Rekenen met kinderen kan een grote uitdaging zijn. De rekensommen zijn soms ingewikkeld en zeker als kinderen moeite hebben met het oplossen van sommen kan het gebruik van een ezelsbruggetje helpen. Er zijn op ieder gebied enorm veel ezelsbruggetjes beschikbaar die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hoe Moeten Wij Van Die Onvoldoendes Afkomen?’ bij het bepalen van de volgorde in een rekensom, of ‘t Kofschip bij het bepalen van de juiste vervoeging van werkwoorden. Hoewel er veel standaard ezelsbruggetjes zijn is de beste methode om zelf ezelsbruggetjes te verzinnen. Dit lukt natuurlijk niet altijd en ezelsbruggetjes zijn ook niet altijd even logisch. Bij geldrekenen met kinderen is dat niet anders. Geldrekenen is vaak lastig maar ook een erg belangrijke vaardigheid in de huidige maatschappij. Want hoeveel kost iets? En kan je twee of meer producten kopen binnen een bepaald budget?

Beginnen met geldrekenen

Zelfs de allerkleinste kinderen komen al in aanraking met geld. Bij het meegaan naar de supermarkt of andere winkels, het naspelen van winkeltje in de kleuterklas, enzovoort. Hierbij geldt ook zeker het ‘jong geleerd is oud gedaan’ principe, dus is het belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met geld. Omdat kinderen vooral leren door te spelen, is het belangrijk om de basisregels van geldrekenen al spelenderwijs kenbaar te maken; bijvoorbeeld het optellen van bedragen. Naarmate de leeftijd van het kind zal de som moeilijker worden en komen er ook regels omtrent de volgorde van de berekeningen. Het bekendste ezelsbruggetje dat tegenwoordig wordt gebruikt om de rekenvolgorde te bepalen, is: Hoe Moeten Wij Van Die Onvoldoendes Afkomen? Hierbij geldt de volgorde; haakjes wegwerken, machtsverheffen en worteltrekken, vermenigvuldigen en delen en tenslotte optellen en aftrekken. Door deze basisregels toe te passen in het geldrekenen, kunnen moeilijkere sommen ook worden opgelost. Omdat geld vaak in grote getallen wordt uitgedrukt, is het handig om de volgorde te weten van deze grote getallen. Een ezelsbruggetje dat daarvoor wordt gebruikt is; Mijn Mooie Bolle Billen Trillen Traag. Met dit ezelsbruggetje worden de grote getallen in volgorde geplaatst: Miljoen, Miljard, Biljoen, Biljard, Triljoen en Triljard.

Hoeveel geld geef ik terug?

Wanneer kinderen de eenvoudige rekensommen onder de knie hebben, kunnen kinderen leren om de sommen om te draaien. Vaak weten kinderen wel hoeveel iets kost, maar blijkt het teruggeven van geld juist heel erg moeilijk te zijn. Er zijn dan twee manieren om je kind te stimuleren om deze som op te lossen. De meest eenvoudige manier is het optellen van het bedrag tot het bedrag waarmee je betaald. Bijvoorbeeld: een pakje koekjes kost 3 euro en 30 cent en er wordt betaald met een biljet van 5 euro. De meest eenvoudige manier is om verder te tellen met ronde getallen: dus 3,30 + 0,70 = 4,00 euro; 4,00 + 1,00 = 5,00 euro. Dit optellen is echter niet voor ieder kind vanzelfsprekend omdat het hierbij gaat om optellen in twee delen. Een truc om deze som toch op te lossen is het omdraaien van de berekening. Dus om de som 5,00 – 3,30 te laten uitrekenen. Dit aftrekken is voor veel kinderen makkelijker en inzichtelijker dan het optellen van samengestelde sommen. Bij dit soort sommen geldt doorgaans het gezegde ‘oefening baart kunst’, dus zorg voor veel oefentijd met je kind. Je kan bijvoorbeeld winkeltje spelen met echt geld om het teruggeven van geld te oefenen, maar je kan ook werken met kleuren of kaarten om de sommen visueel inzichtelijk te maken. Maak het vooral leuk en leerzaam voor je kinderen, bijvoorbeeld met de rekenspellen van Squla.

Geldrekenen met percentages en breuken

In de winkels zie je het vaak voorbij komen; 20% korting op een artikel naar keuze! Of 1 +1 gratis! Hierbij staat het geldrekenen met percentages of breuken centraal. Zeker het toepassen van breuken is voor sommige kinderen een enorme uitdaging. Want wat is nu de teller? En wat is nu de noemer? Gelukkig zijn hier ook de nodige ezelsbruggetjes voor bedacht. Denk bijvoorbeeld aan Tom Bloost Niet, dat staat voor Teller, Breukstreep, Noemer. De teller staat hierbij dus altijd voor (of boven) de breukstreep en de noemer komt pas later. Een ander ezelsbruggetje is T = T, oftewel Teller = Top. Wanneer je kind de teller en noemer uit elkaar kan houden, dan kan je overgaan tot het berekenen van percentages en breuken. Ezelsbruggetjes die daarbij horen zijn bijvoorbeeld ‘Delen door nul is flauwekul’ of ‘Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde’. Door deze ezelsbruggetjes toe te passen leer je je kind inzicht te krijgen in de wereld van percentages, kortingen, breuken en het berekenen van kortingen of prijsstijgingen. Zeker dat laatste is belangrijk in een digitale wereld waarbij kortingen via social media advertenties worden getoond.

Kortom; wil je met je kind gaan geldrekenen? Kijk dan eens naar bovenstaande ezelsbruggetjes. De ezelsbruggetjes vormen een handig hulpmiddel om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Help je kind vooral met het zelf bedenken van ezelsbruggetjes want die blijven toch het langste hangen en zullen daarmee ook effectiever zijn bij het geldrekenen.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.