kunt dragen aan jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan dit soort toepassingen:

  • Je verlaat de woning om naar je werk te gaan, omdat de smartphone in je zak buiten het bereik van de thermostaat is zal de verwarming automatisch een paar graden omlaag gaan.
  • Je komt thuis en de verlichting zal direct aanspringen, ook de slimme verlichting kan waarnemen of de bewoners in de buurt zijn. Dat is handig als je met twee armen vol boodschappen thuiskomt.
  • De zon begint overdag fel te schijnen, dit is funest voor het meubilair. Op basis van een lichtsensor kun je de elektrische gordijnen automatisch laten sluiten.
  • Jouw kind komt thuis terwijl jij op je werk bent, de IP camera met bewegingsdetectie maakt een foto en stuurt een melding naar jouw smartphone. Zo weet je precies wie er in huis is, en dat alles in orde is.

Dit zijn enkele toepassingen die je gerust aan een smart home kunt overlaten, en omdat apparatuur als een slimme thermostaat zich kan aanpassen aan het gedrag van de bewoners, zul je er steeds minder naar omkijken met een steeds beter resultaat. Uiteraard kun je zelf altijd bepalen hoe een apparaat functioneert, als jij wilt dat de lichten in avond feller gaan branden in plaats van de standaard gedimde “filmstand” kun je dat gewoon via de App regelen.

Huisautomatisering tips

Met deze tips blijf jij in control over jouw smart home:

  • Kies apparaten die naast het eigen merk ook standaard communicatieprotocollen ondersteunen.
  • Voor cruciale apparatuur zoals een rookmelder of IP camera moet je ervoor zorgen dat ze ook bij stroomuitval blijven functioneren.
  • Zorg dat de Wifi verbinding altijd voorzien is van de juiste veiligheidsinstellingen.
  • Leer ieder slim apparaat eerst kennen voordat je alles automatisch laat functioneren.
  • Je hoeft niet voor ieder apparaat een losse App te gebruiken wanneer je kiest voor een goed centraal huisautomatisering systeem.
  • Voor senioren kan een smart home ideaal zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren, informeer naar de mogelijkheden en voordelen wat betreft  veiligheid in huis.
  • Draadloze samenwerking is prachtig, zorg er wel voor dat iedere toepassing ook afzonderlijk kan functioneren.

Een smart home kan je flink wat zorgen uit handen nemen terwijl je nog steeds volledige controle houdt over de woning en wat daar plaatsvindt. Maak jouw huis slimmer en geniet meer van je leven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.